Så här bra var Almedalens toppmingel

Innan Almedalen började publicerade vi en populär mingellista där tio mingel fick de åtråvärda topplatserna. Vårt anlitade mingelproffs har självfallet recenserat dessa mingel för att se om de levde upp till förväntningarna. De kriterier som är bedömda är mat och dryck, folktäthet, starstruckness, stämning och helhet. Vår utsända kommer här med sin dom.

Dagens Media DJ Battle

Mat och dryck: Party all time! Men här var du inte för att äta mat, utan för att rocka loss på dansgolvet.

Folktäthet: Trångt. Årets fest i Almedalen lockade människor i massor och entrébanden fick gärna behållas dagen efter så att alla kunde se vem som hade varit där. Det var trångt, men det var värt.

Starstruckness: Oh yes. Här dansade journalister med politiker på det klassiska sett som inte sker utanför Almedalen. Om det är bra låter vi andra bedöma, men vi såg att Niklas Svensson är nöjd.

Stämning: Den var på topp!

Helhet: Mer Almedalen än så här blir det inte. En varm natt i Visby vevandes tillsammans med Alice Bah Kuhnke (mp) och Jakob Forssmed (mp) bevisar att Almedalen är fantastisk. Vi förstår att biljetterna tog slut på tre och en halv minut.

Ratios mingel

Mat och dryck: Johan Spendrup var där med öl, men vad hände med maten? Vi minns oss tillbaka till tidigare år och sörjer. I år serverades endast oliver och korv. Man kan inte sätta en hög ribba och sänka den. Dock kompenserar de mycket goda alkoholfria alternativen detta.

Folktäthet: Oj! Här var det folk. Från ledarskribenter på SvD till Frivärlds tidigare Stefan Olsson och forskare från Ratio. Och samtliga Centerstudenters mingeldeltagare.

Starstruckness: Ja, om man är liberal. Alliansvänner och liberala tyckare samlades kring Ratioforskarna och vi ta del av det ena och det andra om marknadsekonomins fördelar. Bara en sak hade varit bättre – om Kålle från LO hade varit där. Det hade gjort minglet lite mer hett.

Stämning: Bra stämning. Minglet är aktivt och en del tal hölls, vilket gjorde att det inte var brist på samtalsämnen. Fördelen med ett politiskt homogent mingel är att man alltid kan gnälla på de partier som har fel utan att riskera mothugg. Då blir stämningen god.

Helhet: Vi ses nästa år!

Almegas mingel

Mat och dryck: Små utlagda chipspåsar och drinkbiljetter som berättigade till rött, vitt, rosévin eller öl. Självfallet fanns det alkoholfritt mousserande samt mineralvatten.

Folktäthet: Tämligen fullt. Det var ett stort tryck på att komma in även när det höll på att stänga strax innan partiledartalet.

Starstruckness: Tillträdande vd Anna-Karin Hatt (tidigare it- och energiminister) introducerades och talade. Många ville prata med henne.

Stämning: God. Lite förvirring uppstod dock då ett högljutt demonstrationståg passerade och skanderade slagord om miljö- och klimatpolitiken. Oklart vilka de riktade sig till.

Helhet: Lyckat arrangemang. Almega torde vara nöjda.

Westanders Almedalsmingel

Mat och dryck: Hurra för Westander som bjöd på både alkohol och Almedalsdrinken! Sunt, tycker vi. Utöver det serverades väldigt goda snittar med bland annat lax, ost och någon slags pestocreme.

Folktäthet: Här var det tjockt! Kön till minglet sträckte sig hela vägen ner till Ica Torgkassen. Westandermänniskorna var otroligt måna om alla sina gäster, även de längst bak i kön som bjöds på godis och chips medan de väntade.

Starstruckness: Bra PR-folk, men inga politiker. Henrik Torehammar (Aftonbladet) skymtades vid entrén.

Stämning: Westander är suveräna på att skapa bra stämning! Dels lät de alla gäster skapa sin egen namnskylt, dels varvade de minglandet med korta, intressanta anföranden. Stämningen höjdes rejält när Westrander meddelade att de förlänger minglet över Åkessons tal. Som ett statement.

Helhet: Kalaskul! Westander månar om sina gäster med mat, alkoholfria alternativ, härliga samtal och mysig trädgård. Och de enda som serverade #Almedalsdrinken. Ett stort plus.

Ottars sexualpolitiska mingel

Mat och dryck: Väldigt god mat! Att ett evenemang med servering hålls på Joda Bar och Kök är i princip en garanti för bra mat. Ottar bjöd på melon, salami, jordgubbar, hummus och väldigt smarrig foccacia. För de som var sugna på rusdrycker fanns en bar med sådana till försäljning, vilket vi tycker är en frisk fläkt i bjudroséstinna Visby. De hade dock kunnat bjucka på en Almedalsdrink.

Folktäthet: Fullt som bara den! Att kön till matbordet sträckte sig ända till entrén säger något om antalet besökare.

Starstruckness: Inga kändisar så långt ögat kan nå. Många hade tyvärr hunnit åka hem.

Stämning: Gladaste minglet under veckan! Ingen annanstans under Almedalsveckan har deltagarna sett så glada och nöjda ut.

Helhet: Supermysigt! De bjöd på kondomer och glidmedel, tryckmaterial och en diskussion om samvetsfrihet mellan Anders Lindberg (Aftonbladet) Elisabeth Sandlund (Dagen). Hit kommer vi igen, såväl för maten som för Almedalens bästa mingelstämning!

Skandias talmingel

Mat och dryck: Chips, ost och oliver kombineras med rosévin och ett gott alkoholfritt alternativ. Vi saknar dock #Almedalsdrinken.

Folktäthet: Bäst i test. På Skandias mingel finns det en stor trädgård och mingelvänliga ytor

Starstruckness: Lars Ohly minglade med Sara Skyttedal och Kattis Ahlström och Maud Olofsson syntes tillsammans med Niklas Svensson. Skandias mingel är ett tillhåll för toppar. Svårslaget.

Stämning: På topp! Men talmingel? Vi kunde inte höra talet.

Helhet: Trots uteblivet tal är detta ett toppmingel. Talet kan man höra senare, men stämningen på Skandias mingel är svårt att återfå någon annanstans i Almedalen.

Dagens Industris champagnemingel

Mat och dryck: Tydligen champagne.

Folktäthet: -

Starstruckness: -

Stämning: -

Helhet: Det var säkert ett mycket trevligt mingel, men det var tyvärr ingenting som vår utsända fick uppleva. DI hade nämligen skickat ut mail med rubriken ”Personlig inbjudan”, som i själva verket endast var en intresseanmälan vilket knappt framgick av mailet. Besvikelsen var stor på den slarviga rubriksättningen som föranlett att vi sett fram emot ett mingel som vi inte fick besöka. Bättre lycka nästa år!

Stora Miljökvällen

Mat och dryck: Välfyllda vinglas, i övrigt inget spektakulärt.

Folktäthet: Det enda minglet vi varit på den här veckan som blev tvungna att köra ”en ut, en in”. Den stora innergården var fullpackad en och en halv timme efter öppnandet.

Starstruckness: Många miljövurmare, däribland Lorentz Tovatt (Grön Ungdom), branschfolk och Åsa Romson (Miljöpartiet). Även Neos Mattias Svensson gled runt i vimlet.

Stämning: Egentligen var stämningen väldigt god, men det blev otroligt svårminglat när ”Highway to hell” plötsligt började spelas på jobbigt hög volym. Partyfeeling i all ära, men det är mindre kompatibelt med att knyta nya kontakter.

Helhet: Vilket drag! De som inte förknippar miljö med party får lov att tänka om.

Centerstudenters punsch- och kubbmingel

Mat och dryck: Maten var till salu och punschen var utblandad med bubbel. Förvisso spännande med Punsch Royale, men man FÅR inte lova punsch och sedan leverera grogg. Det ryktas dock att studentförbundarna gick tillbaka med det överblivna vinet till Systembolaget, vilket är ett stort plus. Det finns hopp om ungdomen!

Folktäthet: Tätt. Folk ville inte gå hem så förbundsordförande Alfred Askeljung fick nära inpå köra ut deltagarna när minglet var slut. Därefter gick hela minglet till Ratio och fortsatte. Det är kvalitet!

Starstruckness: Nja. Ungdomsförbundare och någon valberedare i Grön Ungdom. När förbundet fick frågan betonade de dock att centerfavoriten Edward Blom hade varit på plats.

Stämning: Mysig trädgård och mysigt häng. Varför ska man mingla på Prime när man kan besöka Centerstudenters mysiga trädgård?

Helhet: Supertrevligt. Vi ses där nästa år.

Primes rosémingel

Mat och dryck: Det finns vissa grundregler när det kommer till mingelmat. Maten måste, alltså vi menar MÅSTE, vara mingelvänlig. Det är liksom hela poängen. Enkel att äta och med låg risk för att ditt mingelleende helt plötsligt ska fungera avskräckande genom att ha omvandlats till det serverade tilltugget. Hos Prime serverades en überflottig pizza som riskerade såväl fläckar på våra kläder som gröna tänder. Uselt.

Folktäthet: Som alltid. Mycket folk. Men var befann sig alla coola människor och kändisar som gör oss våta i trosorna? Inte hos Prime i alla fall.

Starstruckness: Gillar du att hänga med representanter från ungdomsförbunden var detta platsen för dig. Annars behöver du ha varit en död fisk för att känt någon form av pirr.

Stämning: Trädgården gör sitt. Fantastisk plats och dessutom sjukt trevliga Primemänniskor.

Helhet: Gör om. Gör rätt.