Här är vårens bästa politiska poddar

I väntan på Almedalensvecka är podcast har varit det nya heta. Det i kombination med att det är ett utmärkt sätt att navigera i politiken gör att det dyker upp nya poddar hela tiden.

Här hittar du allt från tesdrivande politiska opinionsbildare till objektiv journalistik. Vi är många som har som veckorutin att lyssna på en hel drös poddar återkommande, vecka efter vecka. Här är några redaktionsfavoriter som som du kan använda för att hålla dig uppdaterad i den politiska djungeln.

Det politiska spelet

Ständigt aktuella, underhållande och med solstrålen Henrik Torehammar som programledare flankerad av Ekots politiska reportrar Tomas Ramberg, Fredrik Furtenbach och Maggie Strömberg. Vi väntar ivrigt varje gång på att veckans politiska spelare ska koras.

Åsiktskorridoren

Podcast som drivs av Aftonbladets ledarredaktion. För att inte alla ska vara sossar har man tagit in Moderaternas före detta kommunikationschef Ulrica Schenström som ständig deltagare.

Studio DN

En nyhetspodd från en av Sveriges viktigaste morgontidningar. Med kommentarer och analys av de tunga journalisterna Johar Bendjelloul, Hanna Fahl, Johan Hilton och Karin Eriksson.

Brysselbubblan

En podd för dig som vill hålla dig uppdaterad om vad som händer och sker i Sveriges största maktcentrum, Bryssel. Kommentarer, analys och nyheter med journalisterna Sigrid Melchior och Teresa Küchler.

Kongressen

Den som vill nörda ner sig i amerikansk politik kommer känna sig hemma med Kongressen, en podcast om amerikansk inrikespolitik på svenska. Varje vecka bjuder Jakob Stenberg in journalister och experter för att diskutera ett aktuellt ämne.

Arena tyckonomi 

Nyhets- och samtidskommenterande podcast från Dagens Arenas redaktion. Politik, samtidsanalys och framtidsspaningar i en mix som är en fröjd för örat.

Interasistmen

En viktig podd som bevakar utvecklingen i ett svenskt riksdagsparti, gissa vilket…

Smarta samtal

Hur breddar vi debatten och hur skapar vi smarta arenor för samtal och nya tankar? Många nya och intressanta perspektiv lyfts i denna viktiga podd där Mia Odabas pratar med intressanta gäster.

Omni pod

Har du för lite tid men ändå vill hålla dig uppdaterad på vad som händer i nyhetsflödet? Då är Omni Podd ett bra alternativ. Här får du det viktigaste, och det tar högst 10 minuter. Perfekt på vägen till eller från jobbet.

Norrlandspodden 

Po Tidholm och Sofia Mirjamsdotter rapporterar från halva Sverige, den del av landet som stockholmare kallar Norrland.

Fredagsintervjun

Ständigt aktuella gäster grillas i denna podd varje fredag av Kvartsls egen Jörgen Huitfeldt.

Smedjanpodden

En podcast från tankesmedjan Timbro med Blanche Jarn och Lars-Anders Johansson bakom spakarna. Många intressanta ämnen diskuteras i en lättsam och inbjudande ton.

Tankesmedjan 

P3:s gamla flaggskepp som aldrig sjunker. Politisk och tankeväckande satir. Just nu med en redaktion bestående av bland andra Anna Björklund, Moa Wallin och Marcus Berggren.

Medierna

Metadebatternas förlovade land. Journalistik om journalistik. Den tredje statsmakten är alltid intressant att hålla koll på. Under förtjänstfull ledning av Johan Cedersjö.

Besluten som formade Sverige

Erik Hedtjärn och Maggie Strömberg i en poddserie om politiska beslut som format Sverige, allt från byggandet av Öresundsbron till Lagen om anställningsskydd.

Hedersomnämnande: Spöktimmen

Så fort du tröttnar på politik och det känns som att du kommer att dö under trycket från samtiden är det vettigt att koppla av och fokusera på något helt annat. Vi på redaktionen har en klar favorit: Spöktimmen. Här diskuterar och analyserar Jenny Borg och Linn Larsson hemsökta platser, oförklarliga försvinnanden, stalking, seriemördare och sekter. Kan det bli bättre?