Almedarling: ADHD-lådan

Har du någonsin undrat hur det är att leva med ADHD? I Donnerska huset kan du prova på hur det känns i Underbara ADHD:s ADHD-låda, som hade världspremiär igår och redan drar folk som köar för att få testa den. I det lilla rummet får man ta del av en digital upplevelse via en filmsnutt på en platta som visar en vanlig dag, från frukostbordet till skolbänken. Runt omkring finns ytterligare tolv plattor som hela tiden pockar på uppmärksamhet genom att visa egna filmklipp. Man får helt enkelt uppleva hur det är att ha uppmärksamhetsproblem, vilket är ett av de vanligaste symptomen på ADHD.

Bakom lådan står alltså Underbara ADHD, som drivs av Georgios Karpathakis.

Vi har tagit fram lådan tillsammans med Samsung och innovationshuset Epicenter. Jag fick den här idén för många år sedan när jag konstaterade att det enda sättet för någon som inte har ADHD att förstå oss som har diagnosen är att få dem att uppleva några minuter av vår vardag. Det tänkte jag att man kunde återskapa och förmedla i form av en ADHD-värld, som sedan blev en ADHD-låda, av den enkla anledningen att jag vill att man ska kunna gå in i en ADHD-värld och få uppleva fem minuter ur en ADHD-vardag.

Mjukvaran som utgör grunden till själva upplevelsen är två magiker tillika programmerare. Vi tycker att lådan är ett kreativt sätt att uppmärksamma en viktig fråga – alltså en solklar Almedarling!

Lådan finns att besöka i Donnerska huset 10-16 till och med torsdag 6/7.