Din guide i valet till Europaparlamentet

Hur ska man veta vem som är vem och vem man ska rösta på i valet till Europaparlamentet den 26:e maj? Vi har sammanställt partiernas toppkandidater och också hjälpt till att peka ut några kandidater vi tycker ni borde ta en extra titt på.

Centerpartiet
Fredrick Federley
Han gjorde sig ett ansikte som ordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund mellan 2002 och 2007. Därefter har an suttit i riksdagen mellan 2006 och 2014, där han bland annat varit ledamot i EU-nämnden. 2014 kryssade han sig förbi Kent Johansson och blev invald i EU-parlamentet. Sedan 2015 är han också vice ordförande för Alliansen liberaler och demokrater för Europa.

Abir Al-Sahlani
Mellan 2010 och 2014 var Al-Sahlani riksdagsledamot. Hon ersatte till en början miljöminister Andreas Carlgren. När Carlgren avgick som riksdagsledamot blev hon ordinarie ledamot. Efter en tid borta från toppolitiken gör hon nu comeback som toppkandidat till EU-parlamentet för Centerpartiet.

Bubblare: Louise Grabo
Förste vice ordförande i Centerpartiets Ungdomsförbund och generalsekreterare för Swedish FinTech Associaltion. Hon har visat stort engagemang i EU-frågor och sitter även i styrelsen för LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer. När Makthavare.se listade 100 framtida makthavare under 2018 återfanns hon på plats 21 på listan. Nu är det en annan placering på en annan lista som gäller, plats 6 på Centerpartiets lista till EU-valet.

Feministiskt Initiativ
Soraya Post
Post har varit en framstående debattör i frågor som rör romers rättigheter och nationella minoriteter under många år. 2014 utsågs Soraya Post att toppa valsedeln till Europaparlamentet för Feministiskt Initiativ. Hon har varit en banbrytande debattör både i och utanför parlamentet och när hon valdes att toppa FI:s valsedel var det första gången en rom toppade en valsedel i Sverige.

Stina Svensson
Hon var talesperson för Feministiskt Initiativ mellan 2011 och 2015. Svensson har en bakgrund som bland annat metallsvarvare. Idag representerar hon Feministiskt Initiativ i kommunfullmäktige i Göteborg.

Bubblare: Joakim Månsson Bengtsson
Han är ersättare i partistyrelsen för Feministiskt Initiativ. Tidigare har han gjort praktik på Feministiskt Initiativs kansli i Bryssel och varit kommunpolitiker i Lund.

Kristdemokraterna
Sara Skyttedal
Ingen kan ha missat henne, vare sig när hon poppar champagne för att fira att decemberöverenskommelsen föll vid Kristdemokraternas riksting 2015 eller när hon var ordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet. Nu för tiden är hon kommunalråd i Linköping, men siktet är inställt mot Bryssel.

David Lega
14 världsrekord har han slagit i simning under sin tid som tävlingssimmare. Sedan dess har han arbetat som entreprenör och föreläsare men sedan 2011 är han kommunalråd för Kristdemokraterna i Göteborg. Vid valet 2018 blev det maktskifte i Sveriges andra stad och Lega ingår nu som kommunalråd i den nya borgerliga majoriteten. Likt Skyttedal är han ett kommunalråd som nu siktar mot Bryssel.

Bubblare: Martin Hallander
Han är 25 år men en veteran inom kristdemokratin. Han har avverkat poster som vice ordförande för KDU Skåne, ordförande för KDU Malmö, blivit årets KDU:are redan 2012 och suttit i förbundsstyrelsen i 7 år. Nu är Hallander ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet, sitter i partistyrelsen och vice ordförande för Youth of European People’s Party (YEPP).

Liberalerna
Karin Karlsbro
Efter viss turbulens är det nu klart att Karin Karlsbro toppar Liberalernas lista till EU-parlamentet. Karlsbro har en lång bakgrund i Liberalerna och var ordförande för Liberala Ungdomsförbundet 1995-1997 och under Nyamko Sabunis tid som jämställdhetsminister var Karlsbro hennes stabschef. Idag är hon hållbarhetschef på Fastighetsägarna Stockholm.

Said Abdu
Kryssade sig in i riksdagen 2014 för Liberalerna i Västra Götaland och blev därmed den yngsta ledamoten i Liberalernas riksdagsgrupp. Samma år utsågs han till Liberalernas talesperson i näringslivsfrågor.

Bubblare: Johan Pehrson
Han bubblar till mycket, Johan Pehrson. Han har förekommit i diskussionerna om vem som ska efterträda Jan Björklund som Liberalernas partiledare. Pehrson har stundtals varit en kontroversiell person inom Liberalerna och 2013 krävde Liberala Ungdomsförbundet att han skulle avgå som partiets rättspolitiske talesman. Mellan 2006 och 2014 var Pehrson Liberalernas gruppledare i riksdagen.

Miljöpartiet
Alice Bah Kuhnke
En av miljöpartiets kanske mest färgstarka stjärnor med en bakgrund som kultur- och demokratiminister under föregående mandatperiod, en lång karriär i public service och därefter som generaldirektör på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Nu siktar hon mot Bryssel.

Pär Holmgren
Han har en lång karriär inom public service som meteorolog bland annat på SVT. Tidigare har han även varit ledamot i styrelsen för Naturskyddsföreningen och haft en kort karriär som rocksångare i bandet Spridda Skurars.

Bubblare: Nils Karlsson
Tidigare kommunalråd i Malmö med ansvar för demokratifrågor, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Men kanske känner vi som inte är skåningar honom bäst som twittrare under namnet Filosofen Nils? Från södra Sverige ställer nu Karlsson sina tjänster till förfogande för Bryssel.

Moderaterna
Tomas Tobé
Distriktsordförande för MUF Gävleborg, företagare, riksdagsledamot, partisekreterare, Tomas Tobé ha hunnit med mycket. Viktigast kanske är att han utsågs till ”Årets Homo” av tidningen QX på gaygalan 2008. En av få saker Tobé ännu inte prövat på är att vara EU-parlamentariker.

Jessica Polfjärd
När Anna Kinberg Batra blev partiledare för Moderaterna tog Jessica Polfjärd över som partiets gruppledare i riksdagen, där hon tog sig in redan 2006. 2015 utsågs hon till arbetsmarknadspolitisk talesperson för sitt parti.

Bubblare: Gustaf Göthberg
Han har tidigare arbetat som pressekreterare för Moderaterna i Göteborgs stadshus. Tidigare har Göthberg även arbetat för Moderaterna i Stockholms läns landsting. Som aktiv i ungdomsförbundet, MUF, har han även tidigare varit internationell sekreterare.

Socialdemokraterna
Heléne Fritzon
Styrelseproffs från Karlstad med bakgrund i såväl styrelsen för Fjärde AP-fonden som Socialdemokraternas partistyrelse och som distriktsordförande för det socialdemokratiska partidistriktet i Skåne. Mest känd är hon såklart som migrationsminister i Stefan Löfvens första regering. Fritzon har även tidigare varit kommunalråd i Kristianstad.

Johan Danielsson
Han har lyckats med något unikt genom att samla alla LO-förbunden bakom sin kandidatur till EU-parlamentet. Det är första gången alla förbunden i Landsorganisationen lyckas vaska fram en gemensam kandidat som alla förbund står bakom. Han arbetar som EU-samordnare på LO och är även ledamot av styrelsen för Europafacket.

Bubblare: Linus Glanzelius
Han har suttit i förbundsstyrelsen för SSU sedan 2015 och är nu ungdomsförbundets kandidat till EU-parlamentet på plats nummer 8. Till vardags är han politiskt sakkunnig hos Ann Linde. Han har tidigare bland annat varit mångårig ordförande för SSU i Göteborg. Ett plus för hans roliga valfilmer!

Sverigedemokraterna
Peter Lundgren
Han har varit lite av en doldis under sin tid som parlamentariker men Tidningen Pairlament Magazine nominerade honom till bästa EU-parlamentariker i transportfrågor. Nomineringen är kanske inte undra på, han har tidigare arbetat som lastbilschaufför. Tidigare har han även varit kommunpolitiker i Gnosjö.

Jessica Stegrud
Till skillnad från många andra kandidater till EU-parlamentet är hon inte någon partipolitisk räv. Stegrud har gjort sig känd som debattör och företagare. Hon offentliggjorde sin kandidatur för Sverigedemokraterna först i februari 2019.

Bubblare: Sven-Olof Sällström
Till skillnad Peter Lundgren och Jessica Stegrud är Sven-Olof Sällström en veteran i partiet. Han gick med i Sverigedemokraterna 2006 och 2010 kom han in i riksdagen. Han har tidigare varit ledamot av finansutskottet och arbetsmarknadsutskottet.

Vänsterpartiet
Malin Björk
Invald i Europaparlamentet för Vänsterpartiet 2014. Malin har en bakgrund som projektledare för European Women’s Lobby och i sekretariatet för Gruppen Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster (GUE/NGL). 2014 valdes hon in i Europaparlamentet och nu kandiderar hon för ytterligare en mandatperiod.

Ana Rubin Süssner
Arbetar som förbundsombudsman för Vårdförbundet och är utbildad jurist. I Vänsterpartiet har hon gjort sig känd som en av de hårdaste kritikerna mot Vänsterpartiets nya linje i EU-frågan där man kommit fram till att inte aktivt driva kravet att Sverige ska lämna Europeiska Unionen. Ana Rubin Süssner är även ordförande för Vänsterpartiets Skånedistrikt.

Bubblare: Mats Einarsson
En vänsterpartistisk veteran. Han har varit riksdagsledamot, suttit i grundlagsutredningen, i Vänsterpartiets partistyrelse och dess verkställande utskott och varit verksam som kommunpolitiker i Botkyrka under många år, bland annat som ordförande för Tekniska nämnden och som ordförande i Socialnämnden.