Här är årets unga makthavare

Vi lever i oroliga tider. Då är det viktigare än någonsin att ha framtidshopp. Här kan vi därför presentera en lista med de 100 främsta unga makthavarna som tar synts och hörts under 2020. Här är de personer som har förutsättningar att nå hur långt som helst och som du redan idag borde hålla koll på.

1. Nike Örbrink (1997)
Nike svepte in över ungdomsförbundsscenen som en virvelvind. Efter en tid tog hon även den nationella scenen med storm. I augusti 2020 blev hon vald till förbundsordförande för KDU. När hon inte för arvet från Erik Slottner och Sara Skyttedal vidare sitter hon även i kommunfullmäktige i Stockholm. Nike har på kort tid gjort en kometkarriär och vi följer henne med glädje, både nu och i framtiden.

2. Elsa Alm (2000)
Här har vi ett ungt framtidsnamn inom Socialdemokraterna, som redan nu är redaktör för Tankesmedjan Tiden. Elsa syns på ett imponerande sätt, främst inom fackliga frågor. Ministermaterial i framtiden.

3. Amilia Stapelfeldt (1994)
Amilia pratar politik med alla och kan snacka ner vem som helst på ett förståeligt sätt. En folkbildare i modern tappning som nu senast nådde ut till nästan en miljon människor med sitt inlägg om straffrabatt. Heja!

4. Noura Berrouba (1994)
Noura är tjejen som gjort och gör det mesta, den här texten skulle bli allt för lång om vi räknade upp allt. Hon leder nu European Youth Parliament och sitter som vice ordförande för LSU. Dessutom sitter hon i styrelsen för bland andra ”Höj Rösten” och ”Swartzkopf Foundation”. Det borde inte finnas tillräckligt många timmar på dygnet för att det ska räcka till för allt detta, men på något mystiskt vis funkar det för coola Noura.

5. Anna Simon-Karlsson (1993)
Annie Lööfs nyrekryterade pressekreterare. Tidigare har vi sett henne såväl som ordförande för Judiska Ungdomsförbundet, som digital kommunikatör för Centerpartiet och i förbundsstyrelsen för Centerstudenter. Med ett personligt tilltal, stor seriositet och mycket värme har Anna en rakt utstakad bana till partitoppen framför sig.

6. Legalize Pink
QUEEN! Här har ni framtiden i en liten ask. Skämmes om ni inte följer detta!

7. Isak Utsi (1991)
Isak är både en nytida och framtida makthavare. Han är nämligen kommunstyrelsens ordförande för Socialdemokraterna i Arjeplog sedan september 2020. Cool!

8. Romina Pourmokhtari (1995)
Här har ni en vass debattör och förbundsordförande för Liberala Ungdomsförbundet som aldrig tvekar att ta en debatt.

9. Matilda Ekeblad (1996)
Matilda är nyvald ordförande för MUF och fick hela internet att prata om Zara Larsson och Huawei. Det bådar gott inför framtiden.

10. Danny Lam (1993)
Danny är initiativtagare till TNKVRT, en plattform för nätaktivister som vill prata om antirasism och HBTQ-frågor. Med sitt engagemang och tilltal gör Danny viktiga frågor lätta att förstå och diskutera.

11. Evin Badrniya (1998)
Vice förbundsordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet, en konservativ tjej med klackarna i backen som vi älskar på internet.

12. Emma Wiesner (1992)
Just nu bland de mäktigaste i Europa. Tidigare har vi sett henne lite överallt i centerrörelsen, bland annat som distriktsordförande för CUF i Västmanland.

13. Rosaline Marbinah (1994)
Rosaline är ordförande för LSU och därmed representant för hela ungdomsrörelsen. Dessutom spelade hon en stark kraft när det handlade om att höja anslagen i budgeten för ungas organisering. Heja!

14. Samuel Jonsson (1998)
Här har ni en ung moderat som blandar roligt och seriöst i sociala medier. Han är värd en follow, inte minst för att du måste hålla koll på vad han gör i framtiden.

15. Leo Calandrella Rudberg (1995)
Leo var den som fick flest nomineringar till listan i år. Han är aktiv i Feministiskt Initiativ och dessutom vice ordförande för stora Fältbiologerna. Han har tidigare suttit i styrelsen för Stockholms Ornotologiska Förening och är en engagerad redaktör på Wikipedia.

16. Dalila Alibasic (1999)
Förbundsstyrelseledamot i MUF och politisk sekreterare i Sundbyberg med ett enormt driv. Enligt våra källor är Dalila en lågoddsare till Moderaternas partitopp inom några år.

17. Ida Alterå (1997)
Med en starkt liberal kompass leder Ida CUF framåt som förbundsordförande.

18. Oliver Rykatkin (1995)
Oliver är nyinvald till MUF:s förbundsstyrelse med en bakgrund i Stockholm och mer specifikt i Nacka. Hjärtat klappar extra mycket för sjukvårdspolitik, vilket gör honom högaktuell just nu.

19. Jonny Cato (1994)
Jonny är en av Centerpartiets unga framtidsnamn. Vid 26-års ålder är han nu Centerpartiets talesperson i de viktiga migrationsfrågorna. Tidigare har Jonny varit vice förbundsordförande för ungdomsförbundet.

20. Gustaf Göthberg (1993)
Gustaf har en bakgrund som internationell sekreterare i MUF och regionrådssekreterare i Region Stockholm. Nu för tiden ser vi honom främst i hans roll som kommunpolitiker i Göteborg och twittrandes om utrikespolitik. Han kommer bli minister i framtiden. Kom ihåg vem som sa det först.

21. Sona Rashid (1992)
Sona sitter i styrelsen för LSU och är en (S)-märkt ekonom med ett starkt engagemang i Rädda Barnen.

22. Benjamin Dousa (1992)
Benjamin är tidigare MUF-ordförande som nu är en rekordung VD för tankesmedjan Timbro. Orädd debattör.

23. Ebba Kock (1996)
Ebba är ordförande för Sveriges Elevkårer som brinner för skolfrågan, över allt annat.

24. Atle Morseth Edvinsson (1994)
Atle vikarierar som ledarskribent på Aftonbladet. Dessutom skriver han krönikor i Länstidningen. En kille vi kommer höra, eller snarare läsa mer av i framtiden.

25. Erik Engstrand (1996)
Vice ordförande för Moderata Ungdomsförbundet och pressekreterare i stadshuset i Stockholm. Värvarguru!

26. William Fröding (1997)
En centerstjärna som har ett stort engagemang för frihetsfrågor.

27. Gustaf Reinfeldt (1993)
Vi har tidigare sett honom på Prime PR och Fria Moderata Studentförbundet. Nu för tiden skriver Gustaf främst om utrikespolitik för Timbro och är redaktör för tidningen BullsEye Magazine som ges ut av European Democrat Students.

28. Pavlos Cavelier Bizas (1996)
Pavlos har enligt nomineringarna en ”enormt hög arbetsmoral.” Det visste vi redan. Hittills har han bland annat varit pressekreterare i SSU. Idag jobbar han för Socialdemokraterna i Uppsala, där han också sitter i kommunfullmäktige.

29. Sarah Havneraas (1993)
Kommunpolitiker i Uppsala och relativt ny ordförande för Kristdemokraternas kvinnoförbund. En riktig powertjej!

30. Hannes Sjöberg (1998)
Distriktsordförande för LUF i Uppsala och ett Twitterfenomen.

31. Oliver Rosengren (1992)
Trots sin unga ålder är Oliver ett av landets mest profilerade kommunalråd, som har varit extra synlig under pandemiåret 2020.

32. Niki Shams (1995)
Niki är ordförande för Läkarförbundet student och har under Coronapandemin kämpat för unga läkares villkor, främst i läkarnas avtalsrörelse.

33. Olivia Lindroth Steinwall (2000)
Humorstjärna som lyser på både Twitter och på ledarplats i Hallands Nyheter!

34. Margareta Barabash (1998)
Margareta sitter i styrelsen för Fria Moderata Studentförbundet och jobbar som verksamhetskoordinator på Fri Värld. Hon har tidigare varit chefredaktör för Journal of International Affairs. Tungt!

35. Alexandra Wallin (2000)
En twitterfavorit som blandar allvar och humor och vågar ta i frågor som andra skulle tveka kring. Om du inte redan följer Alexandra ska du definitivt göra det nu!

36. Atilla Yoldas (1993)
Atilla är krönikör på Expressen och en viktig och tydlig röst i frågor som rör genus och antirasism. Han är bland annat författare till Mansboken.

37. Aida Badeli (1996)
Aida är språkrör för Grön Ungdom som brinner extra för medmänsklighet, demokratifrågor och att ta upp flyktingdebatten på agendan.

38. David Ling (1993)
Språkrör för Grön Ungdom, som vi har sett mycket av i allt från frågan om Preems raffinaderi till kampanjen om ”Nej till Skeppsbro-garaget” i Göteborg.

39. Douglas Thor (1997)
Distriktsordförande för MUF Jönköpings län som brinner extra mycket för skolpolitiken. Det spekuleras redan om när han blir utbildningsminister.

40. Mimmi Rönnqvist (1992)
Mimmi är ordförande för SACO studentråd. En norrbottnisk virvelvind i huvudstaden.

41. Christoffer Heimbrand (1997)
Christoffer är ordförande för Liberala Studenter och har, trots att han saknar uppenbar Göteborgskoppling, ett väldigt roligt twitternamn!

42. Dennis Lindbom (1991)
Dennis är fotograf och har länge jobbat med rapportering från krig och konflikter. Bland annat har han gett Sverige en tydligare bild av protesterna i Hong Kong.

43. My Pohl (2002)
Få lyckas få hela Twitter att prata ideologi. Det lyckades My med råge med i år. Hatten av, smarting!

44. Asal Gohari (1996)
Asal är ett av Socialdemokraternas framtidsnamn. Som 22-åring tog hon sig hela vägen till toppen av politiken i Uppsala. Hon sitter nu bland annat i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige och utbildningsnämnden i Sveriges fjärde största stad.

45. Emil Moghaddam (1999)
Honom har vi koll på, både nu och inför framtiden. Twitterstjärna från KDU som kombinerar humor och allvar, vilket ofta resulterar i virala klickraketer.

46. Amir Jawad (1995)
Liberal chef för partiets regionkansli i Skåne och samtidigt klubbordförande för ungdomsförbundet. Amir har gjort en kometkarriär som definitivt inte är slut!

47. Destiny Näslund (1998)
Familje- och jämställdhetspolitisk talesperson för Kristdemokraternas ungdomsförbund som sällar sig till skaran av kristdemokratiska queens på nätet.

48. Elio Mdivani (1999)
Med ett personligt tilltal och politisk skärpa lyfter Elio transfrågor och frågor om sexuell och reproduktiv hälsa. Elio ingår dessutom i ”Höj Röstens politikerskola”.

49. Elias Artur Fjellander (2004)
En superung supermakthavare med erfarenhet från tunga RFSL Ungdom och Rädda Barnens Ungdomsförbund. Brinner för sänkt rösträttsålder. Alltid positiv!

50. Lucas Ljungberg (1996)
Lucas är riksordförande för Moderata Studenter och jobbar som projektledare på Timbro. Det sägs också att det var han som räddade högskoleprovet i år. Vi tvivlar inte.

51. Edvina Palmcrantz (2000)
Edvina är distriktsordförande för SSU i Jönköpings län och vågar säga till både politiska motståndare såväl som sitt eget förbund när de drar den politiska skutan åt fel håll. Ett framtidsnamn!

52. Linn Svärd (1992)
Linn är ny vice ordförande för Sveriges Förenade Studentkårer och således en tung makthavare inom högskole- och universitetsvärlden. Hon jobbar stenhårt för studenters rättigheter, och inte minst har hon gjort ett gediget jobb under Coronapandemin.

53. Julia Eriksson (1998)
Julia är ordförande för Centerstudenter. Superduperliberal.

54. Emma Lindgren (1996)
Emma är vice ordförande för S-studenter och pressekreterare för Socialdemokraterna i riksdagen.

55. Frasse Levinsson (1992)
Tillförordnad chefredaktör på Nöjesguiden. Tidigare har han sysslat med sociala medier och nöje på Aftonbladet. Superrolig. Och vi menar det!

56. Erik Centerlind (1997)
Erik ledde länge den stora lokalföreningen MUF Lidingö. Nu för tiden sitter han bland annat som ledamot i kommunstyrelsen och som vice ordförande för utbildningsnämnden på Lidingö. Sveriges yngsta ålderman. Ni som fattar fattar.

57. Yakov Pettersson (1992)
Vänsterpartist som syns på Twitter, speciellt inom utrikesfrågor.

58. Oliver Andersson Zito (2000)
Här har vi en kille som blev personkryssad till kommunfullmäktige i Ale redan som 18-åring. Idag är han distriktsordförande för MUF Västra Götaland Västra och kandidat till riksdagen 2022. Och så har han en twitterprofiltext värd sin läsning!

59. Caroline von Seth (1999)
En nykomling i CUF:s förbundsstyrelse som sätter skolfrågorna på agendan!

60. Emil Nordfjell (1999)
Emil började sin karriär i elevrörelsen och arbetar nu med digital kommunikation på SSU. Han både syns och hörs!

61. Joar Forsell (1993)
Tidigare ordförande för Liberala Ungdomsförbundet. Nu för tiden är han riksdagsledamot för Liberalerna och tillhör de riksdagsledamöter som vägrar sjunga kungssången vid riksdagens högtidliga öppnande. Han står (läs: sitter) för vad han tycker,

62. Filip Nyman (1996)
Förbundsordförande för Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF) och sätter därmed ständigt viktiga frågor på agendan.

63. Catarina Kärkkäinen (1994)
Tidigare förbundsordförande för Fria Moderata Studentförbundet och nu redaktör för Timbros Smedjan.

64. Malin Malm (1994)
Malin är förbundsordförande för S-studenter och ett framtidsnamn inom Socialdemokraterna.

65. Sofia Andersson (1994)
Sofia har lyft advokatbranschens jämställdhetspris Justitiapriset till nya höjder, samtidigt som hon driver jämställdhetsfrågor inom MUF.

66. Helen Ablatova (1996)
Hon använder sin plattform helt rätt.

67. Inas Hamdan (1999)
Inas är kolumnist i Sydsvenskan, Malmöbo och pluggar ekonomi på Lunds universitet. Hon är dessutom en aktiv debattör i frågor som rör hedersrelaterat våld- och förtryck.

68. Isak Öhrlund (1997)
Isak pluggade tidigare på Handels i Göteborg och är nu handläggare på Naturvårdsverket. Isak är en den yngsta ledamoten i kyrkomötet och sitter i förbundsstyrelsen för SSU.

69. John Norell (1993)
John är ordförande för Fria Moderata Studentförbundet, en av regeringen Löfvens svurna ärkefiender. Han är också researcher på Timbro och föreläsare för Svenskt Näringsliv.

70. Axel Hallberg (1992)
Axel gick direkt från språkrör i ungdomsförbundet till att bli gruppledare i fullmäktige och ledamot i kommunstyrelsen för Miljöpartiet i Lund. Där vill han ge mer plats åt människor och mindre plats åt bilar!

71. Anton Johansson (1991)
Anton är pressekreterare för Liberalernas Nyamko Sabuni. Han är dessutom tidigare Goodwill-ambassadör för Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime och varit ordförande för Liberala Studenter.

72. Lovisa Roos (1997)
Lovisa är ordförande för Fältbiologerna och styrelseledamot i LSU, vilket gör att hon har en självklar plats i samhällsdebatten, speciellt inom miljö- och ungdomsfrågor. Ett plus är att hon är från Jämtland.

73. Alexander Hägg (2000)
Alexander är oppositionsråd för Moderaterna i Region Gävleborg och tillträdde så tidigt som fyra dagar innan sin tjugonde födelsedag! Alexander visar att unga kan och genom retorisk skicklighet inspirerar han unga att ta plats, även inom den viktiga regionpolitiken.

74. Katarina Folkeson (1993)
Katarina, eller Kattis, är språkrör för Gröna Studenter och kommunalråd i Örebro. Hjärtat brinner extra mycket för klimatet och antirasism.

75. Jonathan Törnstrand (2003)
Jonathan är Eskilstunabon som nu för tiden leder MUF i Södermanland.

76. Josefine Helleday (1998)
Josefine är förbundsstyrelseledamot i SSU och förste vice ordförande för gymnasienämnden i Eskilstuna.

77. Leo Gerdén (2002)
Leo är ordförande för Sveriges Elevråd. Vi har tidigare titulerat honom som proffsminglare. Det står vi fast vid. Leo har även en bakgrund inom centerrörelsen.

78. Markus Kerttu (2000)
Markus är grön opinionsbildare och språkrör för Grön Ungdom i Halland och fritidspolitiker i Göteborg.

79. Olle Romlin (1996)
Olle är centerpolitiker i Uppsala där han bland annat sitter i som vice ordförande i utbildningsnämndens grundskoleutskott. Och såklart en redaktionsfavorit.

80. Amanda Broberg (1998)
Amanda är FMSF:are med en vass penna, alltså någon som du kommer se mer av i framtiden.

81. Albert Ohlin (1993)
Ordförande för studentsektionen Akavia i Lund och ledamot i Saco studentråd. Albert är även masterstudent i nationalekonomi.

82. Theodor Vareman (1997)
Theodor står bakom den snygga digitala satsningen Nyheter i Lund där han granskar makthavare och uppmärksammar händelser i Lund.

83. Hampus Peterson (1997)
Lokal journalistik är viktigt. Det har Hampus Peterson förstått. Han driver Nyheter i Lund tillsammans med Theo Vareman.

84. Sebastian Rasmusson (2003)
Sebastian var det yngsta ombudet på en Socialdemokratisk partikongress någonsin! Sebastian är dessutom en flitig twittrare och debattartikelskrivare som inte räds debatt.

85. Oskar Qvarfort (1996)
Oskar är en framstående opinionsbildare, framförallt på Twitter. Han är även vice förbundsordförande för Centerstudenter och studerar juridik vid Uppsala universitet.

86. Rebecca Johansson (1994)
Rebecca är ersättare i tekniska nämnden i Lund för Vänsterpartiet. Men strunt i det. Har du läst henne på Twitter?!

87. Anna Hallbom (2000)
Anna är tjejen som inledde sin politiska bana i Liberala Ungdomsförbundet men snart styrde mot regionfullmäktige på Gotland.

88. Max Horttanainen (1996)
Max är vice ordförande för en av Sveriges största ungdomsrörelser, Sverok.

89. Mathilda Bandarian (2001)
Matilda är ordförande för SSU i Vänersborg och sitter i redaktionen för den socialdemokratiska idétidskriften Libertas.

90. Magnus Ek (1994)
Centerveteran som tidigare har varit ordförande för ungdomsförbundet. Nu sitter han i riksdagen. Var kommer detta att sluta?

91. Josephiné Närholm (2002)
Josephiné är en av de unga moderater som behärskar Twitter som ett rinnande vatten. Hon är ordförande för Moderat Skolungdom i Södermanland.

92. Nils Dahlgren (1996)
Nils är ny chefredaktör för SSU:s tidning Frihet. Honom kommer vi se mer av inom Socialdemokraterna i framtiden!

93. Rebecka Undén (1999)
Juridik + Politik = Sant, i alla fall i Rebeckas fall. Hon är en nykomling inom Centerstudenter men har redan tagit rörelsen med storm. Hjärtat klappar lite extra för en uppdaterad och digitaliserad juristbransch.

94. Hampus Haugland (2001)
Hampus sitter i styrelsen för Sveriges Elevkårer. Han är också tidigare ordförande för Mimers Hus studentkår i Kungälv och badvakt.

95. Jacob Wihlborg (1998)
Jacob är ett av Socialdemokraternas unga framtidsnamn. Han är bland annat ledamot i kommunfullmäktige i Mölndal. Han är också aktiv i SSU och tidigare ordförande för SSU Mölndal och sitter i styrelsen för arbetarkommunen. Ett framtida kommunalråd? Minst!

96. Melinda Prick (2001)
Melinda är värnpliktig ordförande för CUF i Kronoberg. Lägg namnet på minnet. Mitt i…. ja, ni fattar.

97. Oliver Nordwall (2003)
Moderat med ett stort engagemang i Sverok och i LSU.

98. Lilian Helgason (2002)
Lilian sitter i styrelsen för Sveriges elevråd. Hon är dessutom ordförande för Göteborgs ungdomsfullmäktige.

99. Christa Opava (1998)
Christa har ett starkt och brinnande fackligt engagemang inom Kommunal och har bland annat uppmärksammats när hon tagit strid för timanställda inom välfärdssektorn. Viktigt!

100. Victor Rundström (1995)
Victor sitter i förbundsstyrelsen för CUF. Han har en utbildning inom ekonomi och är talesperson i frågor som rör ekonomi- och bostadsfrågor.

2020-års lista har tagit fram genom öppna nomineringar och urvalsprocessen har skett genom en jury bestående av redaktionsmedlemmar från Makthavare.se. Kärleksbrev och svordomar mailas som vanligt till chefredaktör Jessica Schedvin.