Så här börjar du bäst en konversation i Almedalen

Idag är det onsdag och mingelschemat är tajt för de flesta. Hur ska man egentligen göra? Visst, att fråga om namn och jobb är ett givet sätt att öppna ett samtal i Almedalen. Om du vill få reda på mer än så om den du just träffas så kan du med fördel använda sig av någon av replikerna nedan. Mingla på!

1. ”Vad tyckte du om talet igår?”

Ett utmärkt sätt att checka om personen du just skakat hand med är här för politiken eller något helt annat. Vi rekommenderar att du skaffar dig ett hum om vad som sas under talet innan du drar den här repliken. Annars kan det bli stelt.

2. ”Visst stannar du till på söndag?”

Klart du gör! Alla partier förtjänar ju lika mycket uppmärksamhet under den demokratiska vecka. Eller hur?

3.  ”Jag är här för att prata om kommunikation.”

Det är alla och de älskar att prata om det. Ett brett och ganska till intet förpliktigande sätt att få folk att börja prata.

4. ”Hur mycket får du betalt för att vara här?”

Troligen kostar din mingelkompis vistelse i Visby denna fantastiska vecka betydligt mer än de eventuellt har i lön. Det kan det såklart vara värt. Skönt att det inte är du som betalar (om det inte är någon som är där för ett parti eller offentlig sektor, alltså).

5. ”Business or pleasure?”

Luska ut personens egentliga agenda genom att höra om de är här på jobb eller för skojs skull.

6. ”Vad tycker du om #Almedalsdrinken i år?”

Är den fantastiskt god, spetsbar eller föredrar du rosévin? Det går att prata om i minst 17 minuter. Sedan är det dags att mingla vidare.

7. ”Saknar du Stefan?”

Nä.

Skämt åsido, här finns gott om material för långa diskussioner om Stefans eventuellt demonstrativa frånvaro och om vikten av kontakt med verklighetens folk.

8. ”Vad heter du på Twitter?”

Tycker du att du känner dina tweetups bra? I Almedalen är det upp till bevis! Genom att fråga om personens twitternamn får du (förhoppningsvis) en förtur till personens liv och kan fråga om allt från sommarställe till husdjursnamn. Smidigt.

9. ”Har vi setts förut?”

Antagligen den mest legitima frågan i Visby under vecka 27. Förmodligen sågs ni förra Almedalsveckan, eller via jobbet, eller på någon ungdomsförbundskongress för hundra år sedan. Våga ställa frågan och öppna för sentimentala nostalgitrippar! Om svaret är nej har du en grym chans att skapa en ny bekantskap att ställa samma fråga till nästa år.

10. ”Varför är du egentligen här?”

En lite edgy variant som kan bära eller brista. Antingen får du ett stelt svar i stil med “jag är här för att vårda våra kundrelationer”, eller så uppstår ett härligt ärligt samtal om vad det egentligen spelar för roll att vara i Almedalen. Vi hoppas förstås på det senare.

Vill du ha en garanterat kvalitetssäkrad öppning? Jonas Morian, samhällspolitisk rådgivare på Ledarna tillika Almedalsveteran och en av Makthavare.se:s grundare föreslår följande.

Mitt knep från tiden när jag började åka till Almedalen funkar faktiskt fortfarande: Hälsa glatt och familjärt på dem du vill ha kontakt med, som om ni var gamla bekanta. Chansen är rätt stor att den du hälsar på då tror att ni känner varandra. Vill man köra en mer seriös approach så kan man börja med något i stil med ”Hur resonerade ni i er organisation i år om deltagande; övervägde ni att bojkotta på grund av Nordiska motståndsrörelsen och Region Gottlands taffliga hantering?