Daniel Poohl: Jag skulle aldrig åka hit om det inte vore för att jobba

Expo är antirasisternas plattform, ett andrum med kritiskt tänkande skribenter som är på plats för att rapportera från Almedalen. Makthavare träffar tidningens ansvariga utgivare: Daniel Poohl.

Han har en bakgrund inom Ung Vänster, började på Expo som 20-åring och tillträdde som chefredaktör 2006. Tidigare har  han även infiltrerat Nationaldemokraterna. Han är en medial person som syns och hörs i antirasistiska debatter. Daniel har bara varit i Almedalen för Expos räkning, sedan vad han tror är 2009.

 Jag skulle aldrig åka hit om det inte vore för att jobba.

Efter Almedalen kommer han att spendera tid med familjen och åka för att vandra med sina döttrar.

Var är ditt favoritställe i Almedalen?

 Jag har inget favoritställe men om jag hade det skulle jag inte säga det. Det finns ett fik utanför murarna som jag tycker är bra, ett skönt ställa som inte är fullt med folk.

Det bästa med Almedalsveckorna har varit alla arrangemang Expo har anordnat och som det har kommit väldigt mycket folk på.

En jättestort träff eller ett mingel för folk under Sverigedemokraternas tal, en plats som folk kunde gå till om de inte orkade med – en frizon.

I år anordnar Expo ingen sådan träff och Daniel säger att han inte har sett Jimmie Åkesson tala. Torsdag i Almedalen innebär Sverigedemokraternas dag och Åkesson talar om hur de ska nå ut till fler och öka sin närvaro i bland annat de svenska förorterna. Vi talar om att Sverigedemokraterna har just nu en lyxsituation, där det politiska samhället har flyttats i en riktning som gynnar dem men samtidigt ger det dem ett problem för de har inte ensamrätt på frågan om invandringen längre.

De positionerar sig mot Moderaterna och spelar det politiska spelet. Vilken sida står M på egentligen? frågar Daniel retoriskt. Samtidigt måste Sverigedemokraterna leverera i intergrationsdebatten och visa att dem faktiskt har ett svar, menar han.

Vad Daniel och Expo gör i Almedalen är att granska högerextrema alternativmedier, och anordnar ett seminarium under torsdagen om hur antalet högerextrema nyhetssajter har exploderat. Där de även kommer att diskutera vad sidorna egentligen är ute efter.

Under Almedalen vill han öka förståelsen för de så kallade hatsidorna och få både politiker och medborgare att hantera dessa. Han menar att många ser en artikel i sitt flöde och inte helheten vilket går hand med att högerextrema sidor målar upp media som lögnaktigt och värdelös. De hatiska sidorna menar Daniel har alltid funnits men att retoriken har förändrats och att idén har fått mer luft under vingarna. Genom den tekniska utvecklingen har högextrema fått ökade möjligheter med att nå ut till fler och på så sätt sprida ”sanningar”.

Almedalen har blivit mycket större nu sedan de första åren Daniel var här, i år är trots allt rekordåret för antalet arrangemang. Han menar att Almedalen flyttar ihop ett skikt av en maktelit i samhället till ett och samma ställe, Visby. Folk kommer varandra närmre och träffas, ett tillfälle för oppositionsformer att ta plats. Representationen i Almedalen menar han är en logisk följd av hur samhället ser ut. Det är en viss typ av människor som arbetar med vissa frågor och som syns och hörs mer än andra under Almedalsveckan.

- Sedan är det så att fler samtal som annars kanske inte skulle tagit plats faktiskt äger rum.