Analys: Här är frågan som splittrar Vänsterpartiet

Enligt egen utsago har partiet fått igenom 90 reformer i sitt budgetsamarbete med regeringen. Det handlar om allt från gratis busskort på sommarlovet för ungdomar till gratis mediciner för barn och glasögonbidrag. Men internt finns det mycket kvar att göra.

Jonas Sjöstedt leder ett parti som externt ser ut att vara väldigt välmående, men tittar man däremot på det interna läget i partiet ser det värre ut. Petningen av Emma Wallrup, behandlingen av Amineh Kakabaveh och bråket kring Rossana Dinamarcas avgång är alla tecken på att det inte står rätt till. Och att det finns mycket kvar att göra.

Inte heller externt, i sin kommunikation, verkar Vänsterpartiet speciellt pigga. Regeringen sägs ta åt sig äran för reformer Vänsterpartiet tvingat igenom under buller och bång. Hur det verkligen är med den saken är svårt att veta, men att det mindre partiet som står utanför regeringen inte tjänar något på en skrikduell om vilka som varit det bästa regeringspartiet är meningslöst. En sån duell förlorar naturligtvis det parti som inte suttit i regeringen.

Vänsterpartiet måste peka ut vilka frågor som faktiskt, på allvar, skiljer dem från den sittande regeringen. Väljare som är trötta på Stefan Löfven ska se Sjöstedt som ett alternativ och det måste Vänsterpartiet vara tydliga med.

Men. Om man inte är tydliga internt går det inte heller att vara tydliga externt. Konflikten gällande frågan Amineh Kakabaveh har under flera år skjutit Vänsterpartiet i sank och när frågan regelbundet kommer upp märkts det att frågan berör. Det har gått från att handla om en personkonflikt till djupare ideologiska skiljaktigheter som kommer till ytan, vilket bör vara Sjöstedts värsta mardröm.

Partier utan en egen skarp och tydlig profil dör sotdöden med de sista trogna partisterna. Det är ett öde som går att undvika. Men då måste man lägga manken till. Utan intern enighet kommer Vänsterpartiet aldrig att vinna val.

Tre tips, så här vinner ni valet:
1. Lyft fram Amineh Kakabaveh. Hon är bland de bästa ni har.
2. Lyssna mindre på PR-strategerna inom Socialdemokraterna och ta tillbaka era egna förslag.
3. Våga ha självdistans. Det är aldrig kul med ett parti som tar sig själva på för stort allvar. Det tyder på osäkerhet.