Så skapar du dålig stämning i Almedalen

Almedalsveckan är här och det innebär att det är dags för mingel och möten – varav några kan bli avgörande för din karriär. Vi har sammanställt de viktigaste tabbarna som du inte får göra när du möter en blivande kollega, chef eller kompis. Här är sakerna som du inte får göra i Almedalen.

Veckans mittpunkt är du

Alla utom Stefan är där och de är där för att göra något viktigt. Ta inte din omgivning för given och var medveten om att du inte är centrum för hela Almedalsveckan, även om det känns så. Så känner alla andra också. Att du är ett statsråd, journalist på Expressen eller stor på Twitter innebär inte evig, omedelbar respekt i alla sammanhang. Ha en ödmjuk ingång.

För fin för att hälsa

Säg hellre hej till för många än för få, gärna flera gånger om dagen. Den lilla ansträngningen det är att höja handen och vinka åt din gamla ungdomsförbundsbekanta är en trevlighet du har både råd och tid att unna er båda. Vem vet, kanske är det just den kontakten som kommer sätta guldkant på veckans nätverkande?

Gnäll över hur tråkig och onödig Almedalsveckan är

Ingen har tvingat dig att vara här. Är du övertygad om att Almedalsveckan har peakat så skvallrar det mest om ditt taskiga omdöme att du alls är där. Gnällspikar kan gott stanna hemma.

Sno folks laddare

Dumt och sorgligt. Skriv ditt namn på din laddare och håll dig till den. Är det kris frågar du snällt.

Boxas med Expressengetingarna

Det är en dålig idé. They fly like butterflies and sting like bees.

Förstör andras seminarier

Folk har ansträngt sig väldigt hårt för att fixa bra seminarier. Du kanske har supermycket intressant att säga om ämnet för deras seminarium men sitter du inte i panelen så finns det en orsak till det. Får du ställa en publikfråga betyder det inte att ditt eget miniseminarium startar där och då, det betyder just vad det låter som, att du får ställa en fråga. Observera att påståenden inte är frågor, inte i Almedalen heller.

Annektera ringmuren

Den är inte din. Du ska inte uträtta några som helst behov där, vare sig det handlar om att du är kissnödig eller känner en stark lust att klättra på den. Gammal är äldst och den var där före dig. Fatta!

Kräv att få komma in på mingel

Försök att se Almedalsveckan som vilken vecka som helst. Om du hör att en cool person har fest dit du inte är bjuden, traskar du dit och börjar tjafsa i dörren när du inte får komma in? Nej, vi trodde väl det. Ödsla inte tid och energi på att försöka argumentera dig in på ett mingel där du inte står på listan. Respektera arrangören och gästlistan.

Ta betalt för kranvatten

Vi vet och respekterar att Almedalen och sommaren i stort är viktig för Gotlands ekonomi. Många Visbybor tjänar storkovan på grönbetande PR-konsulter, politiker och journalister. Det gör de rätt i. Men det måste finnas en gräns.

Golare har inga polare

Ibland hör du säkert några namnkunniga personer diskutera något på tu man hand som inte var tänkt för dina öron. Du Måste Inte Twittra om det. Vi lovar. Vi har testat.

Alkoholfixering

Det råder inte brist på alkohol i Almedalen, så gnäll inte. Och om du tror att alkohol är den primära orsaken till att åka till Almedalen tycker vi gott att du kan stanna hemma. Här finns alldeles för mycket intressanta människor för att det ska vara smart att supa bort det.

Brasklapp: Ibland får man skapa dålig stämning. Ibland bara måste du hinna med det där sista seminariet på väg till båten hem och då kommer du att väcka frustration med din bullrande rullväska, men det må det vara värt. Ibland måste du bara avbryta en, säkert intressant, diskussion mellan två personer för att du inte kan åka hem utan att ha hälsat på den där speciella kontakten som du behöver när du är tillbaka hemma i vardagen. Ibland är det till och med så att du måste säga något sarkastiskt på ett mingel, för ja, man får ont i kinderna av att le för länge mot folk man egentligen inte bryr sig om. Glöm bara inte bort att alla kommer hata dig med all rätt.

Jessica Schedvin
Sars Graner Tyllman