De tar över torg och gator med polisens tillstånd

Det är många, medier, PR-företag, myndigheter och andra som tävlar om utrymmet i Visby under Almedalsveckan. Men ordningsreglerna gäller oavsett om det är Almedalsvecka, Medeltidsvecka eller Stockholmsvecka här i Visby. Det är ett antal organisationer och grupper som sökt tillstånd för att demonstrera eller manifestera i Visby denna vecka.

Torgmöten är ett bra sätt för små partier att få utrymme i Almedalen. Detta märks tydligt av vilka som sökt tillstånd för denna typ av arrangemang. Bland dessa är fyra partier utanför riksdagen. Här märks också Sverigedemokratisk ungdom och Sverigedemokratiska Kvinnoförbundet som också båda kommer att hålla torgmöten under veckan. För övrigt kan noteras att även intresseföreningar har ett intresse av att synas genom torgmöten. Här hittar vi grupper som Riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime och Yrkesföreningen mot tobak.

Vi minns alla att det under förra Almedalsveckan gjordes ett antal olika demonstrationer, parader och marscher genom Visby. Mest uppmärksammad var kanske Expressens getingparad med orkester. Denna retade många som höll seminarier och föreläsningar som avgörs bryskt av den stegrande ljudvolymen när getingarna paraderade. I år har Grön Ungdom anmält att man avser att hålla en feministisk demonstration, RFSL kommer att hålla en mångfaldsparad och Majblommans Riksförbund kommer ha en parad med sjungande barn.

Hela listan över organisationer som beviljats tillstånd för torgmöten eller demonstrationer i Visby under Almedalsveckan:

Sverigedemokratisk ungdom

Yrkesföreningen mot tobak

Göteborgs Universitet

Riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime

Sverigedemokratiska kvinnoförbundet

Folkrörelsen De Fria

Kristna Värdepartiet

Feministiskt Initiativ

Direktdemokraterna

Svenska föreningen för Falun Dafa

Aktion Rädda Vättern

Enhet

Organisation mot mobbning

Demonstrationer

RFSL:s mångfaldsparad

Grön Ungdom

Majblommans Riksförbunds parad