Framtidsarenan ger alla en fri plattform

Att Almedalsveckan 2020 ställts in får stora konsekvenser, inte minst för den gotländska besöksnäringen men kanske framför allt för att den kunskapsspridning och alla samtal i samband med seminarier, debatter och andra mötesformer inte blir av. Just det senare fick Claes Nyberg på Hill+Knowlton Strategies, en rutinerad Almedalsaktör, att börja fundera. Finns det något annat sätt att mötas och diskutera, i avsaknad av Almedalen?

- När Almedalen ställdes in började många prata om vad man skulle göra istället. Några var inne på att hålla en egen dag, andra gör egna webinarier. Vi kände att det saknades en arena som kunde samla alla och hjälpa de diskussioner som behöver hållas innan sommaren att bli av, säger Claes Nyberg.

Idén ledde fram till Framtidsarenan, som äger rum 16–17/6 och är ett helt digitalt evenemang. Bakom Framtidsarenan står Microsoft, Hill+Knowlton Strategies och Rodolfo. Deltagandet är gratis, såväl för arrangörer som för de som vill titta. Och till de som inte själva har en tjänst för att streama låter Microsoft dem använda en kostnadsfri testversion av Teams. Vill man använda någon annan teknisk lösning går det också bra.

- Järvaveckan och Almedalen är viktiga forum för oss för att föra de breda diskussionerna och samtalen om Sverige och hur vi tillsammans kan skapa nya möjligheter för Sverige. För att fylla det tomrummet i år är vi väldigt glada över att tillsammans med Hill+Knowlton Strategies och Rodolfo kunna arrangera Framtidsarenan. Vi ser fram emot många intressanta och inspirerande möten och samtal, säger Therese Treutiger, vice vd på Microsoft Sverige.

Häromdagen presenterades även Mentimeter som samarbetspartner, som kommer ge alla arrangörer tillgång till deras Pro-verktyg under sina programpunkter för att skapa mer interaktivitet. MyNewsdesk har också varit samarbetspartner från start.

Hur kommer då det hela gå till? Evenemanget beskrivs som en fri, enkel och öppen digital plattform för seminarier, paneler, samtal och andra mötesformer, som inte sker istället för Almedalsveckan eller Järvaveckan utan i avsaknad av dem. Alla former från ett rakt enkelt webbmöte med diskussioner till studiosändningar är möjligt och upp till varje arrangör

- Tanken är inte att fastna i en stor affärsmodell utan att det ska vara en precis så öppet skön anarki som Almedalen är, säger Claes.

Initiativtagarna kommer hålla i ett huvudprogram som omfattar många av de samhällsfrågor  som har präglat våren 2020. Det inkluderar allt från paneler och samtal om företagande, digitalisering, klimatfrågor, fireside chats till summeringar av läget från både namnkunniga journalister och tankesmedjor. Första dagen startar med att Kantar Sifo och Novus ger sina bilder av hur väljaropinionen och svenskars anpassning till Covid-19 har påverkats under pandemin.

Mellan morgon-, lunch- och avslutspunkterna finns flera förmiddags- och eftermiddagsslottar 09-12 och 13-16 där flera arrangemang kan hållas parallellt. Under dessa perioder står det externa arrangörer fritt att välja tid, form och, kanske viktigast av allt, ämnet. Det finns rum för såväl breda som smala samhällsfrågor. Är man intresserad av att hålla i en programpunkt får man anmäla sig här. Bland de programpunkter som redan kommit in tycker sig Claes se att ett återkommande tema, precis som i resten av världen, är corona och dess påverkan på samhället och politiken.

När det kommer till jämförelsen med Almedalsveckan är Framtidsarenan väldigt noga med att att de inte har någon avsikt att konkurrera ut, utan att erbjuda en alternativ mötesplats och tillgängliggöra debatt och diskussion trots att vi inte får mötas i Visby. Däremot hoppas Claes Nyberg att Almedalsveckan kan inspireras av hur Framtidsarenan kommer att tillvarata det material som produceras under dagarna. Förhoppningen är att så många av arrangörerna  som möjligt ska spela in sina sändningar så de är  tillgängliga efteråt.

Till den som är osäker på Framtidsarenan är något för dem hälsar Claes att det inte finns något att vara rädd för.

- Se det som en öppen arena för dig som nu känner att du har något att säga om samhället och framtiden. Det behöver inte vara större än att man vill bidra med kunskap till en viss diskussion. Det som funkar i Almedalen funkar här.

Och för de som vill veta mer eller delta, anmäl er till Framtidsarenans nyhetsbrev via www.framtidsarenan.se för att få uppdateringar om utvecklingen och programmet när det är klart att presentera. När det väl satt igång är det bara att gå in på hemsidan 16-17/6 och via kalendariet klicka dig in i det seminarium som du är intresserad av!

Listor - Makthavare (3)