Första Almedalsveckan som partisekreterare

Amanda Lind är det senaste tillskottet Almedalens rad av partisekreterare. Hon är 35 år och med i Miljöpartiet sedan 1999, har varit förtroendevald i Härnösands kommun och sedan kommunalråd. I grunden är hon psykolog och nu i Almedalen för första gången som partisekreterare, rollen tillträdde hon efter partiets kongress i maj 2016.

Makthavares Niusha Khanmohammadi träffar Amanda vid Miljöpartiets boende för veckan. I den lilla och väldigt fina trädgården sitter vi under ett körsbärsträd och talar om Mijlöpartiets politik. Amanda tycker väldigt mycket om trädgården och säger att hon kommer att vara här så mycket som möjligt när hon får tid. Om hon inte tar en glass eller passar på att ta en tupplur för att ladda upp innan nästa möte. Utöver det hittar man henne i  Miljöpartiets tält, och på seminarium om bland annat jämställdhets och mångfald. Annars rör hon sig runtom i Visby och för att vara så tillgänglig som möjligt.

Vad är dina förhoppningar kring dagen?

- Jag förväntar mig att vi når ut med vårt politiska budskap och att vi får träffa många intresserade personer och att det blir många bra diskussioner och möten.

Förra året gjorde hon Almedalsdebut då hon var på plats med partiet och hade ett offentligt åtagande som var ett seminarium om bostadspolitik. Bästa minnet är helhetsintrycket från veckan.

- Jag hade ett väldigt positivt helhetsintryck, många bra möten och intressanta seminarier och jag minns att jag tänkte när jag åkte därifrån att det här ska jag göra igen.

Nu upplever hon givetvis Almedalen på ett helt annat sätt än tidigare då hon har fler åtaganden, något hon bara ser som positivt.

- Det är ett fantastiskt myller av människor och kompetenser. Det här härligt att vara här, det är intensivt och roligt.

Hon kom till Almedalen redan i söndags och stannar fram till och med lördag.  Partiets dag kommer att bestå av flera utfrågningar och två seminarier hon är med och anordnar, ett med Socialdemokraternas partisekreterare som makthavare.se träffade tidigare i veckan: Carin Jämtin. Under veckan kommer hon att  fokusera på att träffa många så många civilsamhällesorganisationer  som möjligt.

Vad blir veckans höjdpunkt?

- Veckans höjdpunkt blir Miljöpartiets dag, toppat med Isabella Lövins tal.

Vad är det viktigaste att uppnå under veckan?

- Vårt huvudbudskap är det moderna och gröna samhällsbygget, hur vi genom att investera i klimat, skola och bostad kan ta gröna steg framåt för att uppnå gemensamt uppnå ett hållbart samhälle. också vill vi lyfta vårt arbete i regering och dra utvecklingen i Sverige åt rätt håll.

Hon säger även att Miljöpartiet kommer att lyfta vikten av att satsa på skolan och att Sverige tar sitt ansvar för ett hållbart samhälle. Amanda säger att partiet vill vända en skattesänkningar till att investera i ett gemensamt samhällsbygge. I framtiden väntar många Almedalsveckor då det är en oslagbar mötesplats.

- Det är bra att det finns sådana här platser att man möts och platser för fria, öppna samtal. Jag har hört att det är uppskattat. Det är viktigt med mångfald i Almedalen och att det finns möjlighet för flera olika organisationer och människor att var på plats samtidigt. Man kan råka få ta del av andra områden som man inte hade tänkt vilket verkligen berikar.