Almedalshändelser som vi minns

Sedan 1968 har Almedalen påverkat svensk politik på ett sätt som är unikt. Under åren har politikerveckan förändrats till det demokratiska forum som vi idag ser. Detta har föregåtts av utspel, skandaler och möten. Vi har listat de viktigaste händelserna som har format Almedalen till den vecka som det är idag – och låtit några Almedalsexperter kommentera det.

Pamedalen

Dåvarande utbildningsminister Olof Palme firade semester på Fårö och 1968 höll han ett tal för de lokala partivännerna. Han visste förmodligen inte vilken cirkus han satte igång på ett lastbilsflak utanför Kruttornet. Under de kommande åren fram tills hans död dominerade han veckan och Almedalen blev synonymt med Palmedalen. Än idag ser vi varje år Lisbet Palme hylla Olofs verk.

Socialdemokraternas journalistfest

Från Palmes tal till dagens Almedalsvecka är steget stort. De senaste åren har Almedalen vuxit till den vecka som det är idag. Vi minns tillbaka femton år då det fortfarande var Socialdemokraterna som dominerade veckan och skapade något unikt i svensk politik – en plattform där journalister och politiker kunde mingla informellt. Det var här minglandet började.

Fastighetsskatten 2006

Almedalsveckan 2006 var den nybildade Alliansens viktigaste politikervecka. Tillsammans tog man till sig Kristdemokraternas förslag om att slopa fastighetsskatten, vilket enligt många var en direkt orsak till Alliansen vann valet några månader efteråt. Det visar på Almedalens betydelse.

Littorinaffären

2010-års Almedalsvecka präglades av Sven Otto Littorins avgång som oväntat dök upp mitt i veckan. Spekulationerna om varför var lika många som Almedalsdeltagarna, och det bevisade återigen hur mycket uppmärksamhet Almedalsveckan kan få.

Schymans pengabränning

2010 var en uppmärksammad Almedalsvecka. I konkurrens med Littorinaffären drog Schyman storslam denna vecka med sin pengabränning av hundratusen kronor. Detta i en Pr-kampanj som genererade uppmärksamhet till minst det dubbla värdet.

Femenaktivisternas bröstkupp mot Reinfeldt

Under Fredrik Reinfeldt 2014 attackerades han av fyra nakna kvinnor från protesgruppen  Femen, varav en råkade vara riksdagskandidat för Miljöpartiet. Miljöpartiet tog avstånd och Fredrik Reinfeldt konstaterade att ”yttrandefrihet kan se lite olika ut”.

Primes rosémingel

Under många år dominerades Almedalens mingelarena av Fredrik ”Feffe” Andersson och Primes rosémingel på Strandgatan 27. 2013 tog Seher Yilmaz över och de senaste åren har Prime förnyat konceptet genom samarbete med organisationer. Då som nu är detta en statusmarkör i Almedalen och ett forum där makthavare möts.

Klockringningen mot Svenskarnas parti

Det var inte bara motdemonstranterna som hördes när nazistiska Svenskarnas parti samlades i Almedalen 2014. Svenska Kyrkan valde att protestera genom att ringa i Visby Domkyrkas klockor som en manifestation mot ”starka krafter som hotar samhälle och människosyn”. Samma år blev Mona Sahlin kallad ”landsförrädare” av företrädare från samma parti.

Makthavares stora fest

2012 ställde det dåvarande Makthavargänget till med fest i S:ta Karins ruin vid Stora Torget mitt i Visby. Det var startskottet från en Almedalsvecka där mingel har varit i fokus till festernas intåg. Ju mer öppnare och ju mer alkoholfritt – desto bättre.

Almedalsdrinken

I år firar Almedalsdrinken sex år och det har varit år av normbrytande. Initiativtagare är bland annat IOGT-NTO, UNF och KRIS som tillsammans har skapat en debatt om alkoholnormen i Almedalen. Banbrytande 2012, norm idag.

Appen som fick oss alla att mingla

2016 skapades appen Mingla av Miltton Labs med Martin Borgs, André Assarsson och Feffe Andersson i spetsen. Redan innan Almedalsveckan blev appen en snackis och konkurrenten Grip av Narva kunde se sig slagna i veckans appkrig. Genom draghjälp från Annie Lööf, Per Schlingmann och andra influensers blev detta en sann snackis i tidens digitala tech beats politics -anda.

Entusiasten Brit Stakston

Almedalen är ingenting utan eldsjälarna. Ett exempel på en stark lysande stjärna på Almedalshimlen är mediestrategen Brit Stakston som för några år sedan etablerade debatten om digitalisering i Almedalen. I år tillhör frågan en av de starkaste. Med en grund i Blank Spot Project är hon sedan många år en Almedalen starkaste personligheter.