Vem kommer inte till Almedalen?

Antalet officiella arrangemang i Almedalen närmar sig 700. Den intressanta frågan blir därför inte vem som är där, utan snarare vem som inte är där och varför. Framför allt är det två stora samhällsaktörer som lyser med sin frånvaro: Idrotten och kulturen .

Visst finns det enskilda seminarier som behandlar olika aspekter av idrott respektive kultur, men de är inte många. Jag har i programmet hittat ett om huruvida OS i Kina är en PR-succé eller ett PR-fiasko, och ett om svensk kulturpolitik utifrån den just den just avslutade Kulturutredningen .

Men idrottsrörelsen är inte här. Riksidrottsförbundet arrangerar inga seminarier, ej heller Svenska Fotbollförbundet eller Sveriges Olympiska kommitté (SOK). (Den sistnämnda organisationen hade jag kanske inga förväntningar på, förstockad och isolerad från samhällslivet som den är.) Men de övriga? Har idrottsrörelsen själv gått på myten om att idrott och politik inte hör ihop, och föredrar därför att hålla sig undan från den är typen av sammanhang? I så fall ett strategiskt misstag, om ni frågar mig. Hämta hem Lars-Åke Lagrell från hans semester någonstans och låt honom t ex ta en debatt om Svenska Fotbollförbundets syn på uppluckringen av spelmonoplet.

Lika illa är det med kulturen. Var är Teaterförbundet eller Sveriges Författarförbund ? Beror frånvaron på snobbism, likgiltighet eller brist på resurser? Kulturarbetarna har ju tidigare visat att man förstått hur en slipsten ska dras, då man i Almedalen 2005 lanserade det fiktiva politiska partiet Kulturpartiet , med Kim Anderzon , Ernst Billgren och Helge Skoog som påstådda företrädare. Projektet var förstås en bluff, men under ett par dagar hamnade strålkastarljuset på de kulturpolitiska frågorna.

Kan vi hoppas på en liknande kupp i år? Förmodligen inte.

OBS: Efter vänligt påpekande finns nu en rättelse utlagd. Riksidrottsförbundet arrangerar ett seminarium om idrotten och klimatmålen.

Comments

  1. oscarH says:

    En annan grupp av aktörer som (som vanligt?) inte deltar är handikapporganisationerna. Iallafall finner jag inga när jag ögnar igenom listan över arrangörer. Och det kan ju inte bara ha att göra med alla otillgängliga kullerstensgator. Väl?

  2. Ojdå, någon som inte kollat upp faktan innan publicering… Ulf Bjereld verkar inte ha läst programmet överhuvudtaget. I programmet på webben har Riksidrottsförbundets seminarium varit ute sedan mars… Det är för övrigt sjunde året som RF arrangerar ett seminarium och lite annat i Almedalen. Seminariet i år, torsdagen den 10 juli kl. 10, handlar om idrotten och vårt miljö/klimatarbete. Dessutom arrangerar vi tillsammans med Gymnastikförbundet en morrongympa i Almedalen den 10/7 kl 7.30. Och som om inte det var nog kan Ulf Bjereld och alla andra intresserade besöka Strand Hotell på eftermiddagen och köra lite virtuell rally ihop med oss och Bilsportförbundet. Om Bjereld hade bemödigat sig med att besöka http://www.rf.se i sin, får man förmoda fullödiga research, hade han omedelbart upptäckt att idrotten är på plats i år igen… Ska man kommentera något kanske man ska kolla upp faktan lite mer… Men Ulf du är ändå välkommen till vårt seminarium den 10 juli kl. 10.00 i Bryggarsalen på Strand Hotell, läs mer på http://www.rf.se Hälsningar Mattias Claesson, RF.

Trackbacks

  1. [...] solen har sina fläckar. Almedalsbloggen har tidigare hävdat att Riksidrottsförbundet inte arrangerade några seminarier i Almedalen. Så fel vi [...]

Kommentera