Torbjörn Sjöström: Det bästa med Almedalen är TT-reportrar

Torbjörn Sjöström är VD för undersökningsföretaget Novus. Makthavare träffar honom och äter glass i ett soligt Visby.

Han beskriver sitt arbete på Novus som att alla vet vart man ska men när man går vilse inte problemet och “vi tar fram tar fram kartan för att du ska åt vilket håll du ska gå”.  Han påpekar att de inte försöker förutsätta framtiden och säger att inte ens skulle gå att försöka försutspå till exempel val då allting kan förändras hela tiden.

Vi talar om hur Almedalen har förändrats, hur det plötsligt handlar om slutna mingel och bilutställningar.

Det är mycket bilar i år, men jag fattar inte hur man ska provköra en bild i Almedalen det går ju knappt att gå. Jag åt världens sämsta pizza för typ 200 kronor i förrgår kväll. Det är provocerande! Jag känner bara: vad hände? Och det är fullt överallt så man får bli glad om man får i sig någon mat. Det känns lite väl mycket kommersiell cirkus där politikerna bara blir fonden snart.

Hur har veckan varit för dig?

Den har varit bra, det här är femte året jag är här men det blir aldrig sig likt. På gott och ont kanske. Men om man tar det för vad det är så blir det kul. Jag åker alltid hit med en skräckblandad förtjusning, när jag kommer hit, varje år. Men det är rätt kul när man kommit hit. Men det är extremt utmattande.

Kör du hela veckan?

Ja, söndag till lördag, så inte riktigt hela. För två år sedan var det lördag till söndagen veckan efter men det var inte roligt. Jag kunde knappt prata när jag kom hem. Man var helt slut.

Men har du någon sådär här vila-ut-post-Almedalen-grej?

Nej, jag har inte det men det blir ju semester direkt så till familjens stora glädje så är man helt slut när semestern börjar. Jag är nästan alltid på gränsen till jättesjuk och sängliggande dagen innan Almedalen för man jobbar så jävla hårt fram till Almedalen.

Det bästa med Almedalen?

Att se före detta politiker gå runt och snacka med TT-reportrar och småprata lite strunt med TT-reportrar en torsdagsmorgon. Det är lite coolt.