5 Almedalstips för dig som är under 18 år

Varje dag presenterar Makthavare.se en krönika med ett speciellt Almedalsperspektiv. Först ut är superminglaren Leo Gerdén, som ge dig sina bästa tips om vad man gör som ung i Almedalen.

Att vara minderårig i Almedalen är helt klart en utmaning. I år blir mitt tredje år, även om jag bara är 14 år.

”VÄNTA ÄR DU BARA FJORTON ÅR!?”

Ja, det är jag. Denna kommentar kommer du också få några gånger, räkna med det. Som minderårig missar du flera roliga mingel och det kan därmed bli svårt att skapa nya kontakter. Tyvärr får vi inte dricka champagne på Vinäger, men sörj inte för det! Här kommer några bra tips!

Vad som också är viktigt att komma ihåg är att du som minderårig är den kanske mest underrepresenterade gruppen i hela Almedalen och det är därför viktigt att vi syns, delar med oss av våra erfarenheter och vågar säga vad vi tycker. Tyvärr möts vi alltför ofta av härskartekniker, hånande flin och nedtryckande ord. Men vi måste synas och måste våga ta plats under några av den svenska demokratins kanske viktigaste dagar. Vi ska synas på alla sätt som går!

Här kommer bra tips för dig som fortfarande väntar på 18-årsdagen:

1. Ladda ner Mingla-appen

Miltton Labs app från förra året är ett perfekt sätt att komma i kontakt med nya människor. Det är såklart bäst att swipa innan Almedalen, men det går också att göra under. På detta sätt kan du mingla runt med makthavare, utan att vara på mingel! Se till att bestäm träff och våga skriv först, var inte blyg!

2. Ställ frågor och säg vad du tycker

Nästan alla evenemang i Almedalen är fortfarande öppna seminarium. Gå på alla du intressanta du hittar, och framförallt våga ställ frågor och säga vad du tycker. Består panelen bara av 40-plussare och ingen lyfter ungdomsperspektivet? Säg det! På så sätt kanske du eller någon annan ung får sitta i panelen nästa år.

3. Ta en glass

Självklart går det att mingla utan mingel. Ett bra sätt är att helt enkelt ta en glass vid glassmagasinet, som ligger precis vi vattnet och bara någon minut ifrån Donners plats, tillsammans med en intressant person. Alla vet var den ligger, och förhoppningsvis får ni på så sätt till ett avspänt och livligt samtal.

4. Twittra, twittra, twittra!

Passa på att twittra under #Almedalen! Diskussionerna om de heta ämnena förflyttar sig allt mer ut på sociala medier. Twittra om gubbiga paneler, partiledartalet eller vad som helst. Genom att vara aktiv och använda hashtagen får du lätt många nya följare och blir en röst i Almedalen.

5. Jaga de mingel du kan gå på

Tro det eller ej, men det finns faktiskt några mingel utan 18-årsgräns! Kolla upp noga och var inte rädd för att maila och fråga. Många av de har anmälan men inte alla. Några av dessa som jag kan rekommendera är Industrin tar matchen, MUF:s mingel och LSU:s mingel. Kom också ihåg att våga gå fram och faktiskt mingla. Först kommer folk undra om du tappat bort dina föräldrar, men det är genom dialog vi krossar fördomar!

Leo Gerdén,

Minglare och C-debattör, Twitter: @minicuffaren