Ungas röster i Almedalens centrum

Inför Almedalsveckan 2019 presenterar nu tre organisationer ett gemensamt initiativ för att lyfta ungas röster i media. Makthavare.se, Fler Unga och Ung Media Sverige går samman för att grilla och granska makthavare.

Under årets politikervecka kommer de tre organisationerna att genomföra en intervjuserie med fokus på bland annat demokrati, klimat och ungas villkor.

Makthavare.se har under flera år fungerat som Almedalsveckans inofficiella lokaltidning. Chefredaktören Jessica Schedvin ser fram emot samarbetet.
– Nu är vi i full gång med att bjuda in både nutida och framtida makthavare till vår gemensamma studio i Donnerska huset, mitt i centrala Visby. Vi vill bidra till demokratiseringen av Almedalen. Vi måste öppna upp Almedalsveckan för fler aktörer.

Fler Ungas ordförande Jakob Dziorek är också förväntansfull.
– Vårt motto, “Där unga diskuteras ska unga representeras,” har på bara några år fått fäste i Almedalen. Nu vill vi själva också vara med och sätta ungas röster i fokus.

För Ung Media Sveriges nyvalda ordförande, Henrik Almén, handlar initiativet om att komplettera de stora mediehusens rapportering från Almedalen.
– Vi vet att unga generellt har svårare att komma fram i den mediala offentligheten, och det är i grund och botten ett problem för demokratin om inte unga tidigt engageras i det offentliga samtalet. Med våra reportrar i Almedalen säkerställer vi att skickliga unga journalister bevakar veckan ur perspektiv som annars uteblir. Det ger också våra unga reportrar möjlighet att bygga upp kontaktnät och erfarenhet.

Intervjuerna från Almedalen kommer att publiceras på Makthavare.se, Ung Media Sveriges publicistiska plattform Ung Press och via organisationernas sociala medier.

För frågor om samarbetet, kontakta:
Jessica Schedvin, Makthavare.se: jessica.schedvin@gmail.com, 0733896153
Jakob Dziorek, Fler Unga: jakob.dziorek@flerunga.se
Erik Gunnarsson, Ung Media Sverige: erik.gunnarsson@ungmedia.se