Analys: Det här borde Annie Lööf tala om ikväll

Almedalens stora höjdpunkt är de politiska talen som varje kväll lockar en stor publik i Almedalsparken. Efter talen svämmar internet över av analyser och tyckanden, och mer sådant behöver vi inte bidra med. Istället publicerar vi här tre talepunker som kvällens talare borde ha med i sitt tal.

Ikväll är det dags för Annie Lööf att gå upp på Almedalsscenen och hon gör det med medvind i ryggen. Centerpartiet har gjort en bra valrörelse och har hittat en tydligt plats i svensk politik. Lööf har under både valrörelsen 2018 och valrörelsen i våras lyckats med det politiska konststycket att älskas av de som hon behöver älskas av och hatas av de som hon inte behöver kompromissa med. Det är en unik roll som jag hoppas att hon förstärker under kvällens tal. Här kommer tre talepunkter som bidrar till det.

Klimatet! Den hetaste fråga i Almedalen och i den allmänna opinionen har smällt ner som en bomb i samhällsklimatet. Den berör, skapar känslor och får oss stundtals att känna panik. Därför behövs rimliga klimatförslag som fungerar. Det hoppas jag att Annie Lööf levererar ikväll.

Hon har dessutom i sin förhandlingsposition möjlighet att driva igenom dessa. Därför vill jag att hon påminner både den interna och externa publiken om Centerpartiets liberala grund och håller ett ideologiskt starkt tal. Prata liberalism ikväll, Annie! Och prata om hur riktiga liberala förslag ser ut.

Och prata medmänsklighet. Nyamko Sabuni kommenterade Kristdemokraternas flört med Sverigedemokraterna och nu vill vi att Annie Lööf hoppas på det tåget och återkommer till 2018-års valrörelses mantra: Medmänsklighet!

Här är Annie Lööfs tre talepunkter inför kvällens tal:

  1. Kom med ett fungerande och rimligt klimatförslag.
  2. Prata liberalism!
  3. Visa vägen framåt med medmänsklighet.