Framtidens makthavare 2022

Nu är den här, alltså årets lista över framtida makthavare. Traditionsenligt presenterar vi de namn som du behöver hålla koll på inför framtiden, alla 30 år eller yngre. En nyhet för i år är att listan publiceras i samband med Almedalsveckan, så ta chansen att mingla med dessa framtidsnamn.

1. Gustaf Göthberg (1993)
Det är svårt att sammanfatta Gustaf Göthbergs karriär kort, men för att nämna några saker är han aktiv i lokalpolitiken i Göteborg, moderat toppkandidat i valet 2022, verksam vid Jarl Hjalmarson Foundation och engagerad i människorättsfrågor internationellt. Redan vid unga år är Gustaf Göthberg en professionell politiker som vi ser fram emot att följa i många år framöver. En värdig framtida makthavare 2022!

2. Simona Mohamsson (1994)
En liberal veteran som bland annat skrivit boken Hongkong RIP. Hon har även suttit i styrelsen för Liberala Ungdomsförbundet och är Liberalernas nästkommande starka namn i Göteborg där hon bland annat är ordförande för socialnämnden på Hisingen. Simona syns och hörs, precis som en lokalpolitiker ska göra.

3. Zebulon Carlander (1994)
Utredningssekreterare på Regeringskansliet. Programansvarig på Folk och Försvar. Skyttegruppchef vid Livgardet. Zebulon Carlander har vid ung ålder ett gediget försvarspolitiskt CV, vilket är extra relevant i dessa oroliga tider. Vi – och många med oss – spår att Zebulon har en lysande framtid. Kanske en blivande försvarsminister?

4. Elsa Alm (2000)
Hon företräder alla LO-medlemmar under 30 år. Det är en enorm grupp som finns under vingarna på Elsa. Hon är en stormvind i sociala medier och tvekar aldrig att dra lans för LO:s medlemmar. Ett framtidsnamn inom den svenska arbetarrörelsen, utan tvekan.

5. Matilda Ekeblad (1996)
Matilda Ekeblad tog över rodret i MUF 2020. Sedan dess har hon arbetat hårt för att ge en ny bild av det största borgerliga partiets ungdomsförbund och dess verksamhet. Vi har sett ett mer ideologiskt MUF växa fram under hennes ledning.

6. Lisa Nåbo (1994)
En tornado från Östergötland. Snart färdigutbildad polis och socialdemokratiskt stjärnskott i kommunfullmäktige i Linköping, när hon inte leder SSU alltså.

7. Anna Simon-Karlsson (1993)
Vi har tidigare sett henne i bakgrunden av kameraljuset som pressekreterare för Annie Lööf. Nu för tiden i egen rätt och i egen hög person. Anna är bland mycket annat ledamot i Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) och jobbar till vardags som konsult och rådgivare på Bellbird.

8. Josefine Fälth (1999)
Under 2021 bytte Sveriges största ungdomsorganisation ordförande. På posten sedan dess ser vi Josefine Fälth. Hon har varit med och mejslat ut hur Sveriges Elevkårers verksamhet och politik ska omformas för att bäst bedriva påverkansarbete gentemot politiker och andra beslutsfattare. Glöm inte att hälsa på henne i Almedalen i år!

9. Nike Örbrink (1997)
En gammal fotbollstjej som gjorde KDU coolt och blev bästis med alla snusande högstadiekillar. Man ska prata med bönder på bönders vis och med högstadiekillar om snus. Det har Nike förstått och KDU går bättre än någonsin.

10. Amilia Stapelfeldt (1994)
(Pol)influerar hela Sverige och gör politiken begriplig även för folk som egentligen kanske inte är intresserade. Med sin plattform har hon gjort politiken tillgänglig för fler! Hatten av för det.

11. Aylin Fazelian (1992)
Distriktsordförande för Socialdemokraterna i Göteborg och riksdagsledamot i utbildningsutskottet. Sitter i Socialdemokraternas partistyrelse och har tidigare suttit i styrelsen för S-kvinnor.

12. Josephiné Närholm (2002)
Ordförande för Moderat Skolungdom. Det var Anders Björck, Per Unckel och Christofer Fjellner också. Just saying.

13. Emma Wiesner (1992)
Efter en gedigen valkampanj med över 20 000 personkryss till EU-parlamentet såg det ut som att Emma skulle stå utan plats. Så blev det inte. Istället fick Sveriges centervänner en driven ingenjör som ledamot i EU:s miljöutskott.

14. Max Horttanainen (1996)
Ordföranden för Sverok, en av Sveriges största ungdomsorganisationer, som brinner för ledarskap och ungdomsrörelsen.

15. Emil Nordfjell (1999)
Han chefar över sociala medier på SSU. Det finns inga utspel från SSU som inte gått under näsan på det här stjärnskottet.

16. Romina Pourmokhtari (1995)
Förbundsordförande för Liberala Ungdomsförbundet och en liberal blåslampa på Johan Pehrson.

17. Ebba Kock (1996)
Pressekreterare hos Anders Ygeman med ett gediget förflutet som pressekreterare för SSU och ordförande för Sveriges Elevkårer. Dessutom “en gla’ prick.”

18. Samuel Jonsson (1998)
Andre vice ordförande i Moderat Ungdomsförbundet och politisk sekreterare i Region Skåne för Moderaterna. Kul på Twitter™.

19. Noura Berrouba (1994)
Ordförande för LSU och styrelseledamot i Civil Rights Defenders. Tidigare har vi sett henne bland annat som ledamot i Europeiska ungdomsparlamentet.

20. Dalila Alibasic (1999)
En sociala medie-stjärna som också är förbundsstyrelseledamot för Moderata ungdomsförbundet.

21. Evelina Reuterfors (1996) 
Evelina har en lång bakgrund inom Centerpartiet och studerar till journalist. Nästa Maggie Strömberg?

22. Axel Hallberg (1999)
På Axels CV finns både språkrör för Grön Ungdom och riksdagsledamot. Inför valet är han förstanamn för Miljöpartiet i Lund.

23. Linnea Dubois (1999)
Ordförande för Fria Moderata Studentförbundet och skribent på Timbros tidning Smedjan. I sommar får hon ytterligare en sträng på sin lyra som ledarskribent på Svenska Dagbladet.

24. Gustaf Reinfeldt (1993)
Frihetsälskande student vid Columbia University vi tidigare har sett på FORES, Svensk Linje, DI, Timbro och Prime.

25. Atilla Yoldas (1993)
Sociala medie-expert som får oss att tänka till om viktiga frågor. Atilla behövs!

26. Lucas Svärd (2000)
Förbundsordförande för Kristdemokratiska studentförbundet och politisk sekreterare, samtidigt har Lucas ett stort engagemang i studentvärlden. En fågel viskade i vårt öra att han är en lågoddsare till att bli framtida biskop.

27. Benjamin Dousa (1992)
Timbros VD och representant för den partiöverskridande svenska borgerligheten.

28. Axel Nordenstam (1994)
Utrikespolitisk expert som initierade Almedalsälskningen Fler Unga för snart nio år sedan. Sedan dess har han hunnit med att vara förbundsordförande för Utrikespolitiska Förbundet Sverige och idag är han verksam vid Stockholms universitet och Utrikespolitiska Institutet med stort fokus på EU:s relation till Indien.

29. Diyar Cicek (1995)
Förbundssekreterare i SSU och bördig från Falun i vackra Dalarna.

30. Réka Tolnai (1998)
Mamma till Britt-Marie och ordförande för CUF. Behöver vi säga mer?

31. Jacob Wihlborg (1998)
Ung politiker i Mölndal som kämpar mycket för hållbarhet och miljö. Smart, för konkret politisk skillnad görs ofta på kommunal nivå.

32. Caroline von Seth (1999)
Vice ordförande för CUF och tidigare ordförande för CUF i Stockholm, när hon inte gör sådana viktiga grejer pluggar hon till lärare och sitter i kommunfullmäktige på Lidingö.

33. Viktoria Sköld (1998)
Vice ordförande för Fria Moderata Studentförbundet och även för MUF Östergötland. Viktoria också tidigare jobbat som politisk sekreterare för Moderaterna.

34. Destiny Näslund (1998)
Familje- och jämställdhetspolitisk talesperson för KDU och ett av ansiktena utåt för begreppet “konservatism i klack”. Tidigare har hon även jobbat för Kristdemokraterna i EU-parlamentet.

35. Simon Sätherberg (2001)
Simon gick från studenttrappan till Rosenbadtrappan år 2020, vilket gjorde honom till den yngsta pressekreteraren i regeringskansliet någonsin. Han är mannen bakom Ma(ts)x Elger.

36. Casper Törnblom (1992)
Driver kommunikationsbyrån 500 som jobbar med flera bolag inom bland annat media, näringsliv och kultur. Casper är också fristående skribent i Svenska Dagbladet och Resumé.

37. Lihini Wijesinghe (1996)
Almedalsveteran med ett stort engagemang i Fler Unga. Och HR-proffs på LinkedIn i hjärtefrågan psykisk hälsa inom organisationer.

38. Louise Hammargren (2001)
Organisationssekreterare för KDU och har tidigare bland annat jobbat på Erik Penser Bank. På fritiden sitter hon dessutom i styrelsen för ett kommunalt fastighetsbolag i Täby.

39. Hannes Sjöberg (1998)
Förbundssekreterare för LUF som vi tidigare sett bland annat som ledarskribent i Hallandsposten. Den minnesgode känner också igen honom som skribent på Handbollskanalen.

40. Pavlos Cavelier Bizas (1996)
Redaktionsfavorit och förbundsstyrelseledamot i SSU.

41. Erik Engstrand (1996)
Förste vice ordförande för Moderata Ungdomsförbundet och pressekreterare i Stockholms stadshus.

42. Filip Nyman (1996)
Ledare för UNF och älskar att debattera och samtala med alla om hjärtefrågan.

43. Niki Shams (1995)
Läkare och aktiv i Läkarförbundet. En stridbar person med politisk bakgrund inom Socialdemokraterna, som ordförande för SLF Student och i styrelsen för Unga Republikaner.

44. Oliver Rykatkin (1995)
Förbundsstyrelseledamot för Moderata Ungdomsförbundet med ett stort engagemang i MUF Stockholm.

45. Leo Rudberg (1995)
Tidigare ordförande för Fältbiologerna och numera aktivistsamordnare för Jordens vänner. Ni anar väl vad Leos hjärtefråga är?

46. Inas Hamdan (1999)
Ung journalist på Sydsvenskan och kämpar mot hedersrelaterat våld och förtryck.

47. Mona Monasar (1998)
Har du hört talas om den fantastiska poesiscen vi har i många av våra förorter och som kommit till liv genom tävlingen Ortens bästa poet? Ord är makt, heter det ju. Någon som har visat det på ett fantastiskt sätt är Mona Monasar som redan 2019 gav ut boken Modersmål på Natur & Kultur.

48. Emil Moghaddam (1999)
Stor twitterprofil som når ut på ett imponerande sätt. Trots ung ålder har han en lång bakgrund i KDU.

49. Julia Eriksson (1998)
Ordförande för Centerstudenter och, som sig bör placerad i Uppsala. Det är också stark centerkredd att komma från Kimramåla i Kalmar län, ett samhälle så litet att det i och med Julias födelse 1998 nog fick sin första offentliga person någonsin.

50. Catarina Kärkkäinen (1994)
Timbroit och rektor för omtalade Stureakademin – och ledamot i Atlantkommittén.

51. Douglas Thor (1997)
Riksordförande för Moderata Studenter när han inte pluggar nationalekonomi på Uppsala Universitet. Douglas är bördig från Vetlanda där han tidigare bland annat jobbat som mattelärare.

52. Henrik Malmrot (1994)
Tidigare ordförande för Ung Vänster och numera generalsekreterare för jagvillhabostad.nu.

53. Jehna Al-Moushahidi (1993)
Här har ni femton års erfarenhet av civilsamhälleengagemang. Vi ser fram emot att följa Jehna de kommande femton åren också.

54. Sara Hauge (1992)
Generalsekreterare för Sverok och har stenkoll på den ideella sektorn i Sverige, trots att hon är bördig från Norge.

55. Li Nester (1996)
Styrelseproffs med erfarenhet från Röda Korsets Ungdomsförbund, Fler Unga, LSU och Nya Kompisbyrån.

56. Ulla Lovcalic (1995)
Ulla är säkerhetspolitisk talesperson för Liberala Ungdomsförbundet och pluggar på Försvarshögskolan. När hon inte gör det så är hon dessutom projektledare på Försvars- och säkerhetsföretagen. Högaktuell profil, speciellt just nu.

57. Olle Romlin (1996)
Pressekreterare för Centerpartiet i riksdagen och kultur- och utbildningspolitisk talesperson för CUF.

58. William Oldenborg (2005)
Här har ni 2021 års yngsta elevkårsordförande och han har blivit en stark röst hemma i Örnsköldsvik. En sann förebild!

59. Nils Dahlgren (1996)
Chefredaktör för SSU:s tidning Frihet. Har tidigare även varit ordförande för SSU Uppsala.

60. Sarah Kullgren (1993)
Förbundsordförande för Kristdemokraternas kvinnoförbund och ett framtidsnamn i partiet.

61. Suhaib Hurani (1998) 
Distriktsordförande för MUF Västra Götaland Norra – och har på CV:s att ha engagerat tandläkarstudenter.

62. Anela Murguz (1995)
Stridbar ledarskribent på Borås Tidning och utbildad lärare.

63. Elias Nilsson (1999)
En av unghögerns främsta twittrare som vi hoppas att du följer. Annars är det läge att göra nu.

64. Izabel Riedl (1999)
Vice ordförande för Moderata Studenter och bor i Umeå där hon också studerar interaktion och design. Arbetar även som kommunikatör för Moderatkvinnorna.

65. Amanda Broberg (1998)
Jobbar till vardags på Timbro. På fritiden sitter hon bland annat i redaktionen för Liberal Debatt. Tidigare såg vi henne även som tyckare i spalterna på Borås Tidning.

66. Josefine Helleday (1998)
Politiskt sakkunnig på justitiedepartementet och vice ordförande i gymnasienämnden för Socialdemokraterna i Eskilstuna. Tidigare har vi även sett henne som distriktsordförande för SSU Sörmland.

67. Simon Attefall (1997)
Efternamnet känns igen från kristdemokratiska sammanhang, men Simon är sannerligen en ung politiker i sin egen rätt. Nuförtiden är han försvarspolitisk talesperson för KDU.

68. Oskar Qvarfort (1996)
Jobbar som koordinator på Frivärld och som skribent på Upsala Nya Tidning. Oskar är även ledamot i Uppsalas djurförsöksetiska nämnd.

69. Lisa Karlbom (1996)
Lisa är med och driver talangnätverket 4potentials och en riktig Almedalsälskare.

70. Olivia Lindroth Steinwall (2000)
Valgeneral för CUF och en fena på sociala medier.

71. Adam Furustam (2003) 
Twitteräv som på egen hand har byggt upp en LUF-förening. Allt han rör vid verkar bli till guld, så det bådar gott inför framtiden.

72. Evelina ”Maro” Ferbrache (1996)
Professionell nörd, skulle man kunna säga, förutsatt att man tycker det är ett positivt ord. Annars inte. Evelina är nämligen ordförande för Sverok i Östergötland. Hon sitter även i den nationella styrelsen för Sverok.

73. Vilma Bolding (1994)
Lärare i svenska som andraspråk med ett gediget förflutet inom LSU och Ung Vänster. Vi väntar oss snart en comeback i partipolitiken.

74. Rosaline Marbinah (1994)
Var ska vi ens börja? Hon är nog mest känd för att ha varit ordförande för LSU. Utöver det har hon också suttit som styrelseledamot i Forum Civ och i rådgivande kommissionen för gemensam säkerhet för Olof Palme International Center. Nu för tiden ser vi henne till exempel som ledamot i styrelsen för tankesmedjan Global Utmaning.

75. Natanael Kvidal (1995) 
Från KDU i Göteborg till riksstyrelsen och riksdagen i Stockholm. Hur ska detta sluta?

76. Fredrik Hultman (1993) 
Han har redan hunnit avverka poster som ordförande för Allians för kåren på Uppsala Universitet och distriktsordförande för MUF i Uppsala län. Nu för tiden ser vi honom i egenskapen som generalsekreterare för MUF.

77. Jacob Wihlborg (1998) 
Ung politiker i Mölndal som kämpar mycket för hållbarhet och miljö. Smart, för konkret politisk skillnad görs ofta på kommunal nivå.

78. Aida Badeli (1996)
Språkrör för Grön Ungdom. Tidigare i Bryssel som politisk sekreterare för Miljöpartiet. Hon har även representerat Grön Ungdom i Folk och Försvars styrelse.

79. Max Otterman (1999)
Almedalsveteran med bland annat Fler Unga i bagaget.

80. Elsie Gisslegård (2000) 
Utrikes- och försvarspolitisk talesperson för CUF med stor internationell vana.

81. Oliver Nordwall (2003)
Här har ni killen som brinner för att stötta ungas engagemang!

82. Margareta Barabash (1998)
Politisk redaktör på Corren. Ibland även i spalterna på exempelvis Göteborgs-Postens ledarredaktion. Även verksamhetskoordinator på Frivärld.

83. Helena Storckenfeldt (1995)
Riksdagsledamot från Halland och ersättare i trafikutskottet. Har tidigare varit ordförande för MUF Halland

84. Christopher Lindvall (1996)
Internationell sekreterare för SSU. Passande nog studerar han masterprogrammet i politik, säkerhet och krig på Försvarshögskolan. Han sitter även i kommunfullmäktige i sin hemkommun Järfälla.

85. Albert Ohlin (1993)
Han är ordförande för Saco studentråd som organiserar den som studerar allt från juridik till arkitektur. Albert har tidigare varit ledamot i styrelsen för Juseks studentorganisation.

86. Alexander Hägg (2000)
Moderat regionråd i opposition i Gävleborg. Tidigare har han också varit vice ordförande för MUF i Gävleborg och är idag ordförande för Moderaterna i Söderhamn.

87. Rebecka Forsberg (1999)
Språkrör för Grön Ungdom och grön göteborgare.

88. Amir Jawad (1995)
Pressansvarig för Liberalerna i Region Skåne och riksdagskandidat för partiet.

89. Lucas Ljungberg (1996)
Jurist och EU-parlamentarikerns Arba Kokalaris högra hand. Dessutom är han från Halland!

90. Elias Fjellander (2004)
Förbundsordförande för RFSL Ungdom med ett långt engagemang inom LSU.

91. Evin Badrniya (1998) 
Veteran inom KDU och kvinnan bakom #konservatismiklack.

92. Victor Rundström (1995)
Fördelar enligt egen uppgift sitt engagemang mellan CUF och Centerstudenter beroende på grad av nykterhet. Pluggade tidigare på Handelshögskolan i Göteborg. Svängigt nog har han även varit verksam som danslärare.

93. Asal Gohari (1996)
Kommuntopp i Uppsala med många års erfarenhet från lokalpolitiken

94. Leo Gerdén (2002)
Pressis för Centerpartiet och listveteran av hög rang.

95. Lilian Helgason (2002)
Ordförande för tunga Sveriges elevråd. som organiserar unga ute på våra högstadium.

96. Rebecka Undén (1999)
Sitter i styrelsen för Centerstudenter och är verksam som ledarskribent på Svenska Nyhetsbyrån.

97. Lovisa Roos (1997)
Ordförande för Fältbiologerna och sammankallande i styrelsen för Gröna Studenter.

98. Sofie Eriksson (1992) 
Riksdagsledamot för Socialdemokraterna och bor i Grängesberg. Vi ger en extra stjärna för Twitternamnet.

99. Mathilda Bandarian (2001)
En ung studentorganiserad kommande jurist. Henne följer vi gärna på Twitter!

100. Christoffer Heimbrand (1997)
Jurist och ordförande för Liberala Studenter. Twitternamnet är, som vi tidigare har uppmärksammat, genialt.

Information: Listan tas fram genom öppna nomineringar och en jury ledd av Sara Graner Tyllman. Personerna är 30 år eller yngre samt politiskt aktiva eller aktiva inom ideell sektor. I kom det in över 500 nomineringar.