Därför struntar SVT i att sända talen

iPodDe senaste åren har SVT 24 direktsänt partiledarnas tal i Almedalen. I år struntar public service i det, för att i stället sända repriser. Almedalsbloggen har därför beslutat att själva spela in och lägga upp talen på webben som podd-sändningar.

Inte ens huvudpunkterna i sommarens viktigaste politiska evenemang – själva talen – kommer att sändas i public service i år. Varken SVT eller SR sänder partiledarnas framträdanden, inte ens i efterhand.

”Mellanvalsår” ointressant för SVT

De senaste åren har SVT 24 (och dess redaktion 24 Direkt) direktsänt talen, men i år är kanalen inte på plats. Eva Landahl, Aktuellt- och Samhällschef på SVT, hinner precis svara Almedalsbloggen i ett mejl innan hon går på semester:

- 24 Direkt sänder inte från Almedalen i år. Vi har gjort bedömningen att eftersom det är ett mellanvalsår är det tillräckligt att vi bevakar Almedalen på traditionellt sätt, dvs i våra ordinarie nyhetssändningar och i vårt morgonprogram. Vi har en god bemanning på plats och du kan därmed lugnt titta på SVT om du vill bli informerad om det viktigaste som händer under politikerveckan.

Men det är en verklighetsbeskrivning som Almedalsbloggens källa på SVT inte vill kännas vid. Källan, som har god insyn i verksamheten, menar i stället att inga publicistiska hänsyn har tagits över huvud taget.

- Publicistiskt vore det motiverat att sända åtminstone talen, som SVT 24 har gjort de senaste åren. Men inga publicistiska hänsyn har tagits.

SVT sänder hellre repriser

Almedalsbloggen erfar i stället att det handlar om hur man prioriterar att använda pengar. I ett läge med kraftiga nedskärningar bestämdes redan i vintras att SVT 24 inte skulle sända från Almedalen.

Det handlar också om att kanalen SVT 24 fått ny profil. I den gamla profilen var talen i Almedalen snarast del i kärnuppdraget. Men nu går SVT 24 mot att göra allt mindre utsändningar från politiska evenemang, för att i stället bli en så kallad timeshift-kanal där material från huvudkanalerna repriseras. Den kristdemokratiska kongressen nyligen var sannolikt den sista att begåvas med direktsändning. I framtiden får det möjligen plats riksdagsdebatter, säger källan.

- Man har övergivit den publicistiska idén att vara som ett c-span.

Journalistfilter också i SR

Inte heller SR sänder talen i sin helhet, vilket inte förvånar eftersom de inte brukat göra det förr heller. Däremot har man naturligtvis en mängd politiska reportrar på plats, och fördjupande rapportering i bland annat Studio Ett och P1 Morgon.

Tittarna och lyssnarna kommer att få gott om journalistiskt bearbetade uppgifter, alltså, och redaktionellt filterade budskap. Men för den som inte är på plats erbjuder public service alltså ingen möjlighet att få höra hur partiledaren egentligen lät. Uppdatering: Sveriges Radio lägger ut talen, i efterhand, på webben. De nås via Ekots webbsida.

Men vem behöver public service?

När Almedalsbloggen insåg detta dröjde det bara sekunder innan beslutet var fattat. Bloggen kan podd-sända. Almedalsbloggen spelar in talen varje kväll klockan nitton, och postar som en ljudfil så fort som möjligt så att allmänheten kan ladda hem och lyssna på partiledarna – och jämföra sina intryck med referaten i SVT och SR.

Dessutom refererar och recenserar Almedalsbloggen talen, förstås.

Och inte en spänn tas i licensavgift.

Comments

 1. All heder åt er på Almedalsbloggen för detta iniativ, och stor sorg över att SVT24 inte längre är vad det en gång var – en svensk c-span.

 2. Härligt!

 3. Magnus says:

  Helt otroligt bra. Som ”departements-bloggen” skrev så känns Almedalsbloggen nästan som public service, eller ja, som public service borde vara, men inte är.

 4. oscarH says:

  Kalas! Kommer ni att lägga ut transkribtioner på talen också så att man kan läsa dem? Rimligtvis borde partierna göra det och då går det naturligtvis bra med en direktlänk dit.

 5. Jag tänkte bara tacka så mycket för det initiativet!

 6. Oscar!

  Ibland erbjuder partierna transkriptioner (eller snarare manuskript) till talen. Men ibland har talarna bara stolpar, eller så vill partierna inte lämna ifrån sig manus. Där det är möjligt ska förstås Almedalsbloggen försöka erbjuda vad som finns.

 7. Nina Unesi says:

  Ni lägger väl även upp Schyfferts ”tal”?

 8. Om SVT slutar att sända från Riksdagen så tänker jag kasta ut min TV, det är ju det enda som är värt att se av det de sänder.

Trackbacks

 1. [...] just Almedalsbloggen läser jag nu att SVT24 i år valt att inte sända några tal. Och att samma blogg när de fick reda på detta raskt [...]

Kommentera