Makt- och stilhoroskop: Anna Kinberg-Batra

Astrologen, politikern och f.d. yrkesofficeren Tor Tolander avslöjar partiledarnas dolda sidor och Laura Luna sätter stilen, från hemmet till det offentliga rummet. Vad säger partiledarna, vad utstrålar de och vad vill de kommunicera med sin egen stil.

Anna Kinberg Batra – Den kompromisslösa vägvisaren

 

Vad alla vet är att Anna är tydlig, pedagogisk och har en ryggrad av järn. Vad färre vet är att hon är en begåvad skribent vars penna kan bidra med mycket mer än politisk text.

Anna är en modern partiledare i samma skola och stöpt ur samma form som Jimmie, Annie, Ebba och delvis Åsa och Gustav. Skillnaden är att där de är mångfasetterade är Anna ståndaktig, där de är breda är Anna djup. På gott och ont finns mer ”piska” i Anna än i de ovannämnda tillsammans.

Fördelen är ett i alla aspekter tydligt ledarskap. Vi är här – vi ska dit – inga undantag.

Nackdelen är ett i alla aspekter tydligt ledarskap. Vi är här – vi ska dit – inga undantag.

Tävlingsinriktad, passande konservativ, eftertänksam och begåvad, Anna är en person med många sidor men inga hemligheter och den enda nuvarande partiledare vars memoarer kommer bli värda att läsa för språkets skull.

 

Styrka: Förmågan att samla partiet när det är viktigt. En enande kraft när det blåser och en mycket tydlig röst.

Svaghet: Oförmåga att se konsekvenserna av den valda vägen. Är hon övertygad att hon valt rätt ändrar hon sig inte! Går det dåligt är det kartan det är fel på – inte kartläsaren.

Pålitlighetsfaktor: Löjligt hög – om man räknar från hennes perspektiv. Om du blir sviken av Anna var det planerat från början och alltså totalt pålitligt.

Kortsiktig inflytande på politiken: Samlar och strukturerar om ”högern” i Svensk politik. Kommer bidra till att skapa tydligare alternativ.

Långsiktigt inflytande på politiken: Beror på varför hon valde att bli partiledare. Ser hon sig som plattformsbyggare för nästa stora blåa ledare mycket stor. Ser hon sig som den naturliga ledaren för de kommande decenniet betydligt mindre.

 

Hur vinner man lättast mot Anna: Byt ämne och kom med utspel eller lura henne att vara rolig. Anna kommer alltid förberedd och blir osäker om debatten går in på sån’t hon inte tänkt sig. Även om hon är kung på ämnet kan hon bli svävande och hon ger aldrig svar på utspel utan att först tänka och förankra. Humor är tuffare, Anna har massor av den men rätt dålig komisk timing.

Sannolikaste skandal: Otrooooooligt osannolikt och kräver enormt personliga skäl. Alternativet till 99.9% chans till ”tråkchock” är att en kombination av otrohet och golfklubbor leder till en ”Elingate”.

Guilty pleasure: Att njuta av ett genomfejat hem utan att behöva göra arbetet.

Stil: Hemma går hon gärna i myskläder, förmodligen extravagant morgonrock som författarinnor på 20-talet och den obligatoriska accessoaren ”en kopp té”. På jobbet bär hon en rustning som utstrålar styrka, kontroll och självsäkerhet. Fick hon välja själv så skulle det bli sexigt och krigsmålning.

 

Dagsformen:

Anna är i riktigt bra form och allt talar för en strålande dag. Talet är den stora nagelbitaren i sammanhanget för här har det tänkts nytt och stort och innehållet är beroende av leveransen. Mycket handlar om känslosamheten och om hjärtat syns. Lyckas Anna bli personlig blir det toksuccé, missar hon väntar platt fall och internt mummel. Veckans modigaste försök under alla omständigheter.

Att tänka på: Att modigt gå dit Anna aldrig gått förut. Chansen att etablera en personlig relation till väljarna och visa sin privata sida är här och nu.