Ek bryter utanförskapet med hiphop

I våras blev jag medsläpad på spelning med rapparen Zacke i Norrköping. Inte min musik, egentligen, men jag blev riktigt drabbad. Det är något alldeles särskilt hans musik, en skitig småstads eller glesbygdsrap om ett samhälle som är till för någon annan än själv. För sörlänningar eller nån från den fina sidan av stan. I publiken stod bondungar, miljonprogramsbarn och medelklasskids från småstäder och villaförorter som ingen vet vart de ligger. Och alla skrek med i vartenda ord i texterna, samhällskritik som verkar kunna slå an en sträng hos alla utanför innerstaden. När Annie Lööf skriver Almedalstalet hoppas jag att hon lyssnar på Zacke och svarar upp mot kritiken där.

Det som jag hörde från scenen i Norrköping är en samhällskritik som går utanför de vanliga gränserna. En del känns igen, och är ständigt aktuellt. Arbetslösa föräldrar, missbruk och dåliga villkor. Inte blir det någonting av en om ens föräldrar är psyksjuka, har ett missbruk eller inget jobb. Det finns bilder som man kan känna igen om man är uppvuxen på en liten ort där unga möts över klassgränserna i skolan, men man vet precis vilka rikemansbarnen är, att man inte är ett av dem, och att man aldrig kommer att bli det. Men det finns också något mer, kritiken mot att samhället är till för någon annan, någon annanstans. Kanske i södra Sverige, kanske i Stockholm, kanske i den finare delen av stan, men det är åtminstone inte till för mig. Och till slut ett stort jävla fuck you till att det ska vara så. Jag säger inte på något vis att Zacke är center, men han skriver musik som beskriver precis det jag vill att Centerpartiet ska motverka i samhället, känslan av att du är styrd av vem du är eller vart du bor.

Centerpartiet bildades för drygt hundra år av precis den anledningen. Landsbygdsbor kände att samhällsutvecklingen skedde på andras villkor. Vi har utvecklats genom historien, vi är inte längre en rörelse bara för landsbygden eller landsbygdens villkor. Dagens centerpartister har andra klyvningar än den mellan stad och land vi måste kämpa emot, även om den är viktig. Vi måste kämpa för att samma möjligheter oavsett om du är kvinna eller man, oavsett om du är född i eller utanför Sverige, oavsett om dina föräldrar är universitetsutbildade eller inte. För att polisen eller ambulansen ska komma även om du ringer från förorten eller Norrlands inland. Känslan av att samhället delas upp i A- och B-lag är farlig. Det behövs politiska alternativ som håller ihop landet. Centerpartiet behöver vara det alternativet.

Polis, sjukvård och skola måste fungera i hela landet. Fler behöver hitta vägen in på arbetsmarknaden. Fler måste våga ta steget och bli företagare. Man måste kunna arbeta sig rik. Politiken måste stå upp mot rasism och extremism, och ge medborgarna kraft att göra det. Fler stolthet kunna känna stolthet och framtidstro för hemorten och hembygden. Färre ska känna att de inte hör hemma i Sverige, eller att de måste göra som cashen och naturtillgångarna och flytta söderut.