Makt- och stilhoroskop: Jan Björklund

Astrologen, politikern och f.d. yrkesofficeren Tor Tolander avslöjar partiledarnas dolda sidor och Laura Luna sätter stilen, från hemmet till det offentliga rummet. Vad säger partiledarna, vad utstrålar de och vad vill de kommunicera med sin egen stil.

 

Jan Björklund – En försäljare av politik

Gav sig in i politiken som en vit riddare med avsikt att förändra världen och det tror han fortfarande på. Men många år vid makten kombinerat med att dagens publik vill ha ett annat tonläge gör att han oftare framstår som en bitter tyrann.

Briljant i debatter och kan se statsmannamässig ut på samma nivå som Carl Bildt. Trots att han är en tydlig ledare av den gamla stammen är han är snarare en problemlösare än en visionär. Man kan se det som att om en Major klarar att genomföra alla order kan en Överste hitta lösningar på alla problem. I det avseendet är Jan en evig Major.

Som politiker är han en mästare på att höra vad du säger och använda dina ord att köpa hans synvinkel. Att han tar till sig andras idéer är inte särskilt troligt och vore inte hans dröm en bättre värld skulle han kunnat sälja begagnade bilar med stor framgång.

Fortfarande en kraft att räkna med – särskilt inom sitt parti där många nog drömmer om en förändring men få har nerver nog att stirra in i partiledarens isögon och säga det högt.

 

 

Styrka: Ser ut som en statsman, uppför sig som en statsman och blir alltid tagen på allvar. Har ett personligt förtroendekapital som fortfarande vinner många strider.

Svaghet: Vägrar att ha fel! Överger inte det han tror på innan det har gått som han vet att det ska. Kommer att få bäras ut från sitt jobb eftersom han vägrar överge sin post som en förlorare.

Pålitlighetsfaktor: En bra bit över medel. Om man vägrar ha fel vägrar man också komma med bortförklaringar och undanflykter. Överger människor, löften och åsikter först när de bevisligen svikit.

Kortsiktig inflytande på politiken: Det är redan gjort och ingen förväntar sig, eller kommer tro på, nya vägval.

Långsiktigt inflytande på politiken: Kommer för alltid vara förknippad med Alliansens resultat. Lämnar ett tydligt arv och förkroppsligar den nya skolan – på gott och ont.

 

Hur vinner man lättast mot Jan: Svårt för det här är en fulländad debattör. Bästa chansen är att använd hans egen metod mot honom! Tacka för hans tydliga svar, vad han än sa, och lägg ord i munnen på honom. Att du missförstår honom kan få honom på defensiven.

Sannolikaste skandal: Har redan hänt. Den är antingen alldeles för personlig för att media kan ta upp den eller så intern att ingen vågar säga flaska så länge Jan är bossen.

Guilty pleasure: Se sig i spegeln och gilla det han ser. Det bor en liten narcissist i Jan som gärna jämför sig med sina jämnåriga och gläds åt sin bättre form.

Stil: Fåfänga på gränsen till det narcissistiska. Den här mannen har en unik blick för detaljer, han matchar kostym efter klockan han bär för tillfället. Du kommer aldrig att se honom i skrynklig skjorta och spiller du kaffe på honom så fastnar det inte, för det har han redan förutsätt. Finns det en politiker jag själv skulle be om stilråd så är det just Jan Björklund.

 

Dagsformen:

Avslutar en bra vecka med ett rätt strålande anförande. Det är statsmannen, ledaren och den liberale visionären som tar plats på Almedalens scen. Överraskande personlig och avslappnad på ett sätt som kommer starta rykten om allt mellan framtiden som partiledare och privata livsval. En strålande avslutning på veckan och ett tillfälle för den ”gamle” Björklund att sträcka på vingarna.

Att tänka på: Inga pekpinnar – satsa på visionerna. Enda risken för Jan under sin dag är att han fastnar i ”vad var det jag sa” resonemang och kängor på andra partier och personer. Det är framåt som är rätt riktning för dagen.