Digitala Almedalen: Bostadssamtalen öppnar upp för alla!

Liksom många andra aktörer fick Boinstitutet lägga planerna om en klassisk Almedalsvecka på is när beskedet om att Almedalsveckan ställs in kom i början av april, men man var snabb att ställa om. Redan samma dag gick det ut ett pressmeddelande om att man anordnar Digitala Almedalen c/o Boinstitutet, som arrangeras i samarbete med Boklok och Stellar Capacity. Makthavare.se har pratat med Moa Andersson, verksamhetsledare på Boinstitutet.

Boinstitutet

- Vi kan inte ersätta det fysiska mötet, utan Digitala Almedalen är ett komplement och ett sätt att hålla liv i samtal kopplat till bostadspolitik, bostadsbyggande och människors hem. Genom det digitala vill vi pusha för att samtalen ska bli mer tillgängliga för fler, oavsett plånbok eller var i landet man befinner sig.Vi livesänder under tre heldagar.

29/6-1/7 kan alltså vem som helst utan föranmälan ta del av programmet som löper från 08.45 till 17.00.

- Då bostadsfrågor berör oss alla ser vi att såväl personer inom bostadsbranschen som en bredare samhällsintresserad publik har intresse av att ta del av samtalen. Att människor ska ha ett tryggt och bra hem är en förutsättning för så många andra samhällsfrågor, som utbildning, arbetsmarknad och Sveriges tillväxt.

Den som har tid kan ta del av samtliga dryga 60 programpunkter eftersom det inte finns några parallella slottar. Bakom arrangemangen står över 50 organisationer och 110 talare, varav 62 är kvinnor och 48 män. Intresset för att delta som arrangör har varit stort.

- Vi hade anmälan öppen 8-30/4 och vi fick in så många anmälningar att vi fick korta ner tiden per programpunkt för att få med alla. Gemensamt för alla punkter är att de handlar om frågor relaterade till bostad och hem. Enligt P4 Gotland är vi det digitala alternativ till Almedalsveckan som gör störst satsning, med flest antal dagar och inblandade organisationer.

Under Digitala Almedalen kan man titta på såväl paneler som samtal. Boinstitutet är ett initiativ från Hyresgästföreningen, och det är i deras lokal, BoForum, som sändningarna görs. Ungefär hälften av talarna är med från BoForum, och hälften via länk. I sann Almedalsanda kommer det också hållas mingel.

- Mingel kommer hållas 16-17 alla dagar. Minglen sker via Zoom och kommer börja med att arrangören håller ett kort anförande. Därefter slumpas deltagarna in i smågrupper där man kan diskutera. Vi hoppas att man därigenom får möjlighet att prata med personer man kanske inte skulle fått kontakt med annars. 

Digitala Almedalen gör inte anspråk på att ersätta den fysiska Almedalsveckan i Visby.

- Nej, det vi gör är ett komplement. Förhoppningsvis kan vi få användning för mycket av det vi tagit fram till Digitala Almedalen till Gotland nästa år.

Moa Andersson tycker ändå att det finns en del som Almedalsveckan kan lära av de digitala alternativen som dykt upp.

- Jag hoppas det här blir en skjuts mot ett mer tillgängligt och digitalt Almedalen. Det finns så mycket klokskap i Almedalen. Det borde filmas mer och bevaras, inte minst med tanke på hur mycket jobb som ligger bakom allas deltagande. Det här är också ett perfekt tillfälle att seminarier som liknar varandra kan slås ihop. Jag har själv kopplat ihop arrangörer med liknande idéer som insett styrkan i att vara flera avsändare.

Låter Digitala Almedalen som något för dig? Alla kan delta genom att under de aktuella dagarna antingen följa livestreamen via Boinstitutet.se/almedalen eller Boinstitutets facebooksida, där man även kan delta i chatten och ställa frågor till medverkande talare. Efter Digitala Almedalen c/o Boinstitutet kommer mycket material finnas sparat att ta del av i efterhand.