Ojämn spelplan på Spånga IP

Just nu pågår den största turneringen som finns inom damfotboll. Löneskillnaderna mellan män och kvinnor i fotbollen är stora. Det påverkar inte enbart själva lönen och enkla saker som träningsmöjligheter och möjligheterna att ägna sig åt fotboll på heltid. Det påverkar också livet och hälsan för kvinnliga elitfotbollsspelare.

För män som slutar spela fotboll är i regel skador och bristande intresse de vanligaste orsakerna. Hos kvinnor är det i större utsträckning ekonomiska orsaker som gör att de tvingas lägga skorna på hyllan. Drygt 50 procent av de kvinnor som spelar fotboll på elitnivå har ingen möjlighet att leva på de inkomster som fotbollen ger. Detta har manifesterats kraftfullt vid fotbollsgalan 2018 av den långvariga landslagsstjärnan Nilla Fischer. I sitt tal sa Fischer bland annat: ”Jag vill säga till er tjejer; sluta aldrig att spela fotboll, sluta aldrig att kämpa för jämställdhet och känn ingen tacksamhetsskuld, för vi är värda så mycket mer.” Detta var ett uttalande och ett ställningstagande som gav eko i fotbollsvärlden.

Fackförbundet Unionen har släppt rapporten Ojämn spelplan, som handlar just om villkoren för män respektive kvinnor inom fotbollsvärlden. Rapporten kan du hitta här.

Artikeln är publicerad i samarbete med Unionen Stockholm.