Brottsligt viktig förening

KRIS är en av Almedalens mest synliga aktörer. De deltar i panelsamtal, syns på stan och pratar med folk. Makthavare.se har träffat Jacob Fraiman, ordförande för Unga Kris i Sverige och Evelina Olsson från KRIS Gotland och pratat lite om deras medverkan i Almedalen.

En gång tjuv, alltid tjuv? Nej vi bör sluta döma personer som suttit av sig sina straff. Det menar kamratföreningen KRIS, Kriminellas Revansch I Samhället. KRIS är en förening som stödjer före detta kriminella och missbrukare för att känna sig förberedda att komma tillbaka in i samhället. Föreningen har 5000 medlemmar och hjälper cirka 200 nya personer årligen och kommer bland annat till häkten för samtal som kan bli första steget till förändring. 2013 var de på 1500 besök på anstalter runt om i landet!

Tänk att du har suttit i fängelse och det är dags att släppas. Vad blir det första steget när man står i den situationen? Det är då KRIS finns för stöd och support. Jacob Fraiman är förbundsordförande för Unga i Kris Sverige och har själv erfarenhet av fördomarna som följer med att komma tillbaka in i samhället efter en tid i häktet:
-Själv har jag varit i fängelse och levt i en dysfunktionell miljö, berättar han.

KRIS jobbar mycket med unga i syfte att förebygga situationer som kan leda till problem med kriminalitet eller missbruk. Till exempel att hamna i fel umgängeskretsar eller ha negativa förebilder. Genom att visa att man kan skapa ett fungerande liv utan droger och brott vill de som är verksamma inom KRIS ge hopp till dem som vill försöka vända på sin tillvaro och bli laglydiga igen.

Evelina Olsson bor på Gotland och är verksam i KRIS. Hon lyfter att deras arbete är särskilt viktigt på mindre orter, som Visby.
- Efter behandling eller fängelsestraff åker man hem till Gotland på båten eller flyget och hamnar lätt på härbärge. Där har man kanske varit tidigare under en tid av missbruk, säger Evelina Olsson. Hon berättar att hon redan under Almedalens första dag har träffat tre personer som öppnat upp sig om sina problem för första gången efter att ha varit i kontakt med KRIS. Det är ett bevis på att de når ut och fyller en viktig funktion.

Vera Bergagård, Ung Media

KRIS2

 

Bild: Vera Bergagård, Ung Media