Almedalen måste bli mer jämställt

Vi snackar mycket om tillgänglighet och att Almedalen ska vara till för alla. Samtidigt är det problematiskt att utrymmet i fortfarande i så hög utsträckning domineras av män.

Listor och priser skrivs och delas ut av män till  andra män. Uppmärksamheten koncentreras kring ett fåtal individer som alla är män. När priset #digkom16 delades ut idag så vann en man, för andra året i rad dessutom. Panelsamtalen domineras i så hög utsträckning av män att Fredrik Wass, Thomas Frostberg och Marcin de Kaminski drog igång initiativet #TackaNej för att uppmana folk att inte ställa upp i panelsamtal där alla deltagare är män.

För att Almedalen ska tas på allvar som politiskt fenomen och företeelse måste jämställdheten vara praktik, inte bara ett ämne för seminarieövningar. Jämställda paneler, mer fokus på jämställdhetsfrågor, mindre av kollegialt gubbvälde och mer av delat rampljus. Detta är ingen herrklubb. Det är ett politiskt forum och därför måste vi släppa fram, uppmärksamma och lyfta fram alla de tusentals kompetenta kvinnor som samlas i Visby dessa åtta dagar.

En sak till: Expressens ”snyggast i Almedalen”-lista är bland det tramsigaste och dummaste som finns. Det objektifierar alla som listas, både kvinnor och män. Det enda vi egentligen får veta genom listan är vad Niklas Svensson går igång på. Oklart om vi verkligen vill veta det. Snälla låt oss slippa sånt trams nästa år.

/Jonas Lundgren