Analys: Det här borde Nyamko Sabuni tala om ikväll

Almedalens stora höjdpunkt är de politiska talen som varje kväll lockar en stor publik i Almedalsparken. Efter talen svämmar internet över av analyser och tyckanden, och mer sådant behöver vi inte bidra med. Istället publicerar vi här tre talepunker som kvällens talare borde ha med i sitt tal.

Det blev ju lite bråk när det skulle väljas ny partiledare i Liberalerna efter Jan Björklund. Nyamko Sabuni gjorde politisk comeback och är nu ett namn på mångas läppar. Men ett partiledarval är alltid en uppslitande tilldragelse om det finns flera kandidater. Nu gäller det för Sabuni att visa att hon kan leda hela partiet. Därför ska hon också tala om liberala kärnvärden, hon ska vända tvivlarna och ena trupperna.

Hon är en ganska kontroversiell politiker på många sätt, den gode Sabuni. Därför är det nog en bra idé att säga något om januariöverenskommelsen på scenen ikväll. Håller regeringen med Nyamko Sabuni bakom spakarna i Liberalerna? Det har funnits många, särskilt inom Socialdemokraterna, som tvivlat på den saken. Något salt besked till regeringen vore välkommet. Sätt lite press på dem, Sabuni, det har du råd med! Du kommer att ha alla blickar på dig.

Liberalerna har mild sagt haft lite problem under det gångna året. Nu är det upp till Sabuni att visa på om det är ett Björklund-problem eller ett generellt liberalt problem och hur hon ska lyfta partiet till en nivå som i alla fall ligger på samma procentnivå som en rimligt lättöl. Förväntningarna är på topp inför kvällens tal.

Och till sist: Liberalerna har ett fantastiskt ungdomsförbund. Under året har vi nästan sett mer av de unga företrädarna än de äldre. Lite beröm vore faktiskt på sin plats.

Så till sist. Här Nyamko Sabunis Bolunds tre talepunkter inför kvällens tal:

  1. Berätta hur Liberalerna ska förhålla sig till Socialdemokraterna.
  2. Presentera ett strategi för att lyfta partiet till högre opinionssiffror.
  3. Hylla Liberala Ungdomsförbundet.