Fler Unga Makthavare: “Kanske är det vi som är blivande VD:ar”

Fler Unga Makthavare är en intervjuserie som uppmärksammar Almedalsveckan ur ett ungt perspektiv. Vi får följa några av Fler ungas delegater och ta del av deras syn på Almedalen före och under veckan. Idag presenterar vi delegaten Georg Hall Blix.

Georg Hall Blixt är 16 år och bor på en bondgård utanför Eskilstuna. I höst börjar han samhällsvetenskapliga programmet på gymnasiet. Dessutom är han vice distriktsordförande i Centerpartiets ungdomsförbund Södermanland och sitter i styrelsen för Centerpartiet Eskilstuna.

“Jag sökte till Fler Unga för att jag tyckte att det var en grymt rolig möjlighet att få chansen att åka till Almedalen. Jag hade inte åkt till Almedalen om jag inte hade sökt till Fler Unga, och det är även första gången jag besöker Almedalen! Sen så är det ju extra lockande att åka till Almedalen eftersom att det är valår.”

Vi möts upp framför Almedalens scen på veckans tredje dag och pratar om vad Georg visste om Almedalsveckan innan han kom hit.

“Det är årets stora politiska händelse. Man tittar på talen varje kväll och på sociala medier svämmar det över av folk som är på seminarium och träffar olika makthavare. Jag skulle säga att jag hade väldigt bra förhandskoll på Almedalen. Jag sökte till Fler ungas delegation på chans och när jag väl insåg att det fanns en ganska stor chans att jag skulle få åka med började jag på allvar fundera över varför jag ville åka. För mig är det en bra chans att få höra politikerna utveckla sina svar lite längre istället för att bara få sju sekunder i Agenda. Dessutom är det så mycket mer än politiker, man träffar många vänner från politiken som man inte träffar någon annanstans.”

Georg har tagit sin närvaro under veckan på allvar och förberett sitt deltagande.

“Jag laddade ner Almedalsguiden för att se vilka seminarium som kunde vara intressanta. Sedan läste jag på lite om EU, utrikespolitik och jordbrukspolitik är hjärtefrågor för mig. Jag bokade också in träffar med några kompisar.”

Vi pratar även om hur han trodde att unga bemöts under politikerveckan innan han kom hit.

“Det är ofta så att ungdomar inte får ta plats i till exempel skoldebatter, och det finns ju ingen fråga som handlar så mycket om ungdomar som just skolfrågan. Tvärtom är det ofta gamla debattörer som pratar skola. Jag kände att det skulle bli tufft att ta plats.”

Under de dagar som gått har han hunnit med väldigt många seminarier, luncher med kompisar och, tillägger han glatt, tittat på lite fotboll. Han är positivt överraskad över det goda bemötandet han får av sig omgivning.

“Man möts ändå med väldigt mycket respekt och folk lyssnar på vad man säger, tycker jag. Folk tycker att det är väldigt roligt att man är här och tar plats. Jag är inte rädd för att säga vad jag tycker och tänker, och det uppskattas att jag faktiskt törs göra det.”

Vi pratar vidare om hur olika aktörer under Almedalsveckan bemöter unga och hur deras agerande skiljer sig åt.

“Jag tror att både seminariearrangörer och politiker som paneldeltagare är glada att man är med. Igår var jag på ett seminarium om hur vi motverkar utländsk inblandning i valet där bland annat försvarsministern var med, och han tyckte att det var jätteroligt att en ungdom var med. Däremot fick jag en del dömande blickar från de som satt med mig i publiken, sannolikt för att det ganska ovanligt att unga bryr sig om just försvarsfrågan.”

Att unga ska få säga sitt och tycka till om politiken är en självklarhet, men vilken funktion fyller fler unga på plats i Almedalen när det kommer till Almedalsveckan som branschvecka? Georg svarar snabbt och tvärsäkert. “Vi har ju även en framtid på arbetsmarknaden och inom företagen. Vem vet, det kanske är vi som är blivande VD:ar för Volvo och Saab. Jag var på Almegas mingel igår – någon av oss kanske blir ordförande där. Vi kommer ta plats även inom företagen, inte bara i politiken. Näringslivet ligger också framför oss.”

Almedalsveckan överträffar Georgs förväntningar och han tror att det kommer leda till ännu större politiskt engagemang.

“Jag skulle säga att det är ännu större och ännu mer. Jag hade inte förväntat mig att det skulle vara så många mindre företag utan hade nog tänkt att det är de stora elefanterna och politikerna som är här, men det är många mindre företag och intresseorganisationer. Att vara här ger ännu mer hunger att fortsätta utvecklas inom politiken och det ger också en chans att fördjupa sig inom sina intressen. Jag kommer åka hit igen.”