”De som gör störst avtryck i Almedalen är de ideella”

När Makthavare träffade Acko Ankarberg Johansson var Almedalen ännu varm med strålande sol. Vi sitter strax utanför muren, vid vattnet och ser på den vackra vyn. Acko ler varmt och säger att det är här hon brukar sitta på någon av bänkarna vid vattnet och titta för att varma ner lite emellanåt. Hon skrattar och säger att hon nog har för få lediga stunder.

Acko är 51 år gammal, från Jönköping och har varit partisekreterare för Kristdemokraterna sedan 2010 men varit aktiv i partiet sedan länge. Hon minns inte riktigt när den första Almedalsveckan var men någon gång i slutet av 90-talet säger hon. Sedan dess har hon besökt Almedalsveckan som politiker för partiet, med ett par års uppehåll.

- Det var väldigt annorlunda då och inte lika många utställare. Det var ett tal på kvällen man förberedde sig för.

Bästa minnet från Almedalen är alla talen. Almedalen ger en häftig känsla och är bra för demokratin tycker hon. Hon tycker även att det ger bredd i kunskap, är bra för demokratin och något hon tror Olof Palme hade tänkt sig när han började. Talen ger en större känsla till skillnad från de korta intervjuer man är van vid att höra partiledarna hålla.

- Känslan av att man lyssnar på varandras partiledare och funderar på om de är bra eller dåliga och att man här får chans att lära känna partiledare lite mer, man står på nära håll och ser dem och får höra dem hålla längre tal.

Det hon uppskattar mest med Almedalen är att alla nya möten, med människor man bara träffar i Almedalen och hon säger att det nog är därför det tar sådan lång tid att förflytta sig upp för Hästgatan, för att folk stöter på varandra.

Partiets dag har börjat tidigt med seminarier och många intervjuer. Utöver talet hålls ett mingel för alla medarbetare, partimedlemmar som kommer från landets alla hörn.

Veckans höjdpunkt, förutom talet, är seminariet om hur fler ska få egna hem. Det handlar även om trygghet och säkerhet i områden som den senaste tiden har visat sig mindre säkre i Sverige. Hon ser fram emot att få lyssna på forskare men även de som bor på platserna för att få höra deras historier.

Det borde vara så att ska ha samma service, samma offentliga hjälp oavsett var man bor i Sverige, och jag är väldigt bekymrad över att det inte är så alltid.

Vi talar om att säker offentlig service är en självklarhet i Sverige, vilket det inte är överallt och att det måste nå upp till det som är utlovat till medborgarna. Integrationspolitiken menar hon ska vara huvudämnet för svensk politik och det är även vad partiet kommer att fokusera på under veckan. Kristdemokraterna är unika i sitt ställningstagande och har delvis gått emot de andra Allianspartierna när det kommer till den nya asyllagen som röstades igenom i juni.

För Acko är det de ideella verksamheterna som sätter mest avtryck, syns och hörs mest i Almedalen. Hon berättar att hon varje år lär känna fler ideella verksamheter, något som är bland det bästa med Almedalen. Hon berättar om sitt möte med maskrosbarn, ett möte som gick henne rakt i hjärtat och som kommer att bäras med hem säger hon.

Vi talar om det stora ansvaret de ideella har och hon menar att många politiker nog tar civilsamhället för givet.  En stor del av människorna på färjan hade på sig samma kläder och att åka till Almedalen på ett sådant sätt tillsammans för att driva med det man brinner för måste vara helt fantastiskt, berättar hon med ett stort leende.