”Jag försöker ta mig ner till vattnet och ta en glass”

Solen skiner i Almedalen under måndagen som även är Centerpartiets dag. Makthavare träffar Michael Arthursson i den varma parken. Bakom oss står scenen där  Annie Lööf senare ska tala. Här ska även bandet Panetoz även kallade Dansa-pausa-gänget i folkmun, uppträda och värma upp scenen innan partiledaren talar. Michael är 58 år och har en tillbakadragen profil medialt men som säkerligen styr i partiet. Posten som partisekreterare har han haft sedan 2011. Under Almedalsveckan är fler jobb partiets främsta budskap.

Vad vill ni uppnå med den här veckan?

Vi vill vara med och sätta bilden av vår politik för att få fram fler jobb, inte minst till alla nyanlända flyktingar och för att hindra en tudelning i Sverige med ökat utanförskap.

Michael gjorde sin debut i Almedalen 2010, då var han inte partisekreterare men arbetade för partiet. Hans bästa Almedalsminne är från förra året.

Det var väldigt bra och mycket folk på vår dag. Annie Lööf hade ett bra tal som blev en avstamp efter valet 2014. Under veckan är det otaligt med panelsamtal och debatter om skol-och familjepolitik inplanerat. Under morgondagen  kommer det även att ske Alliansgemensamma kring granskning av regeringen.

Vad gör du när du får en stund?

- Jag försöker han ta sig ner till vattnet och ta en glass.

Det han uppskattar allra mest med Almedalsveckan är att ”det är som en folkfest i politik och samhällsfrågor”. Det är inget elitprojekt utan väldigt brett nu med stort deltagande med många olika grupper som möts, säger han.

Vid frågan om han tycker att det börjar bli för kommersiellt säger han nej men säger att man kan se hur minglen med gratis alkohol har minskat, vilket han tycker är positivt. Almedalsdrinken säger han att han inte har hunnit prova en.

- Det har skett en viss tillnycktring, skrattar han.

Innan vi ses har han varit på diskussion med Röda Korset om flyktingpolitiken och den nya lagstiftningen, den som partiet ställt sig mycket kritiska till. Dagen har han spenderat på flera olika mediaframträden. Det ekonomiska seminariet tidigare på dagen hade varit fyllt med folk och intresset för partiets seminarier är stort. Michael säger att det känns positivt med all feedback som partiet har fått och ser dagen som veckans höjdpunkt.

- Jag har nog aldrig mött så genuint positiva vibbar för oss.