#Almedalstårtan 2016

Kan du, liksom Makthavare.se, inte vänta ytterligare en vecka? Vill du börja fira redan nu? Toppa av midsommarkalaset med Makthavares revolutionerande Almedalskoncept: Almedalstårtan!

Tårtans innehåll symboliserar olika partifärger. Om ni, till skillnad mot Makthavares glade konditoramatör, har tillgång till pastafärger istället för karamellfärg är det ett plus. Då blir nämligen miljörörelsen inte så giftig, den liberala/konservativa färgen mindre smurfig och socialdemokraterna/vänstern röda istället för rosa. Mellan de etablerade partierna smyger sig den rosa feminismen in i form av en hallonfrosting, samt sosseröda jordgubbar.

Hur mycket politik vi än ägnar oss åt under Almedalsveckan går det dock inte att komma ifrån att vallfärdandet inte hade varit ens hälften så stort om inte veckan utspelat sig i Visby. Därför kläs tårtan givetvis in i sockerpasta som efter förmåga modelleras efter allas vår Almedalen.

Smakutlåtanden om Almedalstårtan:

“Den feministiska frostingen destabiliserar min tårta…”

“Jag hade förväntat mig att den gröna botten skulle smaka mer kol.”

“Det är många gubbar i sossarna!”

Blev du sugen? Släpp alla sill- och grillplaner för midsommar och ställ dig vid bakbordet istället. För receptet har vi inspirerats och lånat av Lina Lomelino.

ALMEDALSTÅRTAN

  1. Partifärgade bottnar
  2. 125 g rumsvarmt smör
  3. 3,5 dl strösocker
  4. 2 tsk vaniljsocker
  5. 8 dl vetemjöl
  6. 1 msk bakpulver
  7. 2,5 dl mjölk
  8. 3 äggvitor
  9. Grön pastafärg eller karamellfärg
  10. Röd pastafärg eller karamellfärg
  11. Blå pastafärg eller karamellfärg

Hallonfrosting

  1. 4 äggvitor
  2. 2,4 dl socker
  3. 250 g rumsvarmt smör
  4. 250 g hallon
  5. l snoppade, skivade jordgubbar
  6. 0,5 kg vit sockerpasta
  7. Florsocker
  8. Pennor med ätbar färg (Panduro)

Bottnar

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smörj och mjöla tre normalstora springformar. Det går bra att bara använda en form, men då tar det längre tid. Tid är en bristvara i Visby, så överväg att låna ihop några extra formar om du bara har en.

  3. Vispa smör, socker och vaniljsocker tills det blir fluffigt.

  4. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.

  5. Tillsätt mjölblandningen och mjölken i omgångar till smörsmeten. Rör tills smeten blir jämn. Vispa inte för hetsigt, då dör bakpulvret likt stämningen på ett semianrium när någon tar frågestunden i slutet i akt för att berätta sin livshistoria.

  6. Vispa äggvitorna till ett fast, vitt skum.

  7. Vänd försiktigt ner äggskummet i smeten. Fördela jämt smeten i tre olika skålar, lika jämt som en bra moderator fördelar ordet under ett panelsamtal.

  8. Färga smeten i grönt, blått och rött. Blanda inte färgerna, då blir det en brun karaktärslös massa med otydligt valmanifest. Även här gäller att röra försiktigt så att inte bakpulvret dör.

  9. Häll över de olikfärgade smeterna i varsin springform och grädda i 25-30 minuter. Låt dem sedan svalna medan du gör fyllningen.

Hallonfrosting

  1. Koka upp hallonen. Ta av kastrullen från värmen, mixa med stavmixer och passera sedan bären genom en sil. Ställ purén åt sidan.

  2. Vispa äggvitor och socker med handvisp över vattenbad tills blandningen nått 65 grader eller tills sockerkristallerna smält. Det är superviktigt att vispa hela tiden, annars riskerar hela Almedalsveckan att ställas in. När måltemparturen nåtts, ta bort skålen från vattenbadet.

  3. Vispa blandningen med elvisp tills den är fluffig och vit. Sluta inte vispa förrän den har svalnat helt.

  4. Tillsätt lite smör åt gången samtidigt som du vispar. När allt smör är i, vispa i några minuter till. Om krämen skär sig, låt den antingen svalna lite eller hetta upp den igen över vattenbadet beroende på om den blivit för varm eller för kall.

  5. Rör ner purén i smörkrämen.

  6. Häll över frostingen i en spritspåse.

Montering

  1. Placera den botten du vill ha underst på ett stänktåligt underlag.

  2. Bred ett tunt lager frosting över bottens ovansida. Lägg skivade, socialiströda jordgubbar över merparten av botten, men spara en ytterkant på ca tre cm.

  3. Spritsa en ring av frosting över den sparade ytterkanten.

  4. Upprepa med en botten till.

  5. När du lagt den tredje botten överst, bred ett tunt lager frosting runt hela tårtans utsida, både på toppen och kanterna. Det håller ihop tårtan, ungefär på samma sätt som den på förhand överfulla kalendern håller ihop ens liv under v. 27.

  6. Låt tårtan sätta sig på något svalt ställa, helst i kylen.

  7. Torka noggrant av din bakyta så att den är helt ren. “Mjöla” ytan och kaveln med mycket florsocker. Det blir lättast om du har en plats- eller marmorkavel. Makthavare prövade med järnrör, det gick inte alls bra. Kavla ut din sockerpasta så att den blir riktigt tunn, men fortfarande går att lyfta.

  8. Ta hjälp av din bästa mingelassecoar (det vill säga en kompis) för att lyfta sockerpastan och lägga över den på tårtbottnarna.

  9. Använd en smoother eller en slät stekspade för att jämna ut sockerpastan så att den ligger slätt över bottnarna.

Dekor

  1. Här finns inga regler. Rita creperiet, kullersten, Skandias trädgård eller en fin ruin, möjligheterna är oändliga! Vi valde att illustrera Almedalen, komplett med en liten scen med en talare på.

  2. Tips för att färglägga större ytor med färgpennorna: Rita lite med dem på pastan. Doppa sedan en matlagningspensel i vatten och stryk ut färgen med hjälp av den.

Sista steget

  1. Fota din fantastiska tårta och posta på sociala medier under hashtaggen #almedalstårtan! Glöm inte att tagga @makthavare.

IMG_0045 IMG_0091 IMG_0060 IMG_0059 IMG_0057