Veckans filosofiska tungviktare…

..är Lisa Gålmark, som tack och lov inledde sin föreläsning på Alternativveckan med att pedagogiskt förklara det underbara begreppet antropoandrocentrism. Gålmark gav sig i veganismens och feminismens namn ut en resa genom Aristoteles ontologi, som förklarades ungefär såhär:

Bra:
Själ, förnuft, människa, man, fri, normal kropp.

Dåligt:
Kropp, känsla, djur, kvinnor, slav, annorlunda kropp.

Det i kategorin ”bra” visade sig av en händelse vara förknippat med makt, och vara en minoritet i de allra flesta populationer. Gålmark la sedan till begreppen ”jakt” och ”vapen” till kategorin ”bra”, och vips, en förklaring på varför män har makt, skjuter ihjäl fler, äter mer kött, varit slavhandlare och genom alla tider förtryckt kvinnor.

Gålmarks analys skulle må bra lite starkare stöd för att det exempelvis bara är män som jagat (något andra feministiska debattörer vänder sig mot), men det är ändå en spännande filosofisk resa.

Kommentera