Piratpartiet storsatsar

Rickard Falkvinge i Almedalen 2007

Piratpartiet dubblar sin närvaro i Almedalen i år. Uppståndelsen kring FRA-omröstningen gav omkring tusen nya medlemmar och ger fortsatt goda möjligheter till publicitet, och all sådan behövs inför partiets nästa delmål: EU-parlamentet.

Enligt Piratpartiets egna mötesanteckningar ökar partiet insatserna i årets politikervecka. Förra året skickade Piratpartiet och ungdomsförbundet Ung Pirat tillsammans sju personer. I år blir man 16, varav tio ungdomsförbundare.

Lägger mer än var tionde krona

Jämfört med stora partier är budgeten för deltagandet låg. 30.000 kronor tänker partiet lägga på lokalhyra, resor och boende. På seminariet man ordnar under den preliminära rubriken ”Upphovsrätt eller medborgarrätt?” (8 juli kl 9:30 – 12:00) spenderar man 7.000 i lokalhyra för en trädgård där det får plats femtio sittande och hundra stående.

Det är småpengar för en etablerad organisation. Men Piratpartiets budgeterade intäkter för verksamhetsåret uppgår inte till mer än 250.000 kronor. Mer än var tionde krona tänker man alltså spendera i Almedalen.

Intern debatt om satsningen

Partiledaren Rick Falvinges Almedalsstrategi fick kritik på Piratpartiets debattforum av partiets ekonomiskt sinnade revisor, eftersom effekterna av deltagandet är svåra att mäta. Men Falkvinge förklarade hur man tänkt och fick gehör.

- Signalen vi ger där är dels till politiska journalister att vi både finns kvar, växer och är seriösa, och dels till andra politiker att våra idéer är att räkna med. Dessutom lär sig våra aktivister fantastiskt mycket, både om att debattera i praktiken och hur de politiska nätverken fungerar.

- Ändå värvar vi förmodligen inte en enda medlem på hela den veckan.

Piratpartiet har redan strax över 6.000 medlemmar. Om de vore ett normalt parti, vilka alltså plockar omkring en hundralapp i årsavgift av varje medlem, borde de ju ha mer än dubbelt så mycket pengar att röra sig med. Men medlemskap i Piratpartiet är gratis, och intäkterna består av helt frivilliga inbetalningar.

EU-parlamentsval nästa steg

I riksdagsvalet 2006 fick partiet 0,63% av rösterna, alltså 34.918 röster. Piratpartiet ämnar ställa upp både i valet till EU-parlamentet 2009 och i nästa riksdagsval 2010. För att komma upp i de nivåer som krävs där väljer partiet att satsa hårt nu när uppmärksamheten är stor.

Trackbacks

  1. [...] nästa vecka kommer jag att blogga från Almedalen igen, denna gång med ett större gäng piratpartister än förra året. Siten stoppafralagen.nu kommer att hålla reda på FRA-relaterade händelser [...]

  2. [...] är fler än Piratpartiet som storsatsar på Almedalen i år, även Sverigedemokraterna vill gärna synas med de etablerade partierna och [...]

  3. [...] jag till Almedalen tillsammans med 15 andra pirater. Vi skalar upp betydligt från förra året, som Almedalsbloggen noterar. Du kan hitta oss i våra piratlila kläder lite varstans. Ung Pirat kommer att gå omkring i [...]

Kommentera