Fyra röster om Björklunds tal

Efter talet befann Makthavares redaktion på Skandias talmingel och frågade Eva Cooper, Robert Hannah, Linda Nordlund och Alma Tabak vad de tyckte om Jan Björklunds Almedalstal.

Eva Cooper, regionchef för företagarna i Gävleborg.

Jag tycker att Jan Björklund generellt är en god talare och har mycket att bevisa, speciellt i det läget han befinner sig nu med Birgitta Ohlsson som storfavorit hos många. Det är också intressant att betongliberalen Björklund håller ett socialliberalt tal. Talet var bra men lite halvtråkigt.

Hade jag fått ändra något hade jag ändrat på det viset han framförde sitt tal. Talet saknade hjärta, och med hjärta hade han övertygat fler.

Robert Hannah, liberal riksdagsledamot från Göteborg.

Jag är i Almedalen för att det är ett viktigt demokratiforum, där olika människor från olika sektorer kan mötas och föra dialog.

Talet var fantastiskt. Det var tydligt vad vi vill uppnå, exempelvis att alla barn oavsett bakgrund ska ha samma möjligheter.

Det var tydligt att vi inte på något sätt kommer sätta oss i knäet på Sverigedemokraterna. Tydligt var det också att vi är partiet som värnar om hela Sveriges befolkning och inte delar av den. Som bostadspolitiker hade jag gärna velat höra mer om bostadspolitiken men problemet med politiker är att vi har väldigt mycket vi gärna vill säga men tiden räcker oftast inte till.

Linda Nordlund, tidigare ordförande för Liberala ungdomsförbundet.

Jag tyckte att talet var bra. Det var socialliberalt, vilket är väldigt efterlängtat. Det var bra att han gjorde klart för var socialliberalism står, till skillnad från nyliberalism, konservatism och även vänstersocialism. Det talas för lite om klass i Alliansen och det är viktigt med tanke på att vi nu har nyanlända, det är otroligt viktigt att vi ser till att de inte hamnar i utanförskap.

Alma Tabak, kommunikationschef på Anna Lindh Academy.

Alma anser att Jan Björklund höll ett värdestyrt tal likt Jonas Sjöstedt. De talade båda väldigt mycket om sin bakgrund och ville på så sätt vara mer personliga. Det är trots allt människor som styr och då behöver man en tydlig moralisk kompass.

Däremot hade det varit roligare med mer politik, mera politiska förslag och en väg framåt, samtidigt är det viktigt att ha i åtanke att det är ett mellanvalsår och ingen vill presentera något nytt i år i väntan på valen 2018.