Strage om Almedalsveckan: “Det är ungefär som Hultsfredsfestivalen”

Igår höll Dagens Nyheter ett härligt vinmingel i sitt tält mittemot Kallis. Det bjöds på gott sällskap, intressanta intervjuer med bland annat Göran Hägglund och ett rafflande musikquiz signerat Fredrik Strage. Makthavare.se mötte upp honom efteråt och pratade om Almedalen ur en musikskribents perspektiv.

Vad gör du i Almedalen?

Jag är här och spelar skivor i DNs tält och håller i ett politiskt musikquiz som var extremt svårt. Jag trodde inte att folk skulle få så många poäng men de som vann hade 23 av 26 möjliga. Först tänkte jag att de hade shazamat alltihop men det var ett par punklåtar som det var så pass dåligt ljud i som man inte ens kan shazama och de satte dem också. Så jag är jätteimponerad.

Hur komponerar man ett politiskt musikquiz?

Jag ville få med både låtar som partierna har beställt av kompositörer, låtar som andra har skrivit om partier, en del hatlåtar och en del hyllningslåtar. Sedan ville jag ha med låtar som förknippas med politiker, exempelvis I’m Alive med Da Buzz som många associerar med Fredrik Reinfeldt eftersom Da Buzz är ett av hans favoritband.

Vad är det bästa respektive det sämsta med Almedalen?

Jag vet inte, för jag är här för första gången. Jag har bara varit här på en fest som tidningen Fokus hade en gång. Jag var på semester på södra Gotland så då åkte vi in och såg Palmedokumentären som kom för fyra år sedan. I år är första gången jag är här och faktiskt deltar i någonting. Det är ungefär som Hultsfredsfestivalen fast det är rent, det är inte lika mycket musik och det är lite mer civiliserat. Så jag måste säga att jag trivs, men många jag pratat med som varit här i många år är ju fullständigt blasé och säger att Almedalsveckan har överlevt sig själv vilket är samma sak som alla människor på alla festivaler som varit där många gånger säger. Men jag trivs, det här är en av de vackraste platser jag har varit på.

Vad har du haft för fördomar om Almedalen?

Kanske att det är väldigt, väldigt PR-aktigt. Att det enda folk gör är att kasta visitkort över varandra. Jag trodde att det skulle kännas ännu branschigare på ett lite kallt, stelt sätt, men folk är väldigt kärvänliga måste jag säga. Det kanske beror på att de har supit sig i småbitar. Alkoholnivån är relativt hög här under DN-festen och det märktes att folk hade varit på en del mingel tidigare under kvällen. Det pratades väldigt mycket under intervjun med Göran Hägglund och det kanske var besvärande för programledarna, men de skötte det galant ändå. Det var väldigt intressant att lyssna på.

Vad är hetast under Almedalsveckan?

Jag har ingen aning. Jag har inte satt mig in i programmet än. Av det jag gjort här måste jag nog säga en fisksoppa som jag åt på en restaurang upp mot Österport, en liten fiskrestaurang på gågatan (Hästgatan, red.s anm.). Den var liten och alldeles fantastisk, de är väldigt bra på fisk, och på kött! Det som skiljer det här stället från en festival är ju för övrigt maten. Det är ingen jävla langosvagn som står någonstans utan du kan faktiskt gå och äta riktig restaurangmat. Det tycker jag är väldigt positivt.

Hur länge stannar du?

Jag åker måndag vid lunch. Det jag tänkte göra imorgon är att åka till en Coopaffär som ligger en bit utanför stan som har en enorm avdelning för vinylskivor. Den är beryktad i hela Sverige. Det är väldigt ovanligt att en Coopaffär gör en satsning på vinylskivor. Jag tänker åka dit för jag tycker de förtjänar att jag bränner några hundralappar där.

Vad spelar det för roll att just du är här?

Ingen alls tror jag. Många av mina vänner som skrivit om musik i flera år har sedan gått över till att skriva om politik istället, och jag har nästan förväntats göra det också. Jag har inte riktigt velat göra det för jag är inte så intresserad. Jag är lite av en eftersläntrare, jag kommer hit nu när alla mina vänner har pratat om Almedalen de senaste femton åren. Det visar att jag är en ganska seg person. Min pappa är gotlänning och jag har varit ganska mycket på Gotland.

Som inbitet kentfan måste jag fråga: Vilken kentlåt symboliserar Almedalsveckan?

Oh! Jag spelade två kentlåtar ikväll, Färger på natten och Tennsoldater. Den där Jocke Berg sjunger “jag förrådde min klass i en vallokal”, Isis och Bast heter den! Det är nog den låten, och i synnerhet den raden.

Vill du tillägga något?

Fortsätt läsa Makthavare.se!