Makt- och stilhoroskop: Jonas Sjöstedt

Astrologen, politikern och f.d. yrkesofficeren Tor Tolander avslöjar partiledarnas dolda sidor och Laura Luna sätter stilen, från hemmet till det offentliga rummet. Vad säger partiledarna, vad utstrålar de och vad vill de kommunicera med sin egen stil.

Foto: Vänsterpartiet

Foto: Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt – En lyhörd enmansshow

Vissa partier drar till sig ledare som är större än kollektivet och Vänsterpartiet är väldigt ofta det partiet. Där andra söker samordnare eller ledare valde vänstern någon som förkroppsligar partiets själ och ideal.

För i Jonas finns kamp och motsättningar, strid mot orättvisor och höga ideal. En del politiker får lära sig att prata med inlevelse och passion – Jonas har fått lära sig låta bli att göra det för mycket. På gott och ont är det passion och vision för hela slanten och det mest träffsäkra sättet att summera politikern Jonas Sjöstedt är att citera ”Internationalen” – ord för ord.

De som säger att Vänsterpartiet ”inte gjort upp med sitt förflutna” har fel, men också lite, lite rätt för det som fortfarande gör Jonas till en framtidsman i sitt parti är hans benhårda tro på att kollektivet är överordnat individen och att allmännytta slår egennytta. Det är också det som gör att en stor Jonas passar i ett litet Vänsterparti.

 

Styrka: Kan allt, vet allt och gör allt. Som partiledare, sommarsnickare, familjefar, nobelfestdeltagare eller världsomseglare – det finns ingen situation där Jonas inte skulle passa in.

Svaghet: Här och Nu! Med så mycket på sina axlar och så många roller han kan, vill och faktiskt uppfyller skapas lätt en brist på fokus. Kan verka disträ och fjärran i tanken.

Pålitlighetsfaktor: Nja. Faller lätt i prioriteringsfällan. När allt är viktigt är något viktigast och ofta dumpas det mindre viktiga för det viktigaste. Funkar internt – funkar inte så bra i övrigt.

Kortsiktig inflytande på politiken: Ger vänstern en ny ideologisk vår som gjort Vänsterpartiet, fram till Ebba Busch Thor, till det enda svenska idédrivna partiet.

Långsiktigt inflytande på politiken: Att vara den store ideologen när man är den enda ideologen är lätt. Andra har gjort samma sak mer, större och bättre och Jonas bleknar i jämförelse.

 

Hur vinner man lättast mot Jonas: Prata individ! Får han måla en ostörd bild om allas lika värde och rätt och hur den världen ska se ut vinner han. Får du det att handla om enstaka individer blir det tyngre eftersom stora idéer alltid kostar för den enskildes egenintresse vilket då blir tydligt.

Sannolikaste skandal: Ärlighet i samband med memoarbok. Starka ideal och visioner ger starka åsikter och en öppen och ärlig memoar vore politisk dynamit.

Guilty pleasure: Goooooodis!!!!

Stil: Jonas klär i allt från frack till snickarbyxor, men får han välja själv så är det funktionalitet, passform och kvalitet. Han måste motivera vartenda klädinköp med plaggets funktioner. Alltså går flashiga märken som lever på en snygg logga bort.

 

Dagsformen:

I stort en vecka där andras frågor och vägval tar allt utrymme. Vänsterpartiets dag blir ännu en dag i skyttegravarna för Jonas. Han är oerhört pålitlig och levererar på förväntad nivå men behöver något riktigt kraftfullt för att skaka om och fånga strålkastarljuset. Dags för utspel och innehåll alltså för personlighet räcker inte för att nå igenom. Jonas är bra men inte magisk idag.

Att tänka på: Le och vinka och bjud på sig själv. Att vara seriös och brinnande är inte en omedelbar vinnare i sommarsverige. Mindre vision och mer jippo är kanske inte Vänsterpartiets kärnvärden men just nu behövs ”Svenssonjonas” mer än politikern.