What would Jesus do? Inte som KD

Kristdemokraterna, alliansens minsta parti som arbetar hårt för förnyelse. Den startade redan 2014 då partiet blev ett oppositionsparti. Därefter kom en vind av förnyelse med Ebba Bush Thor som partiledare 2015. På deras hemsida skriver de att de fokuserar på barn och unga – givetvis med en kristen värdesyn.

Därför går det att ställa frågan vad Jesus skulle ha tyckt om deras politik. Nedmontering av sexuella normer och argumentation för tillfälliga uppehållstillstånd. Visserligen röstade Kristdemokraterna emot delar av den nya, hårade asyllagen den 21 juni i år. Åtminstonde kan det antas att Jesus skulle ha uppskatta den biten. Även om “ta hand om din nästa” innebär en hel del mer än det.

Och visst, Jesus hade nog tyckt om att Ebba Busch Thor går i Prideparaden för alla likas rättigheter, fastän inte alla Kristdemokrater skulle skriva under det påståendet. Men hur föränkrad är denna tro på människovärde i partiet, i egentligen?

Bevara normer vill partiet göra men ska trots det göra debut i paraden senare i sommar. Något sent tycker vi – det går att fundera över vad som har det krävts för att få Kristdemokraterna att visa stöd till HBTQ-rörelsen och lyfta sexualpolitik? Att människor förlorar sina liv i ett förskräckligt dåd och en konservativ, amerikansk ledare som böjer sig för HBTQ-rörelsen för att Kristdemokraterna ska göra detsamma? Sexualpolitiken är även vad som lyfts ovanligt mycket under deras dag i Almedalen.

Det är dags att tänka om Kristdemokrater, blicka framåt och driva en starkare politik för att åtminstonde ha en chans att sitta kvar i riksdagen. Kanske skulle det ge dem en skvätt vägledning att stanna upp och tänka igenom vad Jesus skulle ha gjort?

Niusha Khanmohammadi
Sara Graner Tyllman