Folkpartiet driver Nato-frågan i Almedalen?

Svenskt Nato-medlemskap är sedan länge en hjärtefråga för folkpartiet. Nu ryktas det att folkpartiets ledande namn i försvarspolitiska frågor Allan Widman söndagen den 6 juli i Almedalen kommer att presentera partiets s k oberoende expertutredning om svenskt Nato-medlemskap. Rapporten må vara oberoende, men dess slutsatser förutsägbara. Folkpartiet skulle aldrig presentera en rapport som gick emot tanken på ett svenskt Nato-medlemskap.

Rapporten riskerar nu att ytterligare öka på det inbördes missnöjet i den borgerliga alliansregeringen kring försvarspolitiken. Alliansen lovade inför valet att inte driva Nato-frågan under mandatperioden. Det väckte därför stor irritation när Allan Widman nyligen reserverade sig mot Försvarsberedningens betänkande, i protest mot att samtliga övriga partier ville fördjupa det militära samarbetet mellan de nordiska staterna. Widman menade att ett fördjupat nordiskt samarbete saknade trovärdighet om inte Sverige blev medlem av Nato.

Frågan är hur övriga borgerliga partier kommer att ta emot ett nytt utspel från folkpartiet om svenskt Nato-medlemskap. Almedalsbloggen följer med spänning den fortsatta utvecklingen och återkommer inom kort i frågan.

Trackbacks

  1. [...] år 2006. Förra året var det inte lika tydligt. Har de råd att göra om det misstaget? (Det här blir nog f.ö. ingen hit – det splittrar mer än [...]

  2. [...] har tidigare rapporterat om att folkpartiet under Almedalsveckan förväntade presentera partiets s k obeorende [...]

Kommentera