Makt- och stilhoroskop: Jimmie Åkesson

Astrologen, politikern och f.d. yrkesofficeren Tor Tolander avslöjar partiledarnas dolda sidor och Laura Luna sätter stilen, från hemmet till det offentliga rummet. Vad säger partiledarna, vad utstrålar de och vad vill de kommunicera med sin egen stil.

Jimmie Åkesson – En medlöpare i främsta ledet

Jimmie är en förvaltare med gröna fingrar. Allt han tar i blir större och bättre än det egentligen är utan att han själv riktigt vet hur det går till. I allra högsta grad fångar det också hans partiledarskap. Han formar inte partiet eller dess idéer – han tolkar dem! Och det är där magin uppstår för Jimmie kan få vad som helst att verka rimligt och till och med en ganska god idé.

Hans jordnära stil skänker förtroende och hans sätt med ord kan få de mest befängda saker att verka renhårigt och genuint.

Trots att Jimmie har många egenskaper gemensamt med alla yngre partiledare saknar han självklara ledarkvalitéer. Han är grabben som lyckas stå med innefolket på klubben utan att någon egentligen begriper varför och det är hans styrka och hans svaghet.

Konspirationsvänstern hävdar ibland att det finns yttre krafter som styr SD och på sätt och vis har de rätt för partiet styrs av en tvåa, en medlöpare utan egna idéer men med förmågan att få andras att framstå som vettiga och genomtänkta.

Styrka: Trovärdighetsfaktorn. Mycket kan lyfta ett missnöjesparti men inget kan få det att överleva som en frontfigur som skänker trovärdighet.

Svaghet: Känslan av utanförskap och att ingen i partiet vill ha, känner eller behöver människan Jimmie utan bara rollfiguren ”partiledar-Jimmie”. Brist på personligt stöd kan krossa honom.

Pålitlighetsfaktor: En arbetsmyra som aldrig slutar. När det kommer till medarbetare och vänner 100%. När det handlar om partiets yttre åtaganden noll! SD väder kappan efter varje vind.

Kortsiktig inflytande på politiken: Bygger mer eller mindre på egen hand om SD från nazister till normalister. Den nu verksamme politiker som haft störst inflytande på den politiska scenen.

Långsiktigt inflytande på politiken: Gett Sverige ett åttonde riksdagsparti. Oöverskådliga effekter som kvarstår långt efter hans parti fått sin första kvinnliga partiledare runt år 2135.

Hur vinner man lättast mot Jimmie: Fakta! Inga skruvar, inga tricks, ingen retorik, inga hänvisningar till mörka hemligheter. Där är han van och förberedd. Det troll inte tål är solljus och det lögner inte tål är fakta. Saklig kross funkar bäst eftersom Jimmie hatar att bli påkommen med att ljuga. Störst effekt har det om Annie eller Anna står för krossandet.

Sannolikaste skandal: För partiet, det vanliga som ändå ingen i partiet ser som annat än reklam. För Jimmie personligen är chansen för tragedi större än den för skandal.

Guilty pleasure: Allt som får verkligheten att försvinna för några timmar utan att vara olagligt.

Stil: Allt som tydligt placerar honom i ett sammanhang. Folkdräkt på riksdagens öppnande är inget undantag, den placerar honom i den svenska nationalromantikens hem. På Almedalen kommer han inte att dra uppmärksamhet till sig om det inte var för ett regemente av säpo-vakter.

Dagsformen:

Lite trevande, lite frånvarande men stabilt och utan överraskningar. Partimaskinen rullar på, pålitlige Jimmie levererar men glänser inte och om inte hans partiapparat får allt att handla om invandring blir det en gäspning som snart glöms när andra glänser betydligt mer.

Att tänka på: Att dyka upp och vara där är nio tiondelar av striden. Inget av intresse som han kan påverka själv kommer hända utöver det.