Krönika: Vem minns Krister Wickman?

Olof Palme och Krister Wickman i Almedalen 1968Lastbilsflaket är berömt, likaså Olof Palme. Palme har brinnande ögon, han ser upprymd ut under sitt första almedalstal. 40 är senare är resultatet en politikervecka med tusentals medverkande. Men vem är mannen som står snett bakom Palme? Vad gör han där i en av den svenska politiska historiens fixpunkter?

1968 stod socialdemokraterna inför ett partiledarskifte. Den gamle, Tage Erlander, var på väg ut men efterträdaren var inte så given som historien idag gör gällande. Det fanns två partiledarkandidater, båda sommargotlänningar, båda väl förankrade i parti och kanslihus. Olof Palme var den ene. Den andre var Krister Wickman.

Palme var utbildningsminister i Erlanders sista regering, Wickman var biträdande finansminister. Den några år äldre Wickman sågs som en seriös politiker och hade en hel del tillskyndare bland partimedlemmar som ansåg Palme ibland vara lite väl ”yvig”. Socialdemokraterna på Gotland såg sin chans och bjöd in båda kandidaterna att prövas genom att hålla var sitt anförande i Visby, närmare bestämt i Almedalen.

Så på en provisorisk scen i form av ett lastbilsflak startade almedalsveckan som en provpredikan mellan två partiledarkandidater. Alla minns Palme, Almedalsveckan är en succé, men vem minns Krister Wickman? Inte det socialdemokratiska partiet, för när de skulle rapportera in almedaltalarna inför att alla talare skulle få en bänk framför scenen så saknades Wickman.

En tvåa räknas inte när historien skrivs.

Kommentera