Perlenberg: Make KD Compassioned Conservative Again

Snart är det dags för Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor att inte scenen i Almedalsparken. Kristdemokraterna talas inte om som ett parti som har interna kriser, på samma sätt som andra borgerliga partier för tillfället, trots att det går mindre bra för dem i opinionsundersökningarna. För att ta tempen på KD, deras dag och framtid har Makthavare.se intervjuat Csaba Bene Perlenberg, kolumnist på GTs ledarsida och debattansvarig på Kvällsposten.

Vad tror du om Kristdemokraternas dag? Vad har de för risker och möjligheter?

Den lokala politiken som KD faktiskt är på sina håll rätt så ambitiösa med. Från min horisont från GT-land och Göteborg så är ju David Lega, oppositionsråd, en sådan där politiker som jag uppfattar har ett brett helhetstänk, och en kristdemokrati som är ifrån en, inte den där gamla-gamla skolan, men som är ju mer är av den gamla skolan som är den här ”compassioned conservative”.

Perlenberg uttrycker att han är trött på att höra från partier som det går dåligt för, att det är för att de inte kommer ut med sin politik och att det kanske är politiken som det är fel på.

Kanske så går hon riktigt bra genom rutan och folk gillar inte det som hon säger. Jag är så allergisk mot det här när det går dåligt för partier och man säger att vi inte har fått ut vår politik. Eller så har de faktiskt gjort det, men att folk inte gillar politiken. Det där visar vilken bubbla man lever i.

Det är så mycket fokus på hur bra det går för Annie Lööf, att det går dåligt för Anna Kinberg Batra och att Jan Björklunds partiledarpost är hotad av Birgitta Ohlsson. Men hur går det för Ebba Busch Thor?

Ebba Busch Thor har ju gått fram som en bulldozer i sitt egna parti. Hon har ju varit jäkligt osmidig. Hon har gjort sig ovän med ledande företrädare, flyttat på dem ganska omfattande. I Ebba Busch Thors fall har det varit så många tonmässiga skiften på väldigt kort tid.

Perlenberg menar att krisen KD:s opinionskris har varit väntad.

Säga vad man säga vill om Göran Hägglund, men Göran Hägglund hade ju en värme och en uppriktighet som jag tror höll partiet flytande längre. Den krisen vi ser nu för KD hade ju börjat tidigare om de inte hade haft Hägglund.

Vad tror du om Kristdemokraterna i Alliansen, borde de inte gå ut snart och markera mot tjafset med deras samarbetspartier? Eller tror du att de kommer att lämna?

Vi ska inte glömma att det var KD som dödade DÖ. Att Ebba Busch Thor lät Sara Skyttedal driva den kampanjen i hennes ställe, vilket hon gjorde, gjorde de ju utifrån beräkningen om att borgerliga väljare skulle belöna dem för det. Och Ebba Busch Thor gjorde uppenbarligen bedömningen att det var värt att spräcka den konstellationen med en förväntan om att de skulle belönas opinionsmässigt.

Kristdemokraterna borde ha stått fast vid Decemberöverenskommelsen istället för att gå ur den, tycker Csaba Bene Perlenberg.

Säg vad man säga vill om DÖ, och den hade många problem, men en fördel var att människor gillar ändå när man håller sitt ord. När man har kommit överens om någonting så håller man det. Och om KD var beredda att spräcka DÖ, vilka övriga överenskommelser skulle de framöver att tänka sig inte hålla. Sådant där tror jag är grundläggande frågor om tillit. Så det tror jag har spelat en ganska stor roll.

Bild: Göteborgs-Posten.