Fem saker du kan göra för att göra Almedalen bättre

Almedalen är en av de bästa mötesplatser som finns. Det är ett unikt forum där människor med vitt skilda värderingar och tankar möts och kan utbyta tankar och idéer. Men något som är bra kan alltid bli bättre och det kan vi åstadkomma tillsammans. Här kommer fem tips på saker du kan göra för att Almedalen ska bli ännu bättre.

Var trevlig mot tidnings- och flygbladsutdelare
Vi ser dem överallt och hela tiden, de, framförallt unga personer, som delar ut flygblad, tidningar och programblad. Vi vet att du är stressad och på väg genom flaskhalsen ner från Donners Plats mot Almedalsparken och blir stoppad av någon som vill ge dig en gratistidning. Det är inte en orsak till att fräsa argt åt någon som försöker sticka till dig en tidning. Tänk på att även tidningstudelare har känslor. Vi ska behandla alla med respekt och utan alla dessa tidningsutdelare vore inte Almedalen detsamma.

Mingla alkoholfritt
Våga bryta alkoholnormen. Det finns ingen orsak att hålla fast vid rosévin när det finns Almedalsdrinkar att dricka. Du kommer må bättre, orka mer och kunna ta del även av tidiga morgonseminarier. Det är svårare när man dricker vin sena kvällar. IOGT-NTO och UNF erbjuder gratis Almedalsdrinkar och du kan fråga om den eller andra alkoholfria alternativ även på det häftigaste av mingel!

Skit i nazisterna
Ju mer vi pratar om och uppmärksammar nazisternas närvaro i Almedalen, ju mer nytta har de av att vara här. Låt oss tiga ihjäl dem. Det är en obehaglig upplevelse att träffa på dessa intoleranta människor på just den plats där toleransen borde vara som störst. Självklart finns det ett behov av att dela sina upplevelser med andra. Men ju mer vi pratar om nazisterna, ju mer legitimitet ger vi dem. Låt dem stå ensamma. Fuck NMR!

Respektera varandra
Själva grundförutsättningen för Almedalen är att vi ska träffas över partigränser, företagsgränser och mellan olika intresseorganisationer. Det är viktigt att tänka på att respektera varandra oavsett om man har olika åsikter eller inte. Mångfalden är förutsättningen för att Almedalen ska fortsätta att vara en bra och viktig mötesplats med högt i tak. Håller du inte med? Fråga och försök förstå.

Ställ frågor på seminarierna
Frågor. Inte påståenden och små föreläsningar. Frågor! Seminarierna är inte till för att du ska få berätta ditt livs historia eller exakt vad du tycker. Hade det varit relevant för resten av publiken hade du bjudits in till panelen. Mingla gärna fram till paneldeltagarna efter seminariet och diskutera, de allra flesta uppskattar faktiskt verkligen det. MEN: frågestunder är till för publikfrågor, inte att du ska få vädra dina åsikter. Det finns det bättre forum för.