Analys: Det här borde Ebba Busch Thor tala om ikväll

Almedalens stora höjdpunkt är de politiska talen som varje kväll lockar en stor publik i Almedalsparken. Efter talen svämmar internet över av analyser och tyckanden, och mer sådant behöver vi inte bidra med. Istället publicerar vi här tre talepunker som kvällens talare borde ha med i sitt tal.

Idag är det Kristdemokraterna dag och Ebba Busch Thor kommer gå upp på scenen med höga förväntningar på sig. Här är tre saker som hon borde tala om: 

Det var neråt, uppåt, neråt och nu ställer vi oss alla frågan: Hur ser Kristdemokraternas status ut? I EP-valet fördubblade partiet sitt mandat till två stycken, och lyckades ena partiet genom att skicka ytterligheterna Sara Skyttedal och David Lega till Bryssel. Samtidigt nåddes inte förväntningarna som fanns bland medlemmarna och avgående EP-parlamentarikern Lars Adaktussons ande vilade över hela valrörelsen. Det vill vi att Ebba Busch Thor reder ut ikväll. Hur ser partiet på abortfrågan och hur kommer det sig att den inkuppade tredje vice ordföranden inte informerade partiet om sin röstningstaktik i Bryssel? Eller gjorde han det? Här finns många obesvarade frågor.

Ebba Busch Thor borde också prata om något annat än migrationsfrågan, som hon har satt på agendan den här Almedalsveckan genom att informellt luncha med Sverigedemokraterna och sedan helt informellt dela bilden på Facebook. Det finns faktiskt viktigare frågor som är mer relevanta i dagens samhälle om man är kristdemokrat, som de kristdemokratiska kärnvärdena. Hur får vi en bättre vård och hur ska Kristdemokraterna se till att alla äldre får en värdig omsorg? Personalism, fokusera på personalismen!

Så till sist. Här är tre talepunkter inför kvällens tal:

  1. Red ut hur Adaktusson tänkte.
  2. Låt inte migrationspolitik ta över. Det finns viktigare frågor, som exempelvis vård och omsorg.
  3. Förklara för Almedalspubliken vad personalism betyder.