Kristdemokraterna bryter mot Almedalens oskrivna regel

Under Almedalsveckan konkurrerar minglen hårt med varandra. Alla vill ha så många besökare på just sitt arrangemang som möjligt. Kristdemokraternas mingel, fredagskvällen 6 juli på Clarion Wisby hotell, sticker däremot ut. Minglet äger rum efter partiledartalet och konkurrerar med få andra evenemang. Men det finns en liten egenhet.

Kristdemokraterna kommer i år att ta betalt för sitt mingel. Kristdemokraterna väljer att ta 100 kronor av varje besökare i dörren och kommer dessutom, på plats i lokalen att ta ytterligare betalt vid köp av dryck.

En princip för Almedalen brukar vara att eftersträva tillgänglighet, oavsett plånbok. För det officiella programmet är det därför uttalat att man inte får ta betalt för sina arrangemang. Men även när det gäller det inofficiella, dit vilket detta evenemang räknas, brukar det ses som kutym att inte ta betalt av sina gäster. Inbjudan har gått ut till partimedlemmar, men även till ett antal journalister och övriga Almedalsbesökare.

I ett mail till Makthavare.se skriver Kristdemokraternas kommunikationschef Mia Widell:
Vi har liten budget men vill ändå möjliggöra, för främst partivänner och andra, att samlas. Vi tar 100 kronor som en liten summa som ska täcka en del av våra utgifter för exempelvis mingelmat.