Brightful: ”Ungas röster behövs i Almedalen!”

Fatime Nedzipovska

Makthavare har ätit glass med Fatime Nedzipovska, grundare av Brightful, organisationen som vann årets Almedalsstipendie som delats ut av Greatness PR.

Fatime Nedzipovska kände inte  till almedalsstipendiet när Brightful blev kontaktade av Greatness PR som utsett organisationen till årets stipendiat. ”Då hade vi inga tankar på att åka till Almedalen, vi hade tänkt lite på det men det var ingen prioritering”, säger Fatime när vi mötte henne under torsdagen.

Brightful är en organisation som grundades i Malmö och arbetar för att unga ska ha ett mål med sin framtid och tro på sin egen förmåga. ”Vi har över 150 medlemmar i nätverket och de är dem som skapar själva nätverket och kontakterna.”

Brightful driver ett mentorskapsprogram med syfte att lyfta förebilder för unga och som Fatime själv säger, att avdramatisera framtiden. ”Vi vill jobba för att alla unga ska kunna ha ett mål att jobba mot och hos oss får unga vuxna vara mentorer. Vi vill att de unga ska tänka ‘kan du, så kan jag’”.

Till en början omfattades verksamheten bara en skola, men redan då var mentorskapet ett sätt för unga att inspireras, knyta kontakter och skapa nätverk. Nu, tre år senare, kommer verksamheten öppnas upp för alla ungdomar  i Malmö så att alla unga kan ta del av utbildningar och workshops.

Hur är det att vara i Almedalen?
- Det är kul! Det är ett roligt sammanhang att synas i. Nu är vi här och och skannar av Almedalen, ser hur det är och om detta är något för oss. Första frågan jag ville ha svar på var ‘behövs vi här?’ och jag förstod rätt tidigt att svaret är ja! Ungas organisationer och ungas röster behövs  i Almedalen. Brightful behövs också för att vi har en unik verksamhet där vi kan bidra med nya perspektiv i frågor om socialt kapital, integration och framtidsfrågor.

Vad har ni gjort?
 - Jag är här tillsammans med Aida Kilim, en av mentorerna från Brightful. Vi kom i måndags och har deltagit i och lyssnat på olika seminarier och träffat så många människor. Många av mötena kan man ta under året också men här är ju många samlade på samma plats.

Kommer ni åka till Almedalen igen?
- Ja, och det ska bli så kul att ta hit våra ungdomar! Nästa gång är vi ett större gäng, många kommer vara yngre än mig, extremt kompetenta och begåvade. Det är viktigt för oss att få med oss ungdomar som annars inte skulle åka hit.

Vad tror du ni kommer göra här nästa år?
- Det kommer bli en överraskning!