Så skulle Almedalen 2020 blivit

Att ställa in Almedalsveckan var ett klokt beslut, även om vi på Makthavare.se till följd av detta lider av svår almedalsabstinens. Även om vi inte kan veta med säkerhet vad som planerades inför årets upplaga kan vi inte låta bli att drömma om vad som kunde ha blivit, och vi är övertygade om att vi hade fått uppleva både en och annan nyhet om världen inte varit fullt så pandemipåverkad. I brist på resor till Gotland, häng istället med på en tur i spekulationernas rike tillsammans med Makthavare.se:s egen spådam!

1. Ett partitorg hade sett dagens ljus

I samband med utvärderingar av Almedalsveckan har det framkommit att vissa besökare har svårt att hitta till partierna. Det har därför diskuterats att införa ett partitorg i närheten av Almedalen, där samtliga riksdagspartier skulle närvara vissa tider varje dag.

Ser vi detta 2021 istället? Definitivt. Partitorget är en tidlös idé som med lätthet kan genomföras nästa år. Spådamen ser partitorget klart och tydligt i kristallkulan.

2. Edward Bloms barn hade renderat nya rubriker

För två år sedan munhöggs Edward Blom med nykterhetsrörelsen när den förstnämnde blev utkörd från Industriminglet. Bloms då treåriga son hade druckit läsk ur ett vinglas inne på minglet vilket gav “dåliga signaler” och ledde till att Blom avvisades från minglet. Vi är övertygade om att Bloms båda barn skulle skapat nya rubriker i år, om inte annat genom att levla från vinglas till konjakskupa.

Ser vi detta 2021 istället? Tveksamt om barn under tio år fortfarande är en trendig mingelaccessoar 2021. Spådamen tycker sig ana att nästa självklara mingelkompanjon kan vara något slags djur, och kanske leder detta till att barnen får stå tillbaka och stanna hemma.

3. Mindre meck med scenen

Efter många år av individuellt pimpande av Stora scenen i Almedalen hade insikten om det ickebefintliga miljötänket i detta äntligen slagit ned hos Region Gotland. 2020 skulle scenen iklätt sig en neutral skepnad, kanske med fokus på Gotlandsbranding, och partitalarna hade som mest fått pynta sin talarstol.

Ser vi detta 2021 istället? Tarotkorten, och Region Gotlands önskan om att kunna använda scenen även under dagtid istället för att stänga ner den för varje partis ombyggnation, talar för att scenen blir mer neutral 2021.

4. DJ Battle hade gjort sin sista sommar

Det är ingen hemlighet att Makthavare.se givit en och annan känga åt DJ Battle genom åren. Kanske har vår inställning inte varit direkt avgörande, men vi tror ändå att arrangören Dagens Media ledsnat på att driva det förväntningstunga, upphaussade evenemanget. Vi är övertygade om att Dagens Media hade tänkt stänga ned spektaklet i år med en hejdundande slutfest.

Ser vi detta 2021 istället? Ingen vore gladare än spådamen om politikerna ägnade sina skattefinansierade resor till Visby åt att göra sitt jobb snarare än att pumpa näve på Kallis, men dessvärre anas ett DJ Battle större än någonsin som aldrig kommer ta slut i spåkulan.

5. Rekord i kreativa mingelformat

Roséminglens tid med noll arrangörsaktivitet och stillsamt nätverkade är förbi. 2020 hade vi sett dels rekordutbud vad gäller alkoholfria alternativ, dels en uppsjö av nya mingelformat. Vi spår att The Labyrinth skulle skapat storverk med Skandias gamla trädgård och att Prime+ hade nått nya höjder med intressanta paneldiskussioner och föredrag.

Ser vi detta 2021 istället? Om detta talar tebladen sitt tydliga språk: 2021 kommer vi ta igen vårt år utan Almedalsvecka genom att revolutionera dess format. Uppehållet ger alla arrangörer en välbehövd tankepaus för självrannsakan och utveckling av nya evenemangsformat. Spådamen och resten av redaktionen är mycket nyfikna på vad 2021 kommer medföra i det här avseendet.