Här seminarierna som du inte får missa i Almedalen

Almedalsveckan är återigen så stor att det ibland kan vara svårt att få en översikt över alla evenemang och seminarier. Vi har listat Almedalens alla mingel, och här kommer vår årliga seminarielista! För att underlätta din Almedalsplanering har redaktionen på Makthavare.se har gått igenom kalendariet – för att ta ut de riktiga godbitarna utifrån de mest populära ämnena!

Vi må vara tjatiga, men du får inte missa talen! Almedalsveckan är vår främsta demokrativecka och det är talen som är och ska vara i fokus. Gå till Almedalsparken kl. 19.00 och titta och lyssna på talen. Det är en upplevelse.

Tema: Barn och ungdom

Hur kan förebyggande sjukvård peppa barn och unga till en bättre hälsa? – Capio och Generation Pep

Hit kan du gå och bli starstruck av en gammal idrottshjälte som gjort något gott för samhället av sitt kändisskap! I Visby pratar Carolina Klüft med representanter för sjukvården om vilka tragiska konsekvenser som kan följa för barn som lider av brist på rörelse och bra mat. Här hittar du dessutom lite förtäring.

Lärarförbundets stora skoldebatt – Lärarförbundet

Sveriges främsta lärarförbund anordnar både skoldebatt och skolmingel. Här löser Anna Ekström, Roger Haddad och Kristina Axén Ohlin (förhoppningsvis) lärarkrisen.

Från saknad till närvarande – hur får vi ett närvarofrämjande arbete i skolan? – AcadeMedia

Här möts praktiker för att prata hands on-lösningar, om du vill ha en paus från alla politikers diffusa visioner. Dessutom ser vi att Kristina Bähr är där. Det är ett stort plus.

Tema: Ekonomi

Penningtvätt – hur kan de kriminella organisationerna stoppas? – Stiftelsen Tryggare Sverige

Ett seminarium med en titel som låter som en deckare och med en Sir Rob Wainwright som dessutom jobbar för Europol. Behöver vi säga mer?

Kan alla företag bli klimatneutrala – vad krävs i så fall av det nya näringslivet? – Breakit

Varför ska du gå dit? Ett viktigt seminarium, kanske framförallt för små och medelstora företag. Hur påverkas verksamheten av att bli klimatneutral? Och vad kan näringslivet göra för att ställa om? Här träffar du Breakit och Paulina Modlitab och Camilla Björkman!

Centerpartiets ekonomiska seminarium  - Centerpartiet

Vi gillar partiernas ekonomisk-politiska seminarium skarpt, och vi rekommenderar dig att gå på så många som möjligt. Men om du mot förmodan måste välja en ska du välja Centerpartiets. I och med uppgörelsen med regeringen är detta seminarium mer aktuellt än någonsin.

Tema: Rättsväsende

När tonläget höjs riskerar det extrema att normaliseras – Brå och deras underorganisation Center mot våldsbejakande extremism

Hit ska du gå för att du inser att extremister inte bara uppstår ur tomma intet och vill förstå och förhindra att fler vandrar den vägen. I panelen finns bland annat Jenny Yourstone, Jonas Trolle och Magnus Ranstorp.

Så förebyggs och motverkas brott mot företag – Företagarna och Convenience Stores Sweden

En schysst sammansatt panel med inspel från såväl ministrar som företagare och polisen har goda förutsättningar att ge en nyanserad bild av ämnet. Gå dit! Här får du dessutom träffa redaktionsfavoriten Lina Skandevall.

Att sona sitt brott – kan samhället och rättsväsendet enas? – Institutet för Juridik och Internet och Maktbyrån.

Här diskuteras rättskipning, bestraffning och upprättelse i relation till frågor om rehabilitering och rättssäkerhet. Helt klart spännande i tider där många högljutt önskar högre straffskalor.

Tema: Integration och mångfald

Ensamkommande flickor – en bortglömd grupp – Fores

Här lä du dig mer om en grupp som det talas för lite om när det kommer till den större diskussionen om svenskt flyktingmottagande och integration. Och så får du bland annat höra på Åsa Lindhagen, Nadja Aria-Garystone och Hedvik Heijne.

Antiziganism – hur stoppar vi rasism mot romer? – Amnesty International

Wow! Här har vi ett seminarium om ett viktigt ämne som det pratas allt för lite om när det kommer till diskriminering och strukturellt förtryck är den romska gruppen. Seminarietiteln talar sitt tydliga språk.

Liberal demokrati och individens frihet - Glöm Aldrig Pela & Fadime (GAPF)

Vilka värderingar vill vi skydda i vårt samhälle och till vilket pris? Var börjar din frihet och var tar min slut? Det är viktiga frågor att svara på när samhället ska utvecklas. Här får du dessutom träffa en enormt kunnig panel, bland annat med Hanif Bali, Juno Blom och Omar Makram.

Tema: EU-politik

Är Gud emot Brexit? – Newmaninstitutet, Tidskriften Signum och Studieförbundet Bilda.

Varför ska du gå dit? För att få svar på frågan i rubriken. Vi är sjukt nyfikna!

Europa stängt för dagen. Välkommen åter? – Amnesty International

Här kommer folkrätt och den internationella flyktingrätten i förhållande till EU-valet att diskuteras med en otroligt sakkunnig panel.

Make EU lagom again 2.0 – Kristdemokraterna

För att få riktigt mycket inspiration av David Lega – och fråga frågan om elefanten i rummet (läs: Lars Adaktusson).

Tema: Hållbarhet

Blir jag korrupt i Almedalen? – Institutet Mot Mutor, American Chamber of Commerce in Sweden och Transparency International Sverige

De som tänker bredare än enbart ekologisk hållbarhet kommer ha behållning av detta evenemang som därtill förstås engagerar alla som månar om Almedalsveckan som mötesplats.

Historiska genidrag – vad kan vi lära av Visby när vi utvecklar framtidens städer? – WSP Sverige

WSP Sverige tar nytt innovativt formatgrepp och tar med sina deltagare på en halvtimmes guidad tur i Visby innerstad för att visa och berätta om historiens genidrag. Gotland låg i framkant på medeltiden. Guiden är bebyggelseantikvarie och doktor i arkitekturens teori- och historia från Kungliga tekniska högskolan (KTH) och sedan 2015 senior utredare på WSP. Wow!

Bilen, biffen, bostaden – hur löser vi hållbarhetsutmaningarna? – HSB

Här finns goda förutsättningar för en bra diskussion med olika perspektiv som mycket väl kan resultera i konkreta förslag på både mikro- och makronivå.

Tema: Demokrati

Demokratin då, nu och i framtiden – Sveriges riksdag och Gotlands museum.

Varför ska man gå dit? Andreas Norlén sydde ihop en regering på, i och för sig, rekordlång tid. Samtidigt tog han folket med storm genom att ta den parlamentariska demokratin på allvar och vann hela folkets hjärtan. Nu spanar han och Susanne Thedéen om demokratins framtid. Vem har råd att missa det? Vi hoppas på fika!

Journalists and democraty under attack – the Swedish response – Sida

Fri journalistik är hotad världen över. Det här är ett av de mest angelägna ämnena i Almedalen. Vi på Makthavare.se är trötta på att den fria journalistiken ifrågasätts i land på land och att rättsliga övergrepp begås mot våra kollegor. Vad kan vi göra åt detta?

Kockduell mellan Anna Ekström och Lars Hjälmered – Visita

Varför ska man gå dit? Därför att det här är bäst! Du får mat och roligt mingel, och se politiker laga mat. Här får du se kockarna Fredrik Eriksson och Markus Aujalay från Årets kock laga mat med Anna Ekström och Lars Hjälmered. Gå dit!

Tema: Digitalisering 

Dagens spaning inom media och kommunikation – Resumé, Dagens Media, Medievärlden och Netigate

Hit går du för att äta frukost och få stenkoll på allt som händer i Almedalen.

Fighting wildfires with AI – Google

Google håller seminarium med Aditya Shah om det hetaste ämnet just nu: AI.

Om myndigheters varumärken och hur de förändras av digitaliseringen – Springtime-Intellecta

Tokaktuellt ämne som verkligen berör många Almedalsbesökare, arrangerat av ihopslagna Springtime och Intellecta. I panelen ser vi exempelvis Brit Stakston och Daniel Forslund.

Tema: Säkerhet och försvar

Ett nytt totalförsvar på Gotland – en modern Gutasaga – Länsstyrelsen på Gotland och Försvarshögskolan

Vi får inte glömma att Almedalen är på Gotland och försvarsläget på Gotland är högaktuellt. Och de som kan frågan bäst är lokala aktörer. Hit går vi för att vi älska Gotland.

Hur stort är hotet från extremisterna? – Dagens Samhälle

Säkerhetspolischefen Klas Friberg ger oss förhoppningsvis svar på denna fråga.

Hur ser det svenska säkerhetsläget ut? Vad behövs för ett tryggare Sverige? – Säkerhetspolitisk Arena och Civilförsvarsförbundet

Den säkerhetspolitiska arenan har ett späckat program med bra event som den som är intresserad av dessa frågor. Vi rekommenderar detta seminarium, och att hänga kvar och prata med kunniga aktörer efteråt.