Öppna Moderater jobbar för Pride i hela Sverige

Stockholm Pride har pågått sedan i måndags och igår slog Pride Park på Östermalms IP upp portarna för förväntansfulla festivalfirare. Utöver Pride Park finns Pride House i Kulturhuset, där det hålls flertalet seminarium under veckan. Den spridningen är dock inte tillräcklig, i alla fall inte enligt Öppna Moderater. Under årets Stockholm Pride startar de initiativet ”Hela Sverige Pridar”.

Det hela är en digital Prideparad, och den första av sitt slag. Var och en som vill delta kan lägga ut ett 10-15 sekunder långt filmklipp på Instagram i vilket man vandrar runt på orten man befinner sig och berättar varför man vill vara en del av kampanjen. Om klippet förses med hashtaggen #helasverigepridar kommer det sammanfogas med andra personers klipp, som till slut ska sammanfogas till ett enda Storifyklipp. Man kan även välja att lägga upp ett foto, om man föredrar det.

Tanken med initiativet är att alla ska kunna delta i Stockholm Prides parad, också om man råkar bo i en annan stad, inte kan komma ifrån jobbet eller inte orkar gå hela paradsträckan. Makthavare.se har pratat med Fredrik Saweståhl, förbundsordförande för Öppna Moderater.

Hur fick ni idén?

Idén kom faktiskt från en medlem som hörde av sig till oss och tyckte att även de som inte är på Pride ska få vara med. Vi nappade på det eftersom Pride är så stort att det blivit ett nationellt event som inte bara berör Stockholm. Alla ska med, även de i husvagnen. Vi tycker att Pride kan vi ha var vi än är, varje dag. Det borde vara Pride mer än en enstaka vecka och några dagar här och där om året. Vi behöver Pride varje dag.

Kommer ni ta med alla klipp och foton med hashtaggen?

Ja, vad jag förstått ska vi göra det. Det är medlemmar som sköter det. Vi kommer gå igenom allt så att inte direkt stötande budskap kommer med, till exempel något kopplat till Järva Pride som vi inte vill förknippas med.

Kommer det bli en återkommande grej?

Det har vi faktiskt inte pratat om, men det kan det mycket väl bli. Vi tycker att det är ett roligt initiativ och alla är välkomna att haka på oavsett om man är sosse, centerpartist eller transaktivist.

När publiceras Storifyn?

Den kommer att gå ut efter Pride, vi satsar på måndag (3/8).