Konsten att mingla i Almedalen – de nio bästa tipsen

Almedalen är känt för mycket, bland annat sina mingel. Att mingla är en konst, men inte ett måste, skriver Andreas Henriksson, som tidigare tillhört Makthavare.ses redaktion och som på senare år bland annat varit med och byggt upp tidningen Dagens Samhälles närvaro i Almedalen. Han älskar dessutom älskar att mingla, och har som personbästa tre snabba mingel på ön en eftermiddag, innan kvällens middag, och efter den fortsatt tillkommande minglande.

Här ger han sina nio bästa tips för hur ditt minglande blir en lyckad och en trevlig upplevelse.

1. Det är skoj att mingla, men inte ett måste

Vi människor är förenklat uppdelade i två personlighetstyper, extroverta och introverta. Extroverta trivs som fisken i vattnet när de får umgås med nya bekantskaper och under lättsamma former träffa folk de aldrig träffat tidigare. De är som gjorda för minglen i Almedalen.

Den andra personen, den introverta, trivs inte alls på ett mingel. Han eller hon blir osäkra när de tvingas träffa folk de aldrig umgåtts med tidigare, och upplever situationen som allmänt otrevlig, ansträngande och påträngande jobbig. Tillbringar mycket hellre en eftermiddag i boendet eller på hotellrummet med en god bok, än i Primes trädgård på pr-byråns legendariska rosémingel i Visby.

Befinner du dig i Almedalen och blir bjuden på ett mingel och tillhör den första personlighetstypen, tacka ja och ha så skoj. Tillhör du den introverta personlighetstypen, tacka vänligt med bestämt nej till att gå på minglet. Kom ihåg en sak. Det är nämligen aldrig ett måste att mingla i Almedalen, och långt ifrån alla gör det, oavsett vad veckans rykte förtäljer. Man gör det för att det är kul, inte för att man måste.

2. Planera minglet i förväg

Tänk igenom vilket slags mingel det är du går på och är inbjuden till. Vilka andra kan förväntas vara där, och kan det eventuellt finnas några som du kan ha ett framtida professionellt utbyte med? Vad kan ni då prata om? Då kan du ta minglet lite mer seriöst än om det bara är ett socialt tillfälle att ha en trevlig timme eller två.

3. Mingla med ett öppet sinne

Var beredd på att träffa personer du aldrig mött tidigare, men som tycker att det är lika kul att stifta nya bekantskaper som du gör. Fråga gärna nyfiket vad de gör på ön, och vad de jobbar med. Är de här som arrangörer, eller kanske panelister eller bara intresserad allmänhet eller omvärldsbevakar för ett företag eller kunders räkning? Tänk samtidigt på att ingen begär eller förväntar sig få höra ditt livs historia. Här gäller snabba och smidiga samtal på kanske max fem minuter. Sen är det helt ok att tacka för sig och röra sig vidare i jakt på ytterligare nya bekantskaper.

4. Om det klickar – ta kontaktuppgifter

Har du tur kanske du stöter på någon där ni båda inser att ni har gemensamma intressen och yrkets vägnar, och skulle kunna få ut något av en fortsatt kontakt. Ta då varandras kontaktuppgifter i form av visitkort eller digitalt, och bestäm att ni hörs av i Stockholm i höst för en lunch, efter sommarens semestrar som börjar direkt efter Almedalsveckans slut. Det är ingen idé att på minglet försöka dra upp stora planer för ett framtida samarbete. Det är både fel plats och tid för sådana djupare och mer seriösa samtal.

5. Drick gärna – men inte för mycket

På minglen i Almedalen serveras det ofta generöst med vin, rosé eller bubbel. Men varje proffsig mingelarrangör bör också ha ett bra utbud av alkoholfritt, som alltså ska vara mer än ljummen Loka. Det är upp till dig om du vill bära runt på ett glas med eller utan alkohol. Kom dock ihåg att inte dricka dig berusad på ett mingel. Det är ok att göra det på en fest, men inte på minglen. Då bryter du mot den outtalade men heliga etiketten för minglare i Almedalen. Plockmaten som serveras är vidare tänkt som det, plockmat, inte middagsmat. Ät alltså i måttliga mängder, litet men gott, lyder tumregeln.

6. Le och var nyfiken – inte butter

Tänk på att det är kul att mingla, var aktiv själv, rör dig runt i lokalen eller på uteplatsen. Var nyfiken på de som är där, och som du aldrig sett tidigare. Träffar du på gamla bekanta, grattis, det är skoj att snabbt uppdatera varandra om läget och vad som skett sedan ni sågs senast. Men slut er inte i en stängd cirkel, och lägg inte hela minglet på att umgås med varandra. Samma regler gäller med gamla bekantskaper som med nya, efter ett tag tackar man för sig och minglar vidare. Tänk fem till tio minuter per samtal så träffar du rätt. Och du, det är okej att gå fram till såväl personer som står för sig själva, som personer som står i små sällskap. Sträck fram handen vid lämpligt tillfälle, säg hej och presentera dig med namn.

7. Det är de små detaljerna som gör det – tänk på skorna

Visby är vid rätt väder Sveriges vackraste sommarstad, känd för sina kullerstensgator. Det blir mycket promenerande på dessa under dagen, varvid eftermiddagens mingel tar vid. För din egen skull ska du bära skor som står pall för detta, annars blir det inte kul att kanske stå upp två timmar på raken på ett mingel som du upptäckte var trivsammare än du trott och planerat för och därför stannar kvar på.

8. Tiden är relativ

Det finns ingen etikettsregler som säger att du måste stanna en viss tid på ett mingel. Fastnar du där tills de stänger dörren, varsågod. Vill du röra dig vidare efter 15 minuter, gör då det. Men kom ihåg. Det är alltid trevlig att hälsa på värden eller värdinnan för minglet när man kommer, och har du möjlighet att säga tack och hej då när du går, gör då det. Du glömmer väl inte att hälsa på värdparet när du är bortbjuden privat på middag någon helg?

9. Hur du bäst avslutar ett samtal

Även om samtalen är korta och effektiva och du vill vandra vidare efter fem minuter kräver etiketten att man avslutar dem med stil och finess. Det finns flera olika varianter som inte behöver vara alltför komplicerade att ta till. “Så trevligt det var att träffas, men nu ska jag röra mig vidare. Vi träffas kanske igen.” “Jag tror jag ska fylla på glaset, tack för en trevlig pratstund.” “Du, jag har en bekant här som jag tror du skulle tycka vara intressant att träffa, låt mig hämta henne”, eller liknande är utmärkta avslutande tack och hej-fraser. Tänk på den gyllene regeln, bemöt andra som du vill bli bemött själv, så får du en trevlig stund på ett eller flera mingel under veckan.